fbpx

Casa din gradina

Sunteti una dintre femeile norocoase care locuiesc la casa, aveti o gradina minunata, dar simtiti ca aceasta nu se potriveste in jurul casei sau, mai bine zis, casa nu se integreaza gradinii din exterior. Nu-i nimic, de vina nu sunt nici gradina si nici casa. Pur si simplu trebuie sa faceti unele modificari pe langa casa pentru a nu se arata stinghera in mijlocul gradinii dumneavoastra fermecatoare.

Solutia ideala pentru aceasta este plantarea de flori in jurul casei, flori care vor ajuta la crearea impresiei de uniune dintre casa si gradina. Nu orice planta creste foarte bine pe langa ziduri sau in umbra casei, deci atunci cand va faceti planul trebuie sa tineti seama de nevoile fiecarei plante in parte. In primul rand, trebuie sa urmariti amplasarea geografica a florilor. In fata peretelui nordic, unde soarele nu este prea „abundent”, trebuie plantate doar specii care suporta umbra, cum ar fi: crinii de tomna, spanzul, priboiul balcanic sau hortensiile, specii de plante care au nevoie de putina lumina pentru a inflori. Mai puteti apela pentru aceasta zona problematica la o alternativa viabila: arbusti de genul coacazului alpin sau ilexul.

Citeste si:  Ce puteti face cu o oglinda sparta

Partea sudica intens luminata si foarte calduroasa nu este nici ea potrivita pentru toate plantele, chiar daca sunt foarte iubitoare de lumina, pentu ca trebuie sa suporte arsita si uscaciunea datorate caldurii emanate de zid. Aici se pot planta exemplarele de stepa si unele tufe: coada soricelului, bujorii, catusnica, menta indiana, nemtisorul sau trandafirii cataratori. Peretii estici sau vestici ofera spatiul ideal pentru dezvoltarea plantelor care prefera lumina si caldura in cantitati mai mici, dar care, totusi, nu suporta umbra. Pe peretii orientati spre est se descurca de minune anemonele de padure sau garofitele de camp, in timp ce in fata unui perete vestic se vor aseza frumos plantele de padure sensibile cum sunt ferigile.

Citeste si:  Tapetul, o alegere din nou la moda

Alta problema care poate aparea in dezvoltarea plantelor de pe langa casa dumneavoastra este datorata faptului ca pamantul de aici contine moloz. In special pe langa casele recent construite, valoarea pH-ului este mai mare (datorita resturilor de var, mortar si a altor materiale de constructii) si astfel dezvoltarea plantelor poate fi viciata. Aceste problema poate fi rezolvata daca schimbati pamantul sau, o solutie mai simpla, cultivati aici arbusti si tufe tolerante fata de calcar, cum ar fi dediteii.
Este posibil ca in jurul casei sa aveti initial suprafete pavate care nu va permit cultivarea de plante. Exista doua solutii pentru acesata problema (in cazul in care va deranjeaza peretii goi ai casei): ori scoateti dalele si in locul ramas liber puteti amenaja straturi mici cu flori (operatiune dificil de realizat), sau puteti crea artificial un strat verde prin dispunerea unor ghivece cu flori mari sau cu arbusti (arbustii mici pot creste fara probleme si in ghiveci). Prin amplasarea ghivecelor foarte aproape unele de altele, acestea aproape ca nu se vor vedea si vor da impresia unui strat de flori natural.

Aplicand aceste metode, peretii exteriori ai casei nu vor parea golasi si casa se va integra intr-un mod natural, formand un tot unitar impreuna cu gradina, iar in plus, interiorul casei va fi un pic mai racoros si mai ferit de caldura verii.

Un comentariu
  1. Foarte dragut si foarte util articolul acesta, madalina. intamplator stau la casa si tot intamplator casa nu se potriveste deloc cu gradina zic eu. ma duc la barbate-meu sa-i arat articolul ca sa-l conving ca se impun niste schimbari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.