Bucataria austriaca rafinament si placere de a manca

Please select a featured image for your post

Imperiul Habsburgic a dominat timp de cateva secole o mare parte a Europei Centrale si de Est, intre granitele sale puteam regasi culturi, etnii si traditii diferite care s-au intalnit si s-au inflentat reciproc. Austria a mostenit toata aceasta bogatie multiculturala iar bucataria austriaca este unul din cele mai bune exemple pentru ceea ce poate rezulta din asa un amalgam etnic.

Din punct de vedere gastronomic, austriecii si-au gasit originalitatea in diversitate, prin modul in care au stiut sa preia, modificand sau nu, elemente din bucataria germana, ceha si slovaca, elvetiana, alsaciana, slovena, italiana, romana (transilvaneana si banateana) sau sarba.

Austriecii tin si acum la specificul zonal, practic fiecare mare regiune fiind asociata cu un fel specific de mancare. De exemplu, la Viena, cel mai important oras din toate punctele de vedere, multa vreme capitala culturala a acestei parti a Europei veti gasi cel mai bun Wiener Schnitzel, snitel vienez, deobicei din cotlet de vitel (poate fi si de porc, pui, sau chiar peste). Tot aici puteti gusta din mancarea preferata a regelui Franz-Joseph Wiener Tafelspitz o mancare nu foarte complicata, un rasol din carne slaba de vitel combinat cu un sos de verdeturi, dar care cere foarte mult timp de preparare deoarece se coace la foc foarte mic.

Citeste si:  Alegerea unei valize

In regiunea Tirol regasim cateva influente italiene, aici puteti gusta Tiroler Leber mit Polenta ficat de vitel cu sos de lamaie la care se serveste ca garnitura mamaliga (polenta, din italiana) sau Groestl, un fel de mancare cu cartofi si ceapa, la care se poate adauga putina carne sau un ochi de ou.

Daca ajungeti in Austria nu puteti sa ratati celebrele Knodel, galuste ce pot fi sarate sau dulci, umplute cu absolut orice va puteti imagina, de la carnela branza sau fructe. Cele mai apreciate sunt Serviettenknodel galusca cu umplutura de smantana, fiarta in bain-marie si servita in felii, e baza de smantana coapta la bain-marie si servita felii; Marillenaknodel, niste galuste dulci din cartofi, umplute cu caise si servite cu unt si scortisoara ; Fleischknodel galuste mai simple, cu carne sau Specknodel un alt fel de galuste cu smantana.

Citeste si:  Casa ta, o jungla pentru copil
Dulciurile austriece sunt si ele extrem de renumite Aici puteti manca cel mai bun strudel, Topfen in germana, o placinta dinb foi, cu dovleac si scortisoara, mere, nuca sau branza. Daca ati avut bunici in zona de vest a tarii probabil cas titi despre ce vorbesc. Daca doriti ceva mai sofisticat putei incerca Sacher Torte, un tort din ciocolata glazurata umpluta cu marmelada sau gem de diferite fructe, caise, zmeura, cirese. Koughlouf sau Gugelhupf, un fel de cozonac copt in forme rotunde, deobicei cu nuca si stafide si acoperit cu zahar ars sau ciocolata alba este un alt produs de patiserie care merita incercat.

Citeste si:  Redecorare bucatarie
Austriecii, si mai ales vienezii sunt mari amatori de cafea, asa ca odata ajunsi in Viena intr-o cafenea din Piata Maria Tereza, veti avea de ales intre Melange, Kapuziner, Turco, Einspanner, Mazagran, Groser Brauner, Kleiner Brauner.

In Austria veti regasi in mare parte aceleasi bauturi alcoolice ca si in tarile din jur, adica bere, produsa de multe ori de mici intreprinzatori si vin de toate felurile. Specific austriac, ar fi lichiorul de cirese si schnapsul, care de fapt nu este altceva decat tuica sau palinca de pe la noi.

Asupra bauturilor nealcoolice nu are rost sa insist, practic mondializarea lor este una perfecta, asi mentiona insa faptul ca binecunoscuta bautura energizanta Red Bull a fost realizata de austriacul Dietrich Mateschitz si lansata pe piata in 1987.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.