Bucataria din Olanda, mai mult decat cascaval si bere

Please select a featured image for your post

Situata in nordul Europei, intr-o continua lupta cu mareele si sub influenta protestantismului care indeamna la simplitate, Olanda nu a avut in mod traditional o bucatarie foarte variata sau sofisticata cam totul rezumandu-se la cartofi, peste, friptura si bere. In ultimii ani Amterdam, de fapt intreaga Olanda s-a transformat intr-un mic Turn Babel in care se amesteca populatii etnii culturi si influente, astfel ca restaurantele cu specific olandez sunt la concurenta cu cele exotice, indonezienem chinezesti, turcesti.

Revenind insa la ceea ce am putea numi, olandezul tipic si preferintele sale culinare, acesta isi incepe ziua cu un mic dejun copios, cu un fel de painici speciale (aluatul poate fi imbogatit cu ierburi sau condimente) branza, sunca, mezeluri uscate insotite de ceai sau cafea. Masa de pranz se serveste deobicei in oras in eetcafe, coffe-shop sau fast-food, meniul cuprinde cel mai des cateva broodjes (un fel de sandviciuri specifice, de fapt chifle umplute cu un amestec de sunca, oua, branza, rosii, salata si alte condimente) si eventual un fel cald de mancare). Olandezii iau cina destul de devreme, undeva intre ora 18 si 20, este in fapt cea mai importanta masa a zilei cu o supa, si un fel principal cu carne sau peste, garnitura de legume sau cartofi si desert.

Citeste si:  Somon cu legume si sos de leurda si salata de patrunjel
Olanda este o tara in care pestele ocupa un loc de cinste, fie ca e vorba de hering, somon, tipari sau creveti si scoici. Pestele afumat este o adevarata delicatesa in aceste locuri, dar cea mai cunoscuta specialitate este probabil heringul sarat care se serveste crud.

Supele sunt cat se poate de consistente, fie ca au la baza pestele, cartofii sau varza. La fel de consistent este un alt fel de mancare specific, stampott, preparat in cel mai rustic mod cu putinta, un amestec de cartofi, varza (sau alte legme), carne de porc, totul fiert amestecat si transformat intr-un fel de papricas, daca ar fi sa ii cautam un corespondent in bucataria noastra.

Citeste si:  Baie stralucitoare
Rijsttafel (masa de orez) aduce aminte de coloniile pe care olandezii le-au avut in Java. Orezul fiert, cat se poate de simplu este servit intr-un bol, in timp ce pe aceeasi masa sunt asezate cat mai multe alte mici castronele cu difertie sortimente de carne, legume sau sosuri, astfel ca fiecare poate alege combinatia pe care o doreste.

Dintre branzeturi amintim aici cascavalul de Gouda si de Edam, sortimente produse in orasele omonime, care au o aroma specifica, mai puternica in cazul in care branza este mai veche. Maasdam e un alt sortiment bine cunoscut, usor de depistat dupa gaurile mari. In general exista mici ferme care produc sortimente locale de branza, un loc important fiind cel al branzeturilor cu tot felul de ierburi sau condimente.

In ceea ce priveste dulciurile si produsele de patiserie, Olanda este tara clatitelor pannekoek, cu sirop de sfecla care aduce la gust cu siropul de artar sau de trestie de zahar, sau simple cu unt si zahar. Nu lipsesc fireste nici caramele, ciocolata si turta dulce cu arome din cele mai neasteptate.

Citeste si:  Scaunele secolului XXI
Cele mai cunoscute beri olandeze sunt fara indoiala Heineken si Amstel, dar, daca ajungi in acolo e pacat sa nu optezi pentru alte variante adica una din nenumaratele beri blonde, albe sau rosii produse in braserii locale (multe dintre ele apartinand unor abatii). Kroon Pils, Witte Trappist, Christoffel, Columbus sau Jopen Koyt sunt doar cateva dintre ele.

Cei care prefera tariile nu vor fi dezamagiti, Olanda este tara rachiului de ienupar, o bautura distilata ce are la baza orz, porumb, secara si pentru a-i da aroma ienupar, anason, chimion sau alte condimente.

Nu putem incheia aceasta trecere in revista a vietii culinare olandeze fara a aminti de celebrele coffe-shops, cafenele in care pe langa numeroasele sortimente de cafea puteti fuma in legalitate un joint sau puteti consuma prajituri sau dulciuri speciale ce contin o cantitate mai mare sau mai mica de marijuana.


Un comentariu
  1. Bine te-am gasit si aici!nu m-am uitat bine inca dar am citit articolul cu olandezii!f.bine scris si informatia a ajuns la mine!ma interesat!si acu ma duc mai departe!felicitarii pt.articol!I-mi permit sa te intreb cun sintetii???pe cind?????poate ai timp si chef sa-mi scrii ai adresa mea de e-mail!cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.