fbpx

Aucuba japonica

Aucuba este un arbust pitic foarte interesant, potrivindu-se in orice gradina sau balcon, dar care, din pacate, are si un neajuns: are o crestere foarte inceata, ajungind la 180cm in aproximativ 10 ani, mai ales daca nu este ciupit. Acest defect poate fi, in parte, corectat prin pulverizarea si stergerea frunzelor cu apa, realizindu-se in acest mod cresteri destul de spectaculoase.

Frunzele sunt decorative, avind forma eliptic-lanceolata, fiind ascutite la varf, dintate, de culoare verde lucios cu pete aurii. Este o planta decorativa prin frunze, de aceea cel mai important scop in ingrijirea plantei ar fi mentinerea frunzelor in perfecta stare de sanatate. Florile sunt mici, purpurii, fara prea multa valoare decorativa. Infloreste si fructifica foarte rar in conditii de camera, aceste fenomene fiind conditionate de existenta indivizilor masculi si femeli (deoarece Aucuba este o planta unisexuata dioica) si de polenizarea artificiala.

Citeste si:  Cum sa-ti amenajezi garsoniera ideala

Planta putin pretentioasa, prefera spatii racoroase, putin luminoase, de aceea poate fi foarte potrivita pentru decorarea holurilor sau a camerelor mai putin strabatute de razele soarelui. In lumina normala, planta ramane mai scunda, dar frunzele prezinta o coloratie intensa, mult mai atragatoare. Vara se protejeaza de actiunea directa a razelor solare.

Cu toate ca se descurca destul de bine pe cele mai diverse tipuri de soluri, substratul ideal pentru Aucuba este cel argilos, bogat in humus, si deci in substante nutritive, putand fi alcatuit, de exemplu, din doua parti pamant de telina, o parte pamant de frunze, o parte maranita si o parte parte nisip grosier.

Udatul se face in mod normal, ca la orice alta planta de apartament, dar atentie: prea abundent determina aparitia petelor negre pe frunze, iar in insuficienta apei apare brunificarea varfului şi marginilor frunzelor. Intre doua udari, solul poate fi lasat sa se usuce usor. Prefera umiditatea relativ ridicata, de aceea nu trebuie plasata aproape de calorifer sau alte surse de caldura. Iarna se recomanda mentinerea in repaus, la temperaturi cuprinse intre 5-10 grade Celsius, in camere cu lumina bine filtrata. Se uda foarte puţin in aceasta perioada, la intervale lungi de timp si nu se administreaza fertilizator.

Citeste si:  Ciorba de fasole cu curcan afumat

Butasirea se face in modul urmator: se folosesc lastari usor lemnificati sau fragmente cu 1-2 noduri, din lastari cu o singura frunza. Acestia se planteaza, iar inradacinarea este destul de scurta, putand dura pana la 3-4 saptamani, asigurandu-se in acest timp temperaturi de 20-22 grade Celsius si umiditate relativ ridicata (de aceea, operatiunea se realizeaza de preferat primavara sau vara, in luna august).

Citeste si:  Geamuri perfect curate

Aucuba este sensibila la atacul paduchilor lanosi si testosi, mai ales in incaperile cu temperaturi ridicate si umiditate scazuta, tolereaza in schimb foarte bine poluarea aerului (nu se va „ineca” de la norul de fum de tigara din sufragerie).

Plantele tinere se ciupesc pentru stimularea ramificarii, iar cele mature pot fi taiate pentru corectare formei coroanei, in primavara. Schimbarea ghiveciului se face la 1-2 ani pentru plantele tinere şi la 3-4 ani pentru cele complet dezvoltate. Atentie cand realizati inlocuirea ghiveciului ca acesta sa fie destul de mare pentru a cuprinde radacinile plantei si aveti grija sa nu lezati radacinutele tinere, abia formate (poate duce la incetinirea vitezei de crestere).

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.