Bucataria suedeza, afumat, sarat si uscat

Please select a featured image for your post

Suedia este situata in interiorul peninsulei scandinave cu o clima si un relief dificile, cu multi munti, paduri, lacuri si o iarna care parca nu se mai sfarseste. Bucataria suedezilor este direct influentata de toate acestea, e mai variata in sud si din ce in ce mai saraca in nord, acolo unde conditiile sunt cele mai aspre.

Specificul bucatariei traditionale suedeze este atentia acordata conservarii legumelor si carnii, o necesitate tinand cont de lunga iarna ce ii asteapta in fiecare an pe locuitori acestei tari. Fructele erau transformate in gemuri si marmelade, legumele erau puse in conserve sau depozitate in pivnita, carnea era si ea sarata, afumata, uscata sau marinata.

La prima vedere, meniul suedez traditional pare unul destul de sarac si de putin sofisticat unde pe primul loc stau preparatele din carne de peste, cea mai apreciata fiind cea de somon, sarata sau afumata cu garnitura de cartofi sau legume preparate cat se poate de simplu.

Citeste si:  Tuslama si perisoare grecesti

Chiar si in conditiile acestea vitrege, preparatele suedeze sunt totusi extrem de variate, nu degeaba au creat smorgasbord celebrul bufet suedez. Tocmai aceasta nevoie de a conserva si de a face alimentele sa poata fi pastrate o cat mai lunga perioada a dat nastere unei mari varietati de produse. Asa au aparut nenumarate sortimente de gemuri si dulceturi facute din toate fructele de padure posibile, modul diferit de conservare a carnii duce de asemenea unor gusturi si arome unice.

Citeste si:  Ajuta trandafirii sa infloreasca vara
Alimente de baza, painea de secara si laptele de vaca sau ren erau consumate atat proapete dar si transformate. Painea de secara coapta foarte mult se numeste kavring si era taiata in felii subtiri knackebrad uscate care puteau fi pastrate multa vreme. Laptele era folosit la fabricarea branzeturilor sau ale unor specialitati cum ar fi lapte acru filmjolk, sau un fel de smantana graddfil.

Astazi situatia s-a schimbat, bucatarii suedezi nu mai sunt limitati de resursele sarace ale tariilor, astfel ca bucataria suedeza moderna este una din cele mai renumite pentru rafinamentul, ingeniozitatea si inventivitatea sa si nu mira pe nimeni premiile castigate de bucatarii celor mai importante restaurante la concursuri culinare.

Citeste si:  Pui cu legume coapte
Daca ajungeti intr-un restaurant din Stockholm sau intr-unul din micile restaurante din numeroasele casteele sau hanuri ati putea incerca : supa glasata de conopida si mere, caneloni cu somon, clatite cu somon afumat, orice supa de peste, file de somon cu macris sau somon marinat.

Dulciurile suedeze, fie ca e vorba de briose cu sofran, unt, stafide sau fructe confiate, budinci cu branza dulce, tarte cu cartofi, sau prajituri cu crema dulceata si ciocolata, au un gust si o savoare pe care nu le poti uita.

In ceea ce priveste bauturile alcoolice, suedezii sunt mari consumatori atat de bere cat si de spirtoase, lor le datoram de altfel votka Absolut.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.