Casa ta – placuta si practica

Oricat de mica sau de mare ar fi casa ta si oricat ai dori sa fie de cocheta, nu trebuie sa uiti ca ea reprezinta in primul rand o ” inventie ” cu scop practic, ca ea trebuie sa raspunda unor cerinte pragmatice. De multe ori, pentru a ne hrani vanitatea, uitam acest lucru si punem pe primul loc aspectul estetic, in defavoarea celui practic. Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand te muti sau iti construiesti o casa noua, este sa imparti spatiul in functie de activitatile pa care le vei desfasura acolo.

Odihna si somnul – nu se pot desfasura in mod eficient decat intr-un cadru intim, reconfortant, bine aerisit. Culori dulci si o aroma palida de tei sau salcam pot alunga starea de incordare.

Relaxarea si primirea oaspetilor – aveti nevoie de un spatiu comod, care poate fi usor aerisit, mai ales in cazul in care se fumeaza; recomandam sa nu fie un spatiu prea incarcat, iar daca doriti sa-i asociati o aroma, incercati cedru, ghimbir sau narcisa, plante care alunga oboseala si sporesc entuziasmul.

Citeste si:  Cum sa decorezi o camera micuta

Munca intelectuala – ideal este sa ai o camera-birou, dar, chiar daca nu ai spatiu suficient pentru asa ceva, delimiteaza-ti in casa ta un coltisor linistit, pe cat posibil izolat, cu lumina buna. Culoarea concentarii este recunoscuta ca fiind albastrul, iar un parfum usor de menta te-ar ajuta sa te concentrezi.

Servirea mesei – este unul dintre momentele in care se aduna toata familia, deci este important sa se desfasoare intr-o atmosfera luminoasa, primitoare, confortabila si, mai ales, igienica. Culorile deschise vor da o nota in plus ideii de curatenie, iar de arome nu mai vorbim aici pentru ca mirosul sarmalutelor sau al ciorbei de vacuta gatite de tine vor starni oricum voia buna a tuturor (ce sa-ti facem daca ai apucat sa le aduci la cunostinta ca stii sa gatesti…)

Citeste si:  O baie cu zambet de primavara

Prepararea alimentelor – bine-nteles, numai in bucatarie. Aici nu avem noi nimic de spus, totul se aranjeaza in functie de propriile tale deprinderi si tabieturi.

Locul de joaca al copiilor (chiar daca nu este cazul inca, ar trebuie sa-ti faci cateva planuri de viitor si in aceasta privinta). Spatiul trebuie sa fie aerisit, dar, atentie, fara nici un pic de curent. Copiii se joaca mult pe jos, asa ca este important sa-i protejezi fie prin instalatiile moderne de incalzire a podelei, fie prin covoare suficient de groase si parchet. Acest spatiu poate fi mai colorat pentru a le starni imaginatia, iar ca arome s-ar potrivi santalul alb.

Citeste si:  Din muncile toamnei: decorarea

Acestea ar fi activitatile pentru care trebuie sa va pregatiti casa, si, in functie de ele, ii veti aduce artificiile estetice pe care le doriti. O specificatie importanta este ca aromele despre care am vorbit nu trebuie sa pluteasca prin casa voastra toate o data pentru ca s-ar putea sa declanseze migrene. In cazul in care spatiul este foarte larg puteti pune in mai multe colturi ale casei parfumuri diferite, dar orice tip de odorizant de camera trebuie folosit doar pentru a da o ” impresie ” de parfum.

Armonizarea diferitelor functii al locuintei tale este unul dintre cei mai importanti factori care iti asigura confortul. Oricat de mare ar fi numarul camerelor, daca modul de realizare al acestor functii si ambianta rezultata sunt defectuoase, vei avea parte de o viata greoaie, intr-o atmosfera imbacsita si apasatoare.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.