fbpx

Cad frunzele. Sa le pregatim pe cele verzi!

Plantele nu se uita in calendar. Pentru ele, toamna vine atunci cand prind culoarea ruginei, in cazul florilor, sau incep sa le cada frunzele din abundenta, in cazul pomilor. La aceste semne, vom avea grija sa le pregatim pentru sezonul rece, asa incat la venirea celui cald sa le gasim mai proaspete si mai viguroase decat le-am lasat.

Frunzele uscate le strangem intr-un morman, intr-un loc al curtii sau al gradinii in care sa nu deranjeze, inclusiv estetic. Amestecandu-le din cand in cand cu niste lopeti de pamant si, in caz ca nu a plouat de mult, cu apa, e cel mai simplu mod de a crea compost – fertilizant natural extrem de eficient pentru sol. Tot aici vom arunca si fructele cazute la pamant, in caz ca nu provin din pomi atinsi de vreo boala. Pentru a grabi procesul de preschimbare a frunzelor si fructelor in ingrasamant, putem, dupa ce le-am adunat pe toate gramada, sa le acoperim cu o folie de plastic pana la venirea primaverii. In sezonul cald vom avea gata compostul si-l vom putea folosi.

Citeste si:  Copane de pui in glazura dulce-acrisoara si fenicul la gratar

Copacii nu-i lasam netunsi, desi toaleta lor de baza se face la sfarsitul iernii. Le indepartam crengile uscate, dar si pe cele tinere care cresc abundent si inutil, sufocand ramurile importante. Nu e deloc rau daca facem si toamna o operatiune specifica primaverii: sa dam cu var pe tulpinile copacilor. Inca nu e momentul sa invelim in folie coroana pomisorilor care inca n-au sarbatorit un an de viata. O vom face cand ii va pandi primul inghet. La fel si-n cazul copacilor decorativi iubitori de temperaturi ridicate. Oricum, mai ridicate decat cele pe care le aduce iarna, chair daca nu mai sunt zapezile de altadata.

Pamantul, fie cel din jurul pomilor, fie cel care este sau va fi cultivat cu flori sau legume, trebuie sapat, la o adancime de cel mult 20 de centimetri. Inainte de a-l sapa, l-am curatat de toata vegetatia care nu ne trebuie, crescuta in pamant sau cazuta din pomi. Solul va fi si ingrasat, cele mai indicate ingrasaminte fiind acelea pe baza de potasiu. Daca avem si ingrasaminte organice mai vechi, cu atat mai bine, vom folosi un strat si din acestea. Gazonul trebuie tuns scurt pentru iarna si hranit cu ingrasaminte speciale pentru gazon.

Toamna e sezonul cel mai bun pentru plantat anumite flori cu durata de viata de doi ani sau mai mult. Daca faci lucrul asta, la primavara si la vara vei face din gradina ta o gura de rai! De cum pica frunzele, planteaza trandafirii si nu uita ca imprejurul tulpinii sa le faci un musuroi. La fel si cu trandafirii plantati in anii trecuti.

Plantam florile cu bulbi, cum ar fi narcisa, crinul, irisul, laleaua. Bulbii ii ingropam lasnd circa 5 centimetri intre unul si altul, pentru ca floarea sa se dezvolte armonios. Apoi, sunt florile care au stat in rasaduri vara. Garoafa turceasca e una dintre ele. Va inflori spre sfarsitul lunii aprilie. Paraluta, o copie la scara micsorata a crizantemei, infloreste primavara si, daca avem noroc, din cand in cand si vara. Panselutele fac floare toata primavara. In eventualitatea unei toamne blande, pot inflori si-n octombrie sau mai tarziu, la o luna-doua de la plantare. Micsunica se numara printre vestitorii primaverii, doar sa avem grija sa punem intr-un loc in care patrunde abundent lumina. Florile de clopotel ne vor inveseli la vara.

Citeste si:  Tartinele, o mai buna alegere

Cu o zi sau doua inaintea plantarii, pamantul trebuie udat, la fel si imediat dupa plantare. Operatiunea finala o vom face intr-o zi sau intr-o perioada a zilei cand nu bate soarele. Nu trebuie sa ne facem griji, vin ele din abundenta aceste conditii climatice.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.