Bors de praz si placinta cu spanac si branza

E un mit fara cine stie ce suport in ziua de azi acela ca oltenii sunt inraiti consumatori de praz. De altfel, borsul de praz pe care vi-l propunem nici nu se revedinca drept reteta din bucataria olteneasca. In schimb, placinta cu spanac – spanakopita, in limba de la mama ei – e reteta curat greceasca.

Bors de praz

Ingrediente:
4 fire de praz
2 morcovi
1 ardei gras
1 radacina de telina
2 cartofi
50 ml ulei
100 ml bulion
1 l bors
sare
1 legatura leustean.

Mod de preparare:
Punem la fiert, in apa rece, morcovii si telina date pe razatoare si ardeiul gras taiat fideluta. Dupa vreo douazeci de minute, adaugam prazul taiat rondele subtiri si il lasam sa fiarba pana se inmoaie, cand punem cartofii taiati cuburi si uleiul. Lasam totul pe foc pret de un sfert de ceas si turnam bulionul. Dupa zece minute adugam borsul si sare si mai lasam cateva clocote. Cum am stins focul, punem frunzele de leustean taiate marunt. Mancam ciorba calda sau rece.

Citeste si:  Decorarea casei de Valentine's Day

Placinta cu spanac si branza

Ingrediente:
1,5 kg spanac
4 oua
250 g branzeturi
2 cepe uscate
1 legatura ceapa verde
1 lingurita oregano
3 catei de usturoi
2 legaturi patrunjel
3 linguri pesmet
1 lingura faina
3 linguri smantana
100 ml ulei de masline
8 foi de placinta
piper, sare.

Mod de preparare:
Punem la calit toate cepele tocate marunt pana prind culoare aramie, dupa care punem peste ele spanacul bine spalat si tocat in bucati maricele. Punem lingurita de oregano si lasam totul la foc mic vreun sfert de ora, pana scade zeama lasata de spanac. Dam oala deoprate si presaram peste continutul ei pesmetul.
Branzeturile, care e preferabil sa fie de mai multe soiuri – cascaval, branza de vaca, branza de oaie – le radem intr-un bol si le amestecam cu ouale, smantana, faina, patrunjelul tocat marunt, sare si piper. Aceasta compozitie o turnam in oala cu spanac, amestecand usor.

Citeste si:  Amenajarea bucatariei

Intr-o tava cu marginea mai inalta punem patru foi de placinta, suprapuse, dar unse pe toate partile cu ulei, imbracand si marginile tavii. Turnam amestecul de spanac si branza peste cele patru foi, iar deasupra le punem, in acelasi mod, pe celelalte patru, sudandu-le la margini cu cele de jos.

Citeste si:  E vara si in casa ta

Bagam tava in cuptorul preincalzit la foc mic, iar dupa 15 minute trecem la foc mediu si lasam pana se rumeneste imbietor.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.