fbpx

Bucataria portugheza intre cod, condimente si vin de Porto

Please select a featured image for your post

In mod paradoxal arta culinara portugheza este putin cunoscuta. Ea a ramas oarecum in umbra celei spaniole. Cu toate acestea diferentele dintre cele doua sunt fundamentale, sau daca vreti, asemanarile tin mai degraba de particularitati lingvistice.

Climatul generos, relieful variat si marea ofereau din start premisele unei bucatarii bogate si variate. Incepand insa cu secolul al XV cand primele vase pleaca spre Brazilia, Orient si Africa, gastronomia portugheza isi deschide portile pentru experimente extraordinare arome si ingrediente noi dintre cele mai spectaculoase. Piperul, ghimbirul, coriandrul, sofranul, nucsoara, orezul, ceaiul, cafeaua, ardeii si rosiile, cartofii, sunt doar cateva din descoperirile care au revolutionat inevitabil si modul portughez (si mai apoi european) de a percepe bucataria. La toate acestea se mai adauga si contactele cu triburi, popoare si populatii din zonele descoperite.

Citeste si:  De unde pornim in mobilarea sufrageriei?
E foarte greu sa incerci sa vorbesti despre tot ceea ce inseamna gastronomie portugheza in doar cateva randuri, de la bacalhau (codul) pentru care exista aproape o reteta pentru fiecare zi a anului, la sardine, la fructe de mare, la sosuri, nenumarate preparate din carne de porc, salate, prajituri cu zahar si oua sau vinul de porto.

Gradul de dificultate al felurilor portugheze variaza, in functie de timpul pe care esti dispus sa il petreci in bucatarie. Oricat ar fi insa de simpla, bucataria portugheza ofera experiente gustative inedite. Fie ca e vorba de preparatele de peste (cod, creveti, scoici, pastrav, somon, crab) sau de carne de porc, portughezii sunt maestrii imbinarii gusturilor, al condimentelor si ierburilor aromatice. Caldeirada este un fel de ostropel de peste inebusit cu condimente si mai ales ceapa si rosii. Carne de porco a Alentejana este fara indoiala ceva ce n-ati mai mancat si probabil nici nu v-ati gandit la o asemenea asociere. Porcul este preparat intr-un sos de scoici inabusit cu ceapa si rosii, un adevarat regal gastronomic.

Supele nu lipsesc nici ele de la masa portughezilor, fie ca e vorba de sopa di marisco (un fel de ciorba de moluste cu vin) sau caldo verde (supa de cartofi cu varza taiata fin, uneori si cu carne)

Oul este un aliment de baza, fiert, fript sau prajit este uneori oferit ca si garnitura la pestele prajit in timp ce in regiunile sarace este unul din alimentele de baza.

Prajiturile, de la cele mai simple, pana la cele mai complicate par uneori sa abuzeze chiar de oua. Fie ca e vorba de prajituri cu crema cu fructe confiate, cu migdale sau cu gem de fructe, acestea sunt deobicei foarte dulci, cu zahar pudra sau cu glazura.

Citeste si:  Flori la fereastra
Vorbind despre Portugalia, nu putem uita vinurile, fie ca e vorba de cele albe fie ca e vorba de cele rosii : Vinho Verde este un vin usor acidulat poate fi alr, rosu sau roze, vinho maduro e un vin sec mai aspru, le moscatel un vin alb dulce, consunmat adesea ca aperitiv.

Cel mai apreciat vin este fara indoiala cel de Porto, obtinut in regiunea Haut Douro, particularitatea consta in cele 20 de grade, mult mai mult decat un vin obisnuit. Pentru a ajunge la aceste caracteristici, in vinul tanar de Porto se adauga aguadente, o tuica de struguri care va modifica procesul de fermentatie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.