Burta alla Romana

Daca tot am vorbit despre ciorba de burta, ar fi momentul sa mai lamurim o chestiune: in ciuda a ceea ce multa lume crede, ciorba nu este singurul fel in care se poate valorifica burta de vita. In Italia exista o veche reteta de preparare a burtii de vita, foarte asemanatoare cu cea de preparare a pastelor cu sos bolognez. Numai ca in loc de taitei, italienii folosesc fasiile mici de burta, iar sosul are si el cateva caracteristici speciale. Reteta se numeste Trippa Romana, in italieneste „trippa” insemnand „burta”.

Ingrediente (pentru 4 – 6 persoane)

Citeste si:  Lobelia

1 kg burta (fiarta si taiata)
2 catei de usturoi
2 ardei iuti
2 cuisoare
1 varf de lingurita de vanilie
1 morcov
1 ceapa mare
1 lingura de unt
100 ml otet
2 linguri de ulei de masline
1 telina
400 ml pasta de tomate
2 – 3 rosii
condimente pentru paste: patrunjel, busuioc, maghiran
menta maruntita
sare, piper.
O ceasca de parmezan (ras)

Burta, chiar daca este fiarta, se mai pune cel putin o ora la fiert, pentru a se inmuia bine. Se pune apa cat sa acopere burta, se adauga otetul, vanilia, cuisoarele si ardeii iuti, pentru a da aroma si se fierbe la foc mic, in oala acoperita. Apoi se scoate si se scurge.

Citeste si:  Limbajul florilor

Rosiile se prajesc intr-o tigaie (sau la gratar) pana se inmoaie, apoi se decojesc si se maruntesc. Intre timp, intr-o cratita se caleste in unt si ulei ceapa, morcovul si telina tocata marunt, pana cand ceapa devine transparenta (sa nu se ingalbeneasca). Se adauga rosiile si pasta de tomate si se tine cateva minute la foc mic, mestecand. Se adauga sare si piper, dupa gust.

Burta se taie in bucatele de circa 2 cm si se pune in vasul roman (sau intr-un vas din sticla termorezistenta). Peste ea se pun mirodeniile si se toarna sosul preparat si se pune la cuptor. Se tine circa o ora si jumatate, la foc mic.

Citeste si:  Dormitor de vedeta

Inainte de a fi servita, se amesteca intr-un bol branza rasa (parmezanul) cu un pic de menta. Acest amestec se presara peste burta alla Romana, in farfurie.

Pentru o combinatie foarte reusita, traditional italiana, va recomandam sa serviti burta alla Romana cu salata verde si cu paine de casa, calda.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.