Bonsaiul – hobby si arta

Contrar parerii generale, un Bonsai nu este o specie de arbore. Bonsai este numele unei arte, aceea a cultivarii copacilor pitici. De asemenea, este numele general acceptat pentru rezultatul acestei arte, copacelul cu diferite forme, crescut intr-un ghiveci. In japoneza, Bonsai inseamna „plantat in ghiveci”.

Desi denumirea este japoneza, arta bonsaiului provine din China si este veche de 2000 de ani. Chinezii au inceput sa cultive copaci pitici in ghivece speciale, arta numindu-se pun-sai. La inceput numai nobilii bogati aveau asa ceva, iar un bonsai era considerat un cadou foarte pretios. In timpul erei Kamakura, in anii 1200-1300, japonezii au inceput sa imprumute din cultura chineza, si bonsaiul a ajuns nelipsit din casele lor. Au inventat noi tehnici si noi instrumente si au dus arta in afara Asiei, in anii 1900.

Bonsai poate fi orice copac. El nu este o planta pitica de la natura. Datorita cresterii in ghiveci si anumitor tehnici de taiere a ramurilor, orice copac normal se poate transforma intr-unul miniatural, deci intr-un bonsai. Asta nu inseamna ca el este chinuit sau ca e mai putin sanatos decat varianta „originala”. Dovada si florile, care cresc la marimea normala.

Citeste si:  Decorare in alb si negru

Poti spune ca ai crescut un bonsai reusit daca el seamana perfect cu arborele, asa cum creste el in natura. Dar asa ceva nu e deloc usor de realizat. Unii din cei mai priceputi crescatori spun ca bonsaiul este 90% arta si 10% tehnici de horticultura. Evident, simtul artistic te ajuta mult, dar daca nu cunosti nevoile si specificul plantei tale, deci daca nu ai niste cunostinte minime de horticultura, sunt sanse destul de mari ca bonsaiul tau sa moara.

Teoretic, orice arbore este potrivit pentru a fi transformat in bonsai: alunul, pinul, frasinul, artarul, salcamul, socul, fagul, toti acestia si multi altii pot supravietui in ghiveci. Poti sa cultivi copacelul folosind seminte (stilul se numeste misho si necesita multa rabdare si pricepere), poti sa iei un pui din padure (stilul este numit sashiki) sau poti sa cumperi un bonsai gata crescut. Probabil ca ultima varianta este cea mai potrivita pentru un incepator.

Citeste si:  Intretinere mobila

Copacelul si ghiveciul sau trebui sa formeze un tot unitar, sa se potriveasca la culoare, forma si textura. Apoi copacul trebuie ingrijit si modelat. Nu e de ajuns sa plantezi un pui intr-un ghiveci si sa lasi natura sa-si urmeze cursul. Rezultatul ar fi departe de un bonsai si n-ar avea viata prea lunga. Fiecare ramura trebuie scurtata sau eliminata pana cand se ajunge la imaginea dorita. Regula de baza este tii seama intai de necesitatile plantei si abia apoi sa te gandesti la regulile artei.

Fata de celelalte plante de interior, bonsaiul trebuie udat mai des. Sta in mai putin pamant, iar radacinile lui sunt totusi cele ale unui copac. Nu exista o regula dupa care trebuie udat. Totul depinde de specie, lumina pe care o primeste, cantitatea de pamant si anotimp. Tot datorita pamantului putin in care creste, bonsaiul trebuie sa primeasca ingrasamant, mai ales primava si toamna. De asemenea, frunzele trebuie stropite periodic cu apa, pentru ca orice arbore ai cultiva, in natura sigur are parte de mai multa umiditate decat in casa. La fel se intampla cu lumina soarelui. In mediul sau natural creste in bataia soarelui, de aceea bonsaiul trebui pus pe un pervaz mai insorit, sau scos afara, in gradina daca exista aceasta posibilitate.

Citeste si:  Decoratii fara moarte: tablourile

Bonsaiul necesita ceva eforturi, e adevarat, dar si rezulttele sunt pe masura muncii. Vei vedea mai jos cateva exemplare nemaipomenite. Pentru a reusi nu trebuie sa uiti niciodata ca bonsaiul este un copac viu, care are neoile sale de hrana, apa si lumina. El nu este un bibelou si nu rezista in orice conditii.


3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.