Ce gatim cu mazare?

Please select a featured image for your post

Iarna e destul de greu sa gatim cu legume proaspete asa ca recurgem la legume congelate sau conservate. Lucrurile nu stau diferit nici in ceea ce priveste mazarea pe care nu o mai gasim proaspata, insa o gasim congelata sau la borcan. Daca e sa va recomand intre cele doua, as alege mazarea congelata care este incomparabil mai apropiata ca si gust de mazarea proaspata fata de cea la borcan. Mazarea – un bob mic pentru retete extraordinare. Mazarea de gradina se cultiva in zonele cu clima temperata, deci si la noi si o gasim in piete de doua ori pe an, primavara si toamna si este foarte populara in mai toate zonele pamantului. In Statele Unite insa, mazarea si cultivarea ei sunt o adevarata traditie. Mazarea se planteaza pe 19 Aprilie, in amintirea bataliei de la Lexington din 1775, batalie care a marcat inceputul Razboiului de Independenta. Prima recolta se face la inceputul lunii Iulie pentru ca la masa festiva de 4 Iulie, ziua Americii sa se poata servi garnitura traditionala de mazare.
In fiecare parte a lumii unde se cultiva mazarea exista specii considerate a fi premium, cea mai de calitate mazare: minunea Americii, Gloria Quimperului cultivata in Franta sau mazarea timpurie de Craiova, binecunoscuta prin partile noastre. Daca alegeti sa cumparati mazare proaspata, e bine sa cereti vanzatorului sa va lase sa desfaceti pastaia si sa gustati boabele.
Citeste si:  Rata cu castane si sufleu de peste
O mazare buna este cea culeasa timpuriu, care are boabele nu foarte mari, insa foarte dulci si care nu se sfarma in gura ci sunt mai degraba crocante. Nu doar calitatea boabei conteaza, ci si aspectul pastaii de mazare: mazarea pastai care este proaspata are culoare verde deschis, pastaile sunt tari iar boabele sunt despartite de mici spatii, semn ca a fost culeasa timpuriu, inainte ca boabele sa apuce sa se matureze. Tocmai de aceea va sugerez ca atunci cand nu aveti mazare proaspata la dispozitie, sa apelati la mazarea congelata pentru ca cea la conserva sau la borcan, este de cele mai multe ori fainoasa, se sfarma la fierbere. Acest lucru este valabil chiar si in cazul mazarii de calitate, produsa de firme ca Findus sau Bonduelle: incercati mazarea conservata si cea congelata la punga si veti vedea diferenta. Daca in cazul mazarii congelate stim exact ce cantitate este utilizabila, in cazul mazarii pastai e bine de stiut ca dintr-un kilogram de pastai obtinem in jur de 450 de grame de mazare boabe.
Citeste si:  Tuslama si perisoare grecesti
Cum gatim mazarea? Pentru inceput mazarea proaspata trebuie scoasa din pastai, operatiune nu atat grea, cat minutioasa. Pentru a va usura munca, lasati la inmuiat pastaile in apa rece, ele se vor deschide mai usor pentru a putea ajunge la boabe. Mazarea boabe se poate gati in diverse feluri, iar cea proaspata poate fi mancata chiar si ca atare, fara preparari minutioase.
Citeste si:  Retete cu coacaze rosii
Puneti mazarea intr-un vas intins, taiati peste bucatele de unt, de preferinta unt aromat cum este cel cu patrunjel de la Napolact, si dati mazarea la cuptorul cu microunde 5-7 minute, in functie de puterea cuptorului. Scoateti de la cuptor, sarati dupa gust si presarati marar tocat. Mazarea proaspata se poate consuma si sub forma de salata, alaturi de legume proaspete si pregatind un sos din 2 linguri de otet balsamic, 4 linguri de ulei de masline, o lingurita de miere, sare si piper dupa gust. Mazarea este foarte buna si gatita la steamer fiind una din cele mai sanatoase metode de a gati si consuma nu doar mazarea, ci in general legumele proaspete. Mazarea se poate gati si sub forma de supa crema, piure sau sotata cu ceapa. In zona Ardealului, mazarea se face scazuta, cu rantasel, lapte si smantana. Cate boabe de mazare intr-o pastaie, atatea posibilitati de a o gati.


Un comentariu
  1. SA CALESTI O CEAPA SI SI UN ARDEI IN DOUA LINGURI DE ULEI MI SE PARE CURIOS.APOI FAINA NU SE FREACA CI SE AMESTECA SI CU LAPTE CALD NU RECE.CRED IO NU?FARA SUPARARE.PA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.