fbpx

Bors rusesc, cu sfecla. Bonus: poale in brau

O zi friguroasa, de toamna sau de iarna, isi cere dreptul la o farfurie cu ciorba fierbinte. De data asta, o luam de pe masa rusilor, plina cu bors. Spre deosebire de borsul romanesc, cel rusesc contine sfecla rosie. De fapt, nu doar contine: se bazeaza pe sfecla rosie pentru un gust cu totul deosebit.

Ingrediente:

4 sfecle proaspete (cca 600 de grame)
100 de grame varza alba
1 morcov
2 rosii
2 cartofi
1 ceapa
400 de grame carne de vita
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
2 catei de usturoi
3 linguri de ulei de masline
1 lingura de otet
2 linguri de unt
2 linguri de smantana
Sare, piper

Sfecla ar fi indicat sa fie proaspata, pentru ca este mai dulce. Daca nu gasiti sfecla proaspata, puteti cauta si sfecla congelata. Celelalte legume ar trebui sa fie usor de gasit. Puteti, daca sunteti amatoare, sa adaugati si un nap si/sau un pastarnac pe lista de cumparaturi si sa le adaugati in oala pe langa morcov. Carnea de vita nu trebuie sa fie foarte pretentioasa, puteti lua din cea mai ieftina, chiar si cu os si eventual, daca are prea multa grasime, sa eliminati grasimea inainte de servire.

Mod de preparare:

Carnea de vita se taie cubulete (sau, daca are os, in bucati suficient de mici incat sa incapa in oala). Ceapa se taie mare, iar mararul se taie marunt. Toate acestea se pun intr-o oala, cu 3 litri de apa si se pun la foc mic, pe aragaz.

Dupa circa jumatate de ora, intr-o tigaie se topeste o lingura de unt si se pun la calit rosiile taiate in cubulete si sfeclele taiate in felii de marimea cartofilor pai, dupa ce li s-a taiat varful, coada si au fost decojite. Se calesc la foc mic, pentru aproximativ o ora, mestecand des si adaugand cateva linguri de supa atunci cand sosul scade prea mult.

La o ora dupa ce ati pus supa la fiert, intr-o a doua tigaie, se pun la calit in unt morcovii taiați mare si usturoiul taiat marunt si se lasa la foc mic, mestecand.

Citeste si:  Indepartare par de caine de pe mobila

Cand supa a fiert cam o ora si jumatate, se spumeaza si se adauga varza taiata fideluțe si cartofii taiați in cubulețe, apoi morcovii prajiti cu ustoroi. Se amesteca bine si se pune pe aragaz, la foc mic, inca aproximativ 15 minute. La final se adauga sfecla, se amesteca din nou si se mai tine pe foc inca 5 minute.

Si pentru ca nu putem trece peste desert, prietena noastra Camelia de pe Facebook ne-a delectat in aceasta saptamana cu traditionalele „poale-n brau”.

Ingrediente:

Pentru aluat: 1 kg faina, 4 oua, 50 g drojdie, 100 g zahar, 1/2 L lapte, 100 g margarina, coaja de lamaie rasa, 1 ou pentru uns

Pentru umplutura: 500 g branza, 3 galbenusuri, 2 linguri de faina, o
lingura de gris, 50-100 g zahar, stafide, 50-75 g unt, un praf de sare si arome dupa gust.

Se amesteca intr-un castron drojdia cu putin lapte caldut, o lingurita de zahar si 2—3 linguri din faina cernuta, apoi se lasa sa creasca . Restul de faina se pune intr-un castron mai mare, impreuna cu ouale frecate cu putina sare, zaharul, margarina si restul de lapte caldut atat cat inghite faina, zahar vanilat, sarea, coaja de lamaie rasa si maiaua.

Citeste si:  Pui in vin rosu

Se framanta bine pana ce aluatul se desprinde de pe maini si de pe vas, dupa care se pune la un loc caldut si se lasa sa creasca.

Dupa ce a crescut se intinde o foaie groasa de 1/2 cm care se taie in
patrate cu latura de 10—12 cm si la mijlocul acestora se pune umplutura — branza amestecata cu galbenusurile, faina, grisul, zaharul, stafidele si un praf de sare.

Se strang marginile in forma de plic (doua cate doua, in diagonala spre mijloc) si se lipesc capetele bine. Se mai lasa sa creasca 20—30 min, dupa care se ung cu ou, apoi se asaza intr-o tava unsa si se introduc in cuptor pana se rumenesc frumos.

Dupa preferinta, se pudreaza cu zahar!!

foto

De data asta eu le-am facut rasucite, in forma de melc, insa mai usor se fac gen pliculete.

Multumim, Camelia!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.