fbpx

Cand catelul nu mai tace….

Aveti un catel, mai mic sau mai mare… Atunci cu siguranta stiti ca exista unele lucruri pe care orice detinator de caini trebuie sa le suporte din partea animalutului sau… Una dintre cele mai enervante probleme este LATRATUL. Lasind la o parte durerile de cap pe care trebuie sa le induram datorate acestui „deficit de buna crestere” a catelului nostru, trebuie sa tinem seama de efectul asupra vecinilor nostri si mai ales asupra relatiilor noastre cu acestia. Asadar.. cainii latra.

Latratul face parte din comportamentul lor natural, fiind pentru ei cea mai usoara modalitate de comunicare si motivele pentru care o fac pot fi extrem de variate: fie de casa sau chiar de noi se apropie o persona straina, fie ca aud un zgomot care ii intriga… Si cand se intampla sa latre din aceste motive parca nu suntem chiar atat de deranjate, pentru ca majoritatea dintre noi, femeile, ne dorim si un caine care sa ne apere sau cel putin sa ne alerteze de pericole, nu-i asa?.

Citeste si:  Idei bio pentru casa ta

Dar se intampla extrem de des ca latratul sa fie pur si simplu enervant… si sa ne faca sa ne dorim din toata inima sa se opreasca! Inainte insa de a incerca sa controlam „vorbitul” catelului nostru este mai bine sa incercam sa diferentiem diversele sunete pe care acesta le scoate, pentru a ne putea da seama ceea ce doreste catelul sa ne comunice. Cele mai cunoscute dintre sunete folosite de animalutele noastre sunt: urlatul, maraitul, scancetul (acel zgomot plangaret care ne topeste inima) si abia in final latratul.

Urlatul este cel mai des asociat cu lupii, insa si caini urla, de obicei acest comportament fiind legat de teritoriu, de impunerea de respect pe o arie cat mai mare. Maraitul poate aprea in diverse activitati: fie pentru a avertiza ca este nervos, fie pentru a se apara de o agresiune care inca nu a aparut, dar urmeaza sa se desfasoare, fie pur si simplu pentru a-si proclama teritoriul. Dar uneori maraitul este folosit si in joaca, mai ales intre doi caini.

Diferenta se poate face in acest caz urmarind pozitia corpului: aceasta trebuie sa fie relaxata, sa nu inspire agresivitate. Scancetul poate aparea de asemene in situatii foarte variate: cea mai grava este in cazul in care catelul are dureri, dar exista si situatii in care doar doreste sa atraga atentia sau pur si simplu este frustrat. In functie de situatie, ignoram sau decidem sa mergem la medicul veterinar. Si astfel ajungem la latrat. De ce latra cainii, totusi?

Motivele sunt variate :
1. Doreste sa ne alerteze – acest gen de latrat este uneori incurajat de proprietari si, de obicei, creste in intensitate atunci cand „pericolul” se apropie.

2. Cainele se simte pur si simplu gata de joaca: acet tip de latrat este usor de diferentiat, sunetele fiind scurte si inalte iar postura catelului este relaxata

3. Cautarea atentiei – cel mai adesea intalnit la cateii tineri, poate deveni foarte intens si greu de ignorat. Cu toate acestea este imperios necesar sa le ignoram, in caz contrar cei care vor avea de suferit suntem tot noi si urechile noastre, deoarece acest comportament odata stabilit, va continua si cand ce catelul va ajunge la maturitate.

Citeste si:  Sangria, Mai Tai, Mojito si alte retete

4. Plictiseala, singuratate, anxietate – cainele simte nevoia, din lipsa de ocupatie, sa-si exteriorizeze energia. Acet tip de comportament este deseori cel mai iritant pentru vecinii nostri, deoarece apare atunci cand nu suntem acasa si poate dura chiar ore intregi. Pentru corectarea lui trebuie sa-i asiguram cainelui suficiente moduri de distractie: jucarii, plimbari lungi inainte sa plecam de acasa sau, eventual, putem lasa televizorul deschis.

5. In final este latratul datorat fricii: este de fapt un raspuns la un stimul necunoscut sau la o miscare brusca, neasteptata pe care cainele o percepe ca fiind o amenintare.

Metode de contracarare a comportamentului iritant care este latratul – in articolul urmator.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.