Bors cu maruntaie de pasare si peste copt cu dovlecei si praz

Persista pana-n ziua de azi doua dileme privind lumea pasareasca: daca mai intai a fost oul ori gaina si daca avem voie, potrivit bunelor maniere, sa mancam carnea de pui direct cu mana. Acest bors din maruntaie de pasare are avantajul ca luam toata carnea cu lingura si suntem feriti sa cautam o solutie cat mai eleganta sa pitulam oasele reziduale. Acelasi lucru se intampla si la felul doi, oasele de peste fiind nu doar inestetice in farfurie, ci si periculoase pentru gatlej.

Bors cu maruntaie de pasare si taitei

Ingrediente:
1 kg ficat, inimi si pipote de pasare
1 spinare de pasare
2 cepe
2 morcovi
1 pastarnac
1 radacina de telina
1 ardei gras
1 l bors
1 lingura de ulei
1 legatura de patrunjel
50 g orez
piper boabe
sare.
Pentru taitei:
200 g faina
2 oua
50 ml apa
sare.

Citeste si:  Cum indepartezi mirosul din borcane

Mod de preparare:
Spalam maruntaiele, le curatam si le tinem o ora in apa rece. Le punem la fiert in apa rece, impreuna cu spinarea (pusa pentru gustul pe care il da osul). Indepartam spuma si lasam sa fiarba la foc mic. Punem de la inceput morcovii si pastarnacul taiati rondele, ardeiul facut felii, telina taiata cuburi. Cu 30 de minute inainte sa stingem focul adaugam orezul tinut in prealabil la inmuiat in apa rece, iar cu 20 de minute – ceapa tocata si prajita in ulei, piperul boabe si sarea. Cand spinarea a fiert, desprindem carnea de pe ea si aruncam osul. Taiteii vor sta la fiert in ciorba 10 minute. Borsul, fiert separat, va da cateva clocote in oala de ciorba. Verdeata o presaram dupa ce stingem focul.

Citeste si:  Decorare ieftina

Cum facem taiteii:
Faina o cernem si o amestecam cu ouale si apa in care am dizolvat sare. Va iesi un aluat tare, pe care il lasam sa se odihneasca 30 de minute. Pe o plansa presarata cu faina intindem aluatul cu vergeaua pana obtinem o foaie de cel mult 2 mm grosime. TaieBors cu maruntaie de pasare si peste copt cu dovlecei si prazm fasii de 5-6 cm, apoi le taiem fasiute pe latime.

Peste copt cu dovlecei si praz

Ingrediente:
1 kg file de peste (crap, salau)
3-4 dovlecei
2 fire de praz
50 g faina
ulei pentru prajit
1 lingura pesmet
50 g cascaval
250 g smantana
patrunjel si marar
sare, piper.

Citeste si:  Secretele prafului de copt

Mod de preparare:
Dovleceii, pe care ii alegem subtirei, curatati de coaja si taiati rondele, ii prajim pe ambele parti. Prazul il taiem tot rondele si il calim in ulei. Fileul il taiem bucati potrivite, il saram, il piperam, il dam prin faina si il prajim pe ambele parti.

Acum, ideal ar fi sa avem pentru fiecare mesean o tigaie mai mica, de o portie, iar portia sa i-o servim cu tigaie cu tot. Daca nu, e buna o tava din sticla termorezistenta sau orice tava in care sa incapa ingredientele. Punem in tava mai intai fileul, apoi dovleceii si prazul, neuitand sarea si piperul macinat, turnam smantana si cascavalul ras amestecat cu pesmet macinat. Lasam la cuptor 25 de minute, apoi presaram verdeata.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.