Avem podea. Punem si ceva pe ea?

Cumparam covorul ghidandu-ne dupa decoratiunile si piesele de mobilier deja existente in incapere, sau il luam cand camera e goala si nezugravita, urmand sa ne calauzim in amenajarea ei dupa culorile pe care covorul le contine? Nu exista decat doua posibilitati, si amandoua sunt bune. Apoi, nu ne obliga nimeni sa respectam niste reguli stricte de asortare sau combinari de stiluri. Daca toti ar proceda astfel, toate livingurile sau alte incaperi s-ar transforma in stereotipuri. Imbinarile nebanuite de stiluri de mobilier si culori dau personalitate unei camere.

Lucrurile de care tinem seama cand alegem un covor ori o mocheta
pentru camera sau hol sunt raportul intre calitate si pret si intretinerea sa pe termen lung. Covoarele de lana, lucrate manual, sunt mai rezistente decat altele. Vom avea grija sa-i aspiram praful si scamele, altminteri rezistenta lui in timp nu ne va aduce mare folos. In dormitor sau in sufragerie isi are locul un astfel de covor. Pentru hol, prin care trece mai multa lume, eventual incaltata, e de preferat o tesatura cat mai deasa, daca nu de lana, de fibra sintetica sau combinatie intre materialul natural si cel artificial. Fibra sintetica e mai putin rezistenta decat lana. Este si mai ieftina, de altfel. Merge amplasata in zonele predispuse la murdarit pentru ca se curata mai usor. E bine sa stiti, ca sa intrebati cand sunteti gata sa faceti achizitia: covoarele cu fir buclat rezista mai mult decat cele cu fir taiat.

Citeste si:  Semineele electrice si decorarea lor

In Romania inca exista un cult pentru covoarele persane. Daca la sfarsitul secolului trecut fetele de la oras ar fi avut lazi de zestre, covorul persan n-ar fi avut voie sa lipseasca din ele. Nu doar in Romania a prins insa aceasta moda, care nici vorba sa fi disparut. Covoarele persane sunt clasice si se produc si azi in Iran, pe teritoriul lor de origine. Tesute din materiale naturale si de mare calitate, cum ar fi lana, bumbacul si chiar matasea, ele prezinta alaturari ingenioase de culori si motive si sunt nelipsite din interioarele somptuoase, cu mobila stil, tablouri de valoare, candelabre sau sfesnice.

Citeste si:  Lantana si Clivia

Covoarele orientale sunt veritabile piese de arta traditionala inaccesibila altor popoare in ce priveste realizarea ei. In ziua de azi, marii decoratori europeni sau americani apeleaza la atelierele din Orient ca, prin tehnicile lor manuale imposibil de furat, sa le lucreze covoarele dupa un design intocmit de ei, in general din zona artei abstracte. In pretul acestor covoare intra, bineinteles, si munca de creatie a vestitului designer. Deosebirea fata de cele traditional orientale o reprezinta apartenenta la arta contemporana.

Un covor nu va sta sub sifonier sau alte piese mari de mobilier. Rolul lui nu e doar practic, ci si decorativ. Cum ar arata un tablou daca o portiune a lui ar fi mascata de sifonierul despre care vorbeam? Daca dorim un covor care sa mearga dintr-un perete in altul al camerei, avem la dispozitie mocheta, cu dezavantajul ca n-o vom scoate s-o scuturam cu batatorul.

Citeste si:  Inflorire plante de interior

In principal, mocheta e fabricata din lana si fibra sintetica, la care se adauga si polipropilena. Acest ultim material confera o rezistenta mare mochetei si este potrivit pentru cea pe care o intindem pe hol sau, spre exemplu, intr-o camera in care copiii sar si se tavalesc toata ziua. E important de stiut, exista mochete de polipropilena tratate din fabricatie contra arderii, fiindca materialul e lesne inflamabil. In ce priveste tesatura, cel mai bine rezista firul rasucit. Intr-o camera in care nu intra prea multa lume si vreti intimitate, cum ar fi dormitorul, delicata mocheta cu finisaj de catifea va fi la ea acasa.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.