Bunele maniere la masa: cum mancam

Am ajuns la ultima parte a seriei de articole legate de bunele maniere la masa. Am vazut cum se asaza masa, ce pahare se folosesc, cum se serveste, cum se alege vinul. Acum ajungem la unul dintre cele mai importante puncte: cum mancam, ce tacamuri folosim, cum stam la masa. A manca este un lucru natural, insa, in unele contexte, daca nu stapanesti bunele maniere, a manca poate sa devina un lucru jenant caci nu toate gesturile pe care le implica servirea mesei sunt atat de elegante pe cat ne-am dori.

In primul rand, conteaza pozitia corpului si a mainilor. Este nepoliticos sa tii coatele pe masa, pentru ca ii poti incurca pe vecini. De asemenea, este foarte urat sa te balansezi cu scaunul, sa mesteci guma, sa te joci cu tacamurile sau vesela, cu parul. La sfarsitul mesei, cand toata lumea a terminat de mancat, poti tine coatele pe masa ca sa te sprijini.

Odata ce mancarea a fost asezata pe masa, toata lumea asteapta semnalul gazdei. Cand ea ridica furculita si incepe sa se serveasca, toti pot incepe sa manance. Daca nu exista o gazda, se asteapta ca toata lumea sa fie servita, apoi una dintre femei va incepe sa manance si ceilalti o vor urma.

Se mananca intotdeauna cu inghitituri mici. Astfel, daca cineva porneste o discutie sau te intreaba ceva, vei putea sa-i raspunzi fara sa ai gura plina. La fiecare inghititura, iei in furculita doar atat cat poti inghiti o data. Nu e politicos sa-ti ramana in furculita mancare.

Cand nu stii ce tacam sa folosesti, alege furculita. Este de preferat in locul degetelor, al lingurii si al cutitului. Daca poti manca sau taia ceva cu furculita, atunci foloseste-o. La o masa formala, gazda este obligata sa serveasca alimente ce pot fi mancate usor, cu tacamurile. De exemplu, la o masa formala nu s-ar servi niciodata porumb fiert. Furculita se foloseste pentru toate alimentele solide, dar si pentru prajituri (tort), inghetata, placinte, salata, legume. Lingura, mare sau mica, se foloseste pentru cafea, ceai, supa, budinca, deserturi moi, dar nu pentru legume. In cazul cafelei si ceaiului, lingurita se foloseste doar pentru a mesteca, nu pentru a bea. Supa se soarbe de pe o parte a lingurei, nu din varful ei iar pentru a lua supa in lingura se face miscarea catre exterior nu catre tine. Este permis sa inclini bolul sau farfuria de supa, dar, din nou, numai catre exterior. Aceeasi regula se aplica si la deserturile moi care sunt servite in bol. Cand ai terminat de mancat supa, lasi lingura pe marginea farfuriei de sub bol. Daca nu exista asa ceva, o lasi direct in bol, insa este interzis sa o pui pe fata de masa.

Citeste si:  Baldachin

Cutitul se foloseste numai pentru a taia. Nu se foloseste niciodata pentru a duce mancarea la gura. De asemenea, cutitul se foloseste numai cand este neaparata nevoie. Daca un aliment poate fi taiat cu muchia furculitei, atunci o vei folosi pe aceasta. Nu ai voie sa tai mancarea altcuiva decat daca este vorba de un copil mic sau de o persoana care nu isi poate folosi una din maini. Exista doua feluri acceptate de a folosi cutitul. Intotdeauna se taie mancarea cu furculita in mana stanga si cutitul in mana dreapta. Dupa ce ai taiat, poti sa duci furculita la gura cu mana stanga sau sa pui cutitul pe marginea farfuriei, sa muti furculita in mana dreapta si apoi sa o duci la gura. Ambele metode sunt permise. Important de retinut este ca se taie numai cate o bucata, se mananca si abia apoi se mai taie inca una. Intre inghitituri, se lasa tacamurile pe marginea farfuriei. Astfel nu exista riscul sa gesticulezi cu furculita si cutitul in mana.

Citeste si:  Trucuri culinare

In unele situatii, este permis sa folosesti si mainile pentru a manca. Asa cum am spus, la o masa formala, gazda este obligata de serveasca alimente ce pot fi mancate cu tacamurile. Dar la o cina mai relaxata, in familie, se pot folosi mainile pentru a manca pui, pizza, costite, fructe, senvisuri, porumb fiert, nuci si alune, masline, chips-uri de cartof si, bineinteles, paine. Painea, fie ca este sub forma de felii sau chifle, se rupe cu mainile in bucati mici si apoi se duce la gura.

Momentul cel mai jenant al unei mese este atunci cand trebuie sa scoti ceva din gura. Regula este ca resturile vor iesi din gura, asa cum au intrat. Deci daca ai mancat ceva cu furculita, tot cu furculita vei scoate si resturile. Daca ai mancat o maslina sau o cireasa cu mana, samburii ii vei scoate tot cu mana. Totusi, regula se poate incalca uneori, pentru ca unele resturi sunt greu de scos din gura cu furculita (samburii de pepene, oasele de peste). Despre orice ar fi vorba, vei folosi degetul aratator si cel mare, ascunse cumva de podul palmei, asa incat sa nu se vada ce scoti din gura. Resturile se pun pe marginea farfuriei. Resturile mai mari sau mancarea deja mestecata, pe care nu o poti inghiti din diverse motive, se scuipa discret intr-un servetel, pentru a nu fi la vedere. Daca trebuie sa scoti resturile care ti-au ramas intre dinti, fa-o la toaleta sau in alt loc in care nu te vede nimeni.

Citeste si:  Tigaia WOK - Secrete de utilizare

Daca ai nevoie de un obiect care nu este la indemana (solnita, oliviera), corect este sa-l ceri persoanei care se afla cel mai aproape de el, spunand „te rog” si „multumesc”. Este foarte urat sa te ridici in picioare sau sa te intinzi dupa obiect pentru ca ai putea intrerupe conversatia vecinilor sau ai putea rasturna ceva de pe masa. Cand ti se cere un tacam, il intinzi persoanei respective cu manerul catre ea.

Cand ai terminat de mancat oricare din feluri, tacamurile se pun intotdeauna pe farfuria-suport sau, daca nu exista asa ceva, se lasa in farfuria din care ai mancat. Niciodata tacamurile nu se pun pe masa. La sfarsitul mesei, este politicos sa lauzi bucatarul, chiar daca mancarea nu ti-a placut in mod deosebit. Totusi, nu este indicat sa minti. Gazda stie foarte bine ca friptura arsa nu a fost delicioasa, asa ca va trebui sa gasesti partea buna a lucrurilor. Poate ca sosul sau salata au fost bune. Bineinteles ca nu este deloc politicos sa faci remarci negative in legatura cu mancarea sau atmosfera fata de ceilalti invitati si nu sunt elegante nici exclamatiile de genul „Doamne, cat am mancat”, „Ce burta plina am”, etc.

Dar cea mai importanta regula a bunelor maniere este aceea ca nu trebuie sa-ti folosesti cunostintele impotriva altcuiva. Chiar daca stapanesti perfect arta de a manca, de a aseza masa, de a servi la masa, nu te folosi niciodata de cunostintele tale in materie de maniere elegante pentru a face observatii in public, remarci malitioase sau pentru a rade de cineva.


3 Comentarii
  1. multumesc, o sa-mi fie de folos in cateva zile. Cautam totusi si ceva legat de taierea legumelor pt salata. Merg in alta tara si acolo salata se serveste cu toate ingredientele intregi, pe un platou mare, data trecuta am fost surprinsa, acum voiam sa ma pregatesc inainte. Cum as putea sa o tai cum trebuie, cand e un platou f plin si risc sa o dau pe masa sau mai rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.