fbpx

Ce ne spune pisicuta ?

Daca sunteti mandra posesoare a unei pisicute dulci si dragalase, atunci stiti cu siguranta cat de inteligenti sunt acesti micuti bulgarasi de blana, dar, de asemenea, zgarieturile si muscaturile acestor minunatii va aduc aminte si cat de independente sunt si ca trebuie sa invatati sa le acordati spatiul de care au nevoie. Pisicuta dumneavoastra are stari proprii, pe care trebuie sa i le respectati, tocmai pentru a putea evita ranile capatate „pe campul de batalie”, care este sufrageria dumneavostra.

Ei bine, se pare ca si cercetatorii britanici au probleme cu animalutele lor de casa, caci au decis sa studieze mai profund limbajul pisicilor si au descoperit ceea ce detinatorii cunosteau de mult: pisicutele au diferite moduri de mieunat (peste 16 tipuri). Fiecare mod are o cu totul alta semnificatie, care, odata inteleasa de dumneavoastra, poate fi o deschizatoare de drum in comunicarea cu tigrisorul pe care il detineti. Daca vreti sa va intelegeti cu adevarat ghemul de blana de pe canapea (si daca vreti sa mai aveti canapeaua intreaga pe viitor) trebuie sa tineti seama de urmatoarele aspecte ale limbajului acestuia. Pisicuta dumneavostra va poate avertiza asupra starilor pe care le traverseaza atat sonor cat si prin miscarea diferitelor parti ale corpului (mustatile, coada sau labutele). Sunetele subtiri anunta, de obicei, disponibilitatea pentu joaca si exprima starea de bine pe care o incearca pisicuta, in timp ce sunetele groase denota o stare de anxietate a pisicutei datorata lipsei de siguranta. Miorlaiturile agresive si inalte pot arata un chef nebun de joaca in acel moment iar un „murr” scurt, binecunoscut detinatorilor de feline, reprezinta un salut aproximativ, de genul ” ce mai faci? „. Aaa, si e clar: un ” miau ” care precede momentul hranirii din farfuriuta lui cu lapte adusa de dumneavoastra nu poate insemna nimic altceva decat eterna recunostinta (care dureaza cam pana se termina lapticul, chiar daca pisicutele au sapte vieti).

Citeste si:  Tigaia WOK - Secrete de utilizare

Foarte multe lucruri ne dezvaluie si urechile acestor mici patrupede: daca sunt aplecate in fata pisica se simte bine si puteti incerca sa o atrageti intr-un joc dinamic, caci este intr-o dispozitie ascultatoare (pe cat de ascultatoare poate fi ea!). Dar atentie: urechile aplecate usor spre exterior sau lipite de cap ne arata in cel mai clar mod ca acela nu este cel mai bun moment in care sa lansam o invitatie la joaca, caci consecintele ar putea fi destul de grave (asa cum aminteam la inceput: zgarieturi si muscaturi). De asemenea, daca isi misca scurt si irascibil varful urechilor in combinatie cu ridicarea si coborarea brusca a mustatilor atunci mesajul pe care vrea sa il transmita va fi ceva de genul: ” nu am chef de joaca si ma deranjezi foarte tare cu insistenta ta „. Se intanpla de multe ori ca pisicuta dumneavoastra draga sa va scuipe? Nu trebuie sa va suparati, vrea doar sa va transmita ca nu este intr-o dispozitie buna, adica mai direct: ” dispari sa nu te ranesc ” . Pe de alta parte stiti ca pisicuta poate fi uneori un adevarat ingeras: aceasta stare de blandete si disponibilitate pentru joaca este transmisa prin cunoscuta miscare de frecare a capului de picioarele dumneavoastra sau de mobila din casa.

Citeste si:  Decorarea camerei baieteilor

Coada poate sa ne furnizeze si ea o multime de indicii cu privire la starea animalutului: o miscare scurta, brusca, va da de stire ca ar prefera sa fie lasata in pace pentru ca are treburi mai importante (somnul sau toaleta zilnica), in timp ce coada ridicata vertical, dar totusi usor relaxata, exprima o incercare de atragere la joaca. Ochii sunt, chiar si pentru pisici, ferestrele sufletului: un clipit scurt nu poate insemna altceva decat fericirea si cheful de harjoneala, in timp ce ochii usor alungiti ar trebui sa fie o amenintare pentru oricine se afla prin prejma: este pe cale sa devina agresiva.

Intre aceste observatii care va pot ajuta sa va intelegeti pisicuta, cea mai importanta a fost lasata la sfarsit: dragostea care exista intre dumneavoastra si pufuletul de pe canapea, caci cine cunoaste mai bine comportamentul unei pisicute decat stapana ei care o adora?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.