Carnati picanti afumati si chiftelute indiene

Da, mai e pana la Craciun, dar carnatii nostri au de stat sapte zile doar la afumat. Pana procuram carnea de doua soiuri si condimentele, pana gasim loc de afumat si rumegus… Daca nu ne apucam curand de treaba, ne vom trezi bantuind prin hipermarketuri si hipomarketuri taman cand Mos Craciun va sta sa vina!

Carnati picanti afumati si uscati

Ingrediente:
4 kg ceafa de porc
1 kg pulpa de vita
20 g piper negru
20 g boia iute
50 g usturoi
100 g boia dulce
150 g sare fara iod
mate subtiri.

Mod de preparare:
Carnea, fara grasime, o tocam. Intr-o craticioara punem la fiert o cana de apa, in care turnam usturoiul zdrobit si toate celelalte mirodenii, amestecand pana ce compozitia se omogenizeaza si sarea se dizolva. Amestecam bine pasta aceasta cu carnea tocata, o punem in masina de tocat prevazuta cu palnie speciala pentru formarea carnatilor si umplem matele, rasucindu-le din loc in loc. Intepam apoi fiecare carnat, cu un ac, de cateva ori. Ii lasam o zi la aer, sa se zvante. Timp de o saptamana, carnatii ii vom afuma la rece, cu fum produs de rumegus de fag (sau de cires; in niciun caz de brad!). Afumarea se face intr-un loc cu temperatura de 10-20 de grade Celsius, intr-un mediu fara umezeala, circa 3 ore dimineata si alte 3 seara, in fiecare zi. Lipsa grasimii ne va da niste carnati foarte bine uscati, pe care-i putem manca si drept aperitiv, neprajiti sau nefripti.

Citeste si:  Acceptiunea de Designer

Chiftelute indiene

Ingrediente:
500 g vinete
200 g dovlecei
500 g ciuperci proaspete
1 ceapa
1 ardei iute
200 g faina neagra
ulei
1 lingura turmeric
1 lingurita chimion
piper, sare.

Mod de preparare:
Chiftlutele acestea indiene se prepara un piculet mai usor decat ale noastre, traditionale, fiindca nu vom fi nevoiti sa le formam cu mana si sa le tavalim prin faina. Facem mai intai un aluat, apoi il amestecam cu legumele. Asadar, aluatul: faina neagra o amestecam cu 100 ml apa, o jumatate de lingura de praf de turmeric, o lingurita de praf de chimion si sare. Punem la calit ceapa, cu putin ulei. Cand se face aurie, punem peste ea, in cratita, si celelalte legume taiate cubulete, ciupercile felii subtiri, ardeiul iute semirondele (curatat de seminte si nervuri), sare, piper, o jumatate de lingura de turmeric. Lasam cinci minute sa se inabuse legumele, stingem focul si le tinem sa se raceasca. Amestecam cu aluatul din faina neagra. Punem o tigaie cu ulei la incins, in care prajim, pe ambele fete, compozitia de chiftelute, luata cu lingura. Le scoatem pe servetele absorbante, sa se scurga uleiul, si le mancam calde.

Citeste si:  Racoare in casa

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.