fbpx

Avem musafiri – ce facem cu copiii?

Cu siguranta nu sunt putine cele care si-au pus de atatea ori aceasta intrebare. Nimeni nu ar putea sa spuna care sunt punctele din lista de aur pentru un comportament perfect. Totul depinde de firea copilul dumneavoastra, pe care trebuie sa incercati sa o descoperiti in cat mai diverse situatii, stiind mai apoi cum trebuie sa reactionati pentru a nu va simti vinovata.

O data ce musafirii au ajuns, lucrurile incep sa se schimbe. Fie ca micutul dumneavoastra face diverse gesturi, incercand sa concentreze atentia celor din jur doar pe propria persoana, fie se retrage in camera lui, din care nu iese decat dupa ce invitatii au plecat sau pur si simplu refuza sa comunice. Calea de mijloc ar fi cea mai potrivita nu?

Daca puiutul dumneavoastra are o varsta frageda, urmariti semnele pe care vi le da. Daca incepe sa planga cand sosesc persoane straine in casa, incercati sa il imprieteniti. Rugati-va musafirii sa ia jucaria lui preferata sau un balon colorat, ceva ce stiti ca il acapareaza si cu care sa incerce sa il atraga. Prin aceste mijloace se va concentra mai mult pe jocul in sine, decat pe persoane. Treptat trebuie sa ii invingeti frica de persoane straine, astfel nu i se va parea ciudat sa se mai joace cu alte persoane in afara de cele ale caror chipuri le cunoaste deja prea bine si va reactiona mai bine si cand schimbati locul sau cand mergeti chiar dumneavoastra in vizita. Daca este ora lui de mancare sau somn, nu ii schimbati programul, in ciuda probabilelor rugaminti ale invitatilor care doresc sa se joace cu el.

Citeste si:  Alegere veioza

Nu va faceti un obicei din a-l lasa in mod fortat cu cineva sau de a-l da un timp prea mare in grija unor persoane incapabile sa-l ingrijeasca adecvat. Se va speria si va percepe mereu strainii ca pe un pericol.

Aveti experienta in incercarile de a schimba comportamentul celui mic, care in prezenta musafirilor fie incepe sa tipe, fie sa-si arunce jucariile, fie refuza sa manance, facand orice sa ne atraga atentia? Nu de putine ori a reusit pana acum sa va puna intr-o situatie destul de penibila atat de dumneavoastra, cat si pe invitati…Bucurandu-va de faptul ca este curios si bucuros sa arate ceea ce stie, ceea ce poate si chiar si ceea ce nu are voie, acordati-i vizitei un timp in care sa fie in centru atentiei, satisfacandu-i nevoia de a fi apreciat, tratandu-l la fel ca pe musafiri, punandu-i in fata o ceasca ( pentru evita eventuale accidente, una de plastic), o furculita, o lingurita. Dupa timpul acordat, indreptati-l spre alte activitati, lasandu-l in dormitor la desene animate sau amintindu-i ca e timpul pentru desenat.

Citeste si:  Impartirea camerelor

In cazul in care musafirii au si ei copii, atunci pregatiti-le in camera diverse jocuri, ochind astfel mai multe bile albe: copilul dumneavoastra socializeaza, il sfatuiti sa nu fie egoist, impartind jocurile lui cu alti copii, se distreaza si el in acelasi timp cu dumneavoastra.

Daca invitatii nu au inca mititei carora sa le poarte grija sau nu sunt obisnuiti cu ei, este bine sa stabiliti cateva lucruri, cum ar fi interzicerea fumatului in prezenta copiilor, evitarea galagiei exagerate si atitudinea echilibrata fata de cei mici. Degeaba incercam sa educam copilul, certandu-l cand a facut o pozna sau daca are o atitudine nepotrivita, daca musafirii il incurajeaza.

Citeste si:  Stilul eco peste tot

Amintiti-va zambind de galosii umpluti cu dulceata ai lui Caragiale, dar incercati sa nu va puneti niciodata musafirii in situatii extrem de penibile, fara a transforma insa vizitele pe care le primiti intr-un cosmar pentru copilul care trebuie sa arate ca e „bine crescut”.

Un comentariu
  1. E intr-adevar un echilibru greu de obtinut. Dar eu am norocul de a avea un baiat care (prin definitie) simte nevoia de a fi mai cuminte cand are spectatori acasa sau cand este undeva in vizita…Uneori imi vine sa invetez musafiri cand se obrazniceste doar pentru ca suntem singuri acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.