Ca in Olanda: omleta cu paine, oua cu sos de mustar si pui in sos de rosii

Poate ca ar putea parea surprinzator, dar in Olanda nu se traieste doar din fumat si baut bere. Se mai si mananca – nu lalele, ce-i drept. E si greu sa scrii fara diacritice despre meniul flamand – pentru ca s-ar putea crea confuzii. Oricum, din bucataria olandeza am ales cateva specialitati pentru diverse momente ale zilei: una pentru micul dejun, una pentru gustare si una pentru pranz.

Omleta dulce cu paine

Nu va speriati, nu e ca si cum ati avea omleta pe o farfurie si painea pe alta! Painea se va pune in aluatul omletei, devenind un mic dejun foarte hranitor, numai bun pentru zilele racoroase ce stau sa vina.

Ingrediente (2-4 portii):

Un sfert de paine de casa (250 de grame)
4 oua
O cana de lapte
3 linguri de zahar
40 de grame de unt
2 lingurite de zahar brun
Gem de portocale
Vanilie, coaja de lamaie

Citeste si:  Idei de decor asiatic

Mod de preparare:

Painea se inmoaie in laptele cald si se faramiteaza bine. Se adauga zaharul alb, un pic de vanilie si coaja rasa de la o jumatate de lamaie. Se separa albusul oualor si se bate bine. Galbenusurile se adauga la aluat, dupa care se amesteca si albusurile batute. Jumatate din unt se topeste in tigaia de teflon, dupa care se adauga jumatate din aluat. Cand s-a prajit pe o parte, se intoarce pe partea cealalta. Se pune o farfurie calduta si se unge cu gemul de portocale, in timp ce in tigaie se prajeste si cea de-a doua omleta, care se va pune deasupra primeia. Se presara un pic de zahar brun si se taie in doua. Poate fi consumata calda sau rece.

Citeste si:  Supa-crema de conopida cu branza si graten de ciuperci si spanac

Oua cu sos de mustar

Ingrediente (pentru 2-4 portii)

6 oua
4 linguri de faina
4 linguri de unt
1 lingura de mustar
400 de grame de bulion

Mod de preparare:

Untul se topeste intr-o tigaie, se adauga faina si se mesteca bine. Se adauga treptat bulionul si apoi mustarul. Ouale se fierb tari, se curata de coaja si se taie in sferturi. Se asaza pe o farfurie si se toarna sosul peste ele.

Pui la vas roman cu sos de rosii

Ingrediente (4 portii):
2 pui de cate un kilogram fiecare
Jumatate de pachet de unt (100 de grame)
300 de grame de bulion
4 linguri de pasta de tomate
2 linguri de faina
O lingurita de telina maruntita (frunze si radacina)
Sare, piper, o linguriţă de zahar

Citeste si:  Cum combinam alimentele?

Mod de preparare:

Puii se oparesc cu apa fiarta, dupa care se pun in tava si se rumenesc in unt pana cand au capatat o culoare maronie pe toate partile. Se taie in cate patru bucati fiecare, se pun inapoi in ceaun si se adauga bulionul, pasta de rosii si celelalte ingrediente. Se acopera si se tin la cuptorul incins la 160 de grade Celsius pentru circa trei sferturi de ora. Apoi se scot bucatile de pui si se asaza pe farfurii. Sosul ramas poate fi amestecat cu spaghete sau paste si servit ca garnitura.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.