fbpx

Cate ceva despre condimente

Please select a featured image for your post

Condimentele nu sunt atat de simplu de dibuit cum ne-am gandit noi, ci au si ele secretele lor, care trebuiesc cunoscute pentru a putea gati folosind cu succes diverse ingrediente. O reteta poate avea cele mai bune ingrediente, dar adevarata savoare si gustul desavarsit este dat de condimentele pe care le folositi pentru a scoate in evidenta gustul deosebit al ingredientelor folosite. Insa condimentele nu doar imbunatatesc gustul preparatelor culinare si ajuta si la o gama foarte larga de afectiuni ale organismului. Condimentele, folosite cu moderatie, inseamna sanatate. Foile de dafin trebuiesc folosite cu chibzuinta, pentru ca ingerate in exces, produc senzatia de voma. De aceea, incercati sa le fierbeti o data cu mancarea pentru gust, insa indepartati-le inainte de a consuma mancarea. Sunt indicate pentru tocanite, sosuri de rosi, sosuri de carne, marinate, muraturi. Din punct de vedere medical, sunt foarte utile pentru purificarea articulatiilor, trateaza reumatismul, bronsita, infectii ale sinusului.
Citeste si:  Supa de broccoli si rata cu portocale
Nucsoara este de fapt praful obtinut in urma macinarii unui sambure, de la un fruct ce se asemana foarte mult cu piersica. Gustul si aroma nucsoarei sunt foarte deosebite, parca putin dulce, parca putin iute, de aceea e folosit si la dulciuri si la prepararea carnii. E de preferat, in masura in care puteti, sa achizitionati nucsoare intregi, pe care sa le macinati doar inainte de a le utiliza, intrucat nucsoara macinata isi pierde foarte repede aroma si e pacat. Nucsoara e folosita in special in bucatarie araba, la prepararea dulciurilor, dulceturilor si a mancarurilor rafinate.
In tarile europene a devenit populara destul de tarziu, dar a fost rapid adoptata de Franta, fiind un ingredient principal al faimosului condiment „4 epices”, alaturi de cuisoare, piper si ghimbir (uneori inlocuite de scortisoara sau ienibahar). Desi in ultima vreme si-a mai pierdut din popularitate, sa nu uitam ca nucsoara este folosita la prepararea celui mai popular sos alb din lume – bechamelul. Din punct de vedere terapeutic, nucsoara este in primul rand contraindicata femeilor insarcinate si copiilor, intrucat, in cantitati mari, este toxica. Efectele sale benefice se resimt insa asupra sistemului digestiv (stimuleaza apetitul si digestia, combate diareea, enteritele, balonarea) si asupra sistemului nervos.
Citeste si:  Salate de vara (II)
Maghiranul este utilizat atat proaspat (se consuma doar frunzele de maghiran si acestea doar cand unt de un verde intens si nu dau deloc semne de oboseala) cat si uscat, desi prin uscare isi pierde mult din aroma. Maghiranul uscat este insa folosit foarte mult la prepararea industriala a mezelurilor aromate. De cele mai multe ori, maghiranul se foloseste la asezonarea mancarii chiar inainte de a fi servita si nu se gateste impreuna cu aceasta. In bucataria romaneasca e folosit la mancarurile pe baza de leguminoase tari, cum ar fi varza sau cartofii. In bucatarie frantuzeasca, maghiranul este unul dintre ingredientele de baza ale faimosului condiment „fines herbes”, cu care se asezoneaza in special carnea de peste.
Citeste si:  Garsoniera versus apartament cu o camera
Din punct de vedere medical, infuzia de maghiran este extrem de utila in indepartarea respiratiei urat mirositoare (halena) si consumata de 3 ori pe zi, neindulcita, are efecte benefice asupra afectiunilor tubului digestiv – diaree, digeste dar si pentru afectiuni ale ficatului – hepatita sau senzatii de voma, guturai, febra.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.