Bugetul familiei

Stim cu totii ca banii nu aduc fericirea… dar o intretin. Chiar daca ai incercat pana acum sa uiti de ei, nu cred ca ai avut prea mari sanse de reusita, pentru ca ei sunt prezenti peste tot si in jurul lor se invart atatea lucruri… Si, in ciuda faptului ca banii sunt un subiect atat de tocit, nu sunt putine cuplurile care evita sa aduca vorba despre acest subiect. Intrebarile de genul „Cum ii cheltuim?”, „Cum ii economisim”, „Cum ii impartim” au de cele mai multe ori raspunsuri confuze, scurte care sa amane cumva aceasta discutie, ceva de genul „Lasa ca o sa vedem noi”.

Acest subiect ridica greutati atat tinerelor cupluri, cat si celor cu mai multa experienta. Auzim expresii precum „banii lui”, „banii ei” sau „bugetul familiei”. Din momentul in care ati decis sa fiti alaturi unul de celalalt atat la bine cat si la rau, ati ajuns sa impartiti mult mai multe decat pana atunci, insa nu intotdeauna si banii. Daca unele cupluri cand se refera la „bugetul familiei” vorbesc despre toti banii, atat despre salariul ei, cat si despre salariul lui, altele prefera sa imparta aceeasi suma doar in privinta cheltuielilor casei. Sa te simti vinovata daca vorbesti despre „banii tai”? In nici un caz, pentru ca muncesti pentru ei si ii meriti.

Citeste si:  Specii de pesti viu colorate

Dar o data ce ati atins acest subiect, dupa atat de multe ezitari incat ai observat ca vorbiti mai deschis chiar si despre viata sexuala decat despre partea financiara, aveti grija sa ajungeti la o concluzie care sa va multumeasca pe amandoi. Daca aveti obiceiuri diferite in ceea ce priveste cheltuirea lor, el e mai strangator, tu mai cheltuitoare sau invers tu esti mai strangatoare, iar el mai cheltuitor ar putea sa se iveasca unele conflicte, care pot fi rezolvate cu lejeritate decat insistati pe partea buna a diferentelor de caracter: cand tu exagerezi, el te atentioneaza, cand el exagereaza, tu il atentionezi. Suntem diferiti, slava Domnului, de asta ne luam. Dar tocmai fiindca suntem diferiti, e bine sa ne acceptam in timp ce ne adaptam. Daca insa obiceiurile noastre de a cheltui sunt prea diferite, subiectul trebuie discutat.

Citeste si:  Racoare cu mai putin aer conditionat

Aceasta discutie „financiara” poate sa va lamureasca unele probleme: el nu se va mai simti vinovat gandindu-se cati bani a dat pe hard-disk, iar tu nu vei mai fi nevoita sa rupi eticheta de la ultimul costum pe care l-ai cumparat inainte de a ajunge acasa, de teama ca iarasi va trebui sa dati explicatii, care duceau in general la ultime replici precum „De banii astia puteam face altceva” sau „Sa te vad eu cand vom merge sambata la supermarket de unde iei bani pentru…”.

Inainte de toate stabiliti o suma (proportionala cu venitul fiecaruia), care sa acopere cheluielile casei ( asociatie, lumina, telefon, cumparaturi, benzina), un fond pentru „zile negre”, unul pentru distractii, iar cu restul fiecare decideti ce este de facut: tu poate ai nevoie de un nou parfum sau vrei sa ii economisesti, iar el in sfarsit a adunat banii pentru xenon. Important este sa nu existe principii precum „ce-i al tau e si al meu, iar ce-i al meu e numai al meu” (desi, intre noi fie vorba, din cand in cand merge aplicata si asta , nu?:) glumesc)

Citeste si:  Egyptian Mau

O alte „lege” ar fi cea in care o luna plateste el telefonul, iar urmatoarea ea, „lege” valabila si pentru celelalte cheltuieli. Totul tine de preferintele fiecaruia. Treburile stau insa cu totul altfel insa cand apare si un puiut. De cele mai multe ori aparitia acestuia va face mai responsabili pe plan financiar, mai ales observand ca hainutele cumparate acum o luna si jumatate nu ii mai vin.

Dar problemele financiare nu trebuie in nici un caz sa tulbure linistea voastra, caci iubirea detroneaza banul! Sa uitam sa apreciem, sa iubim, sa admiram, sa ajutam din cauza banilor care vorbesc? Sa vorbim noi in locul lor de acum!


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.