Cactusii – pentru persoane care nu au timp

Auzim pe toata lumea plangindu-se ca timpul nu mai este suficient nici pentru treburile zilnice absolut necesare si atunci recunosatem si noi ca este greu sa-si mai doreasca cineva sa isi dedice putinele momente plantelor, dar poate ca lucrurile nu ar trebui sa stea chiar asa, ci, dinpotriva, plantutele ar trebui sa reprezinte, mai ales pentru noi femeile, sanctuarul in care ne retragem si ne regasim. Intr-adevar timpul liber este din ce in ce mai scurt, asa ca, in acest articol m-am hotarat sa vorbesc despre plante de apartament care sa nu solicite prea multa ingrijire, dar care sa ne incante cu frumusetea si puterea lor de a rezista in aproape orice conditii. Aceste plante sunt cactusii, minunate si incredibile realizari ale naturii.

Cand vorbim despre cactusi in primul rand trebuie sa stim ca aceasta denumire se aplica pentru doua grupe diferite de plante, adica exista doua tipuri de cactusi : de desert si de padure. Pentru a asigura o crestere, o dezvoltare cat mai armonioasa si o inflorire abundenta este necesar sa stiti din care tipologie face parte fiecare cactus, caci modurile de ingrijire sunt destul de diferite. Cactusii de desert se pot recunoaste prin tulpina ingrosata, suculenta, care reprezinta un adevarat rezervor de apa pentru planta, cu forme si marimi diferite de la specie la specie. Cele mai bune ghivece pentru aceste « camile » din lumea plantelor sunt cele mici, stabile, cu un drenaj foarte bun, caci udarea excesiva este foarte daunatoare si duce in final la moartea plantei.

Citeste si:  Cum obtinem un living luminos

Cactusii de padure au, in general, tulpini ce au crestere verticala sau atarnatoare. Ghivecele perfecte pentru ei sunt cele mari, cu un drenaj mai putin eficient, caci ele trebuie sa retina umezeala. Acestia sun, de altfel, mai toleranti in privinta luminii, rezistind foarte bine in locuri relativ umbroase, spre deosebire de cactusii de desert, care simt nevoia permanenta de lumina puternica.
Daca sunteti incepatoare in privinta cresterii de cactusi sfatul meu este sa va ocupati mai intai de cei de desert, deoarece ingrijirea acestora este mai putin complexa. Pamantul ideal pentru micii « teposi » este format din trei parti pamant de frunze (sau de la florarie), doua parti nisip fin, o parte caramida sfaramata si, eventul, o parte si jumatate praf de carbune de lemn. Pe fundul ghiveciului este util sa puneti un strat de pietris (nisip mai mare) pentru a asigura curgerea excesului de apa si evitarea putrezirii radacinilor.

Citeste si:  Cum slabim dupa ce am nascut?

Udarea cactusilor se face diferit in functie de anotimp: vara trebuie udati o data la 2-3 zile, in timp ce iarna maxim o data la o saptamana. Primavara si toamna sunt anotimpuri de tranzitie, de aceea trebuie sa sporim usor, respectiv sa reducem cantatatea de apa in acest fel pregatind planta pentru anotimpul care urmeaza. Udarea se face dimineata devreme sau seara tarziu. Iarna plantele trebuie lasate sa intre in perioada de repaos necesara tuturor speciilor de cactusi pentru a asigura o inflorire cat mai abundenta in iulie-august, de aceea ei se tin la racoare (aproximativ 10 grade Celsius) si la lumina.

Citeste si:  Deserturi cu fructe de sezon: clafoutis de cirese si spuma de caise cu zmeura

De asemenea primavara cactusii trebuie obisnuiti treptat cu lumina puternica, iar incaperile in care sunt tinuti sa fie bine aerisite, caci aerul inchis nu le este in nici un caz benefic. Florile sunt foarte colorate, deosebite, de scurata durata (maxim 24 h), dar, pentru a pune cu adevarat in valoare farmecul acestora, planta se aseaza la ferestrele sau balcoanele cu orientare sudica.
Printre cele mai des intalnite specii de cactusi in florariile noastre este Fucaria tigrina, cunoscuta popular sub numele de falca de tigru, un cactus usor de ingrijit.

In natura exista aproximativ 3000 de specii de cactusi asa ca sunt sigura ca veti gasi una care sa fie pe gustul vostru, nu aveti nevoie decat de putina rabdare in cautari si planta va va rasplati cu frumusetea si farmecul ei !


2 Comentarii
  1. Am avut o gramada de cactusi de-a lungul timopului si NU A INFLORIT NICIUNUL!!! Nu-mi mai plac deloc. Mi se pare niste plante searbede si fara niciun farmec

  2. eu am niste cactusi care au inceput in infloreasca superb cand m-am mutat in alt apartament si i-am pus intrt-un balcon cu mult soare…dupa ani in care au zacut…Si acum ma bucur sa-i privesc inflorind timp de 3-4 luni pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.