fbpx

Arta decorarii lanseaza o provocare: Art Deco

Chiar si cineva care n-a rostit sau citit un cuvintel in franceza toata viata lui stie cum se traduce-n romaneste Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes. Nu stie, poate, ca e vorba despre o manifestare grandioasa, tinuta in 1925 in capitala Frantei, si ca toate exponatele au fost produse in Franta, Parisul urmarind sa arate ca ramane buricul planetei in materie de stil si arta si in perioada interbelica, care perioada, de fapt, era pe atunci postbelica. Din cuvintele alaturate Arts Decoratifs s-a nascut un termen nou: abrevierea Art Deco. Stilul pe care-l denumea exista din primii ani ai secolului, cunoscut drept Style Moderne. Numele de Art Deco a castigat insa teren in dauna lui si s-a impus.

Nu doar denumirea cea noua, ci si curentul in sine avea sa ia amploare pana la izbucnirea celui de-al doilea razboi. Arhitectura, pictura, sculptura, vestimentatia, mobilierul si decoratiunile au imbratisat cu entuziasm moda art deco. Ea a pastrat elemente din miscarea Art Nouveau, asociata in Franta cu perioada numita La Belle Epoque. Arhitectura americana, mai ales in privinta zgarie-norilor, s-a aplecat cu mare interes asupra acestui curent. Referindu-se la anii ’30, criticii de arta au numit perioada cu pricina Deceniul de Art Deco.

Citeste si:  Elementul natural in livingul tau

Initial, art deco a venit cu unicate create de artisti consacrati. Stilul modernist-cubist era dominant, iar materialele folosite erau pretioase, precum lemnul de abanos, fildesul sau cristalul. Pielea de sarpe imbraca fotoliile, servind de materie prima si pentru posetele si pantofii doamnelor, vasele decorative erau din marmura, alabastru sau din metal cu incrustatii de pietre pretioase. Amploarea curentului s-a simtit cand piesele art deco au inceput sa se fabrice industrial, din materiale mai accesibile ca pret.

Citeste si:  Reciclarea aparatului de ras

Ca orice stil din orice domeniu, art deco nu a inventat el toate conceptele; a venit cu inovatii si le-a imbinat intr-un anumit mod pe cele deja existente.

Din anii ’60 ai secolului anterior, stilul art deco e revenit viguros pe piata. Ganditi-va numai cate baruri nu cauta, cu rezultate mai fericite sau mai putin fericite, imbinarea intre cubism si exotism!

Lemnul de calitate e un material obligatoriu in mobilierul art deco. Fierul forjat, aluminiul sau cromul il insotesc. Scaunele, fotoliile si canapelele sunt din piele sau textile fine. Liniile drepte taie forme curbe. Mesele de cocteil, servantele pot fi din sticla. Merg si mesele joase, din lemn negru lacuit – import din stilul traditional chinezesc.

Citeste si:  Trenduri in design: romantism oriental

Matasea, catifeaua si satinul sunt textilele preferate de art deco. In orice caz, sa constituie lux si eleganta. Liniile in zigzag pot face casa buna cu decoratiunile insemnand motive orientale sau africane. Corpurile de iluminat sunt inconfundabile in stilul art deco. Indiferent ca-i vorba de lustre, de candelabre, ele trebuie sa aiba forma rotunjita si sa contina intr-insele material de calitate. Tablourile in ulei au locul lor rezervat pe peretii unei incaperi convertite la art deco. Ca decoratiuni de arta, sunt necesare sculpturi cu iz de antic si obiecte de portelan. In culori trebuie cautat contrastul. Fondul e asigurat de nuante deschise, luminoase, in vreme ce imprimeurile tesaturilor si dungile peretilor vor fi colorate puternic.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.