Ceremonia chinezeasca a ceaiului

Surprinde-ti invitatii, servindu-le un ceai preparat dupa ceremonia chinezeasca originala!

Cestile de ceai chinezesti, traditionale, sunt facute dintr-un lut nesmaltuit si extras dintr-o anumita zona a Chinei. Se crede ca acest tip de lut poate sa dizolve mineralele toxice din ceai si din apa. Cescutele sunt mai mici decat ale noastre, una singura putand sa tina doua-trei inghitituri de ceai. Atat cestile, cat si ceainicul se asaza pe o tava speciala, din lut, acoperita cu un grilaj din bambus, in care se va scurge surplusul de lichid. Recipiente din lut nesmaltuit se gasesc la mesterii populari din targuri si piete.

Cand recipientele sunt noi, ele trebuie pastrate un timp in ceai, inainte de a fi folosite in ceremonie. Asta inseamna ca lutul trebuie „sigilat” asa incat substantele din el sa nu treaca in bautura. Aceasta sigilare a recipientelor se face tot cu ajutorul ceaiului. Se pun frunzele sau plantele maruntite in ele, apoi se adauga apa fierbinte si se lasa asa intre trei ore si o zi. Pentru cescute, este nevoie de un vas special, un fel de castron mare, care se umple cu ceai, iar in el se pun cestile. Astfel uleiurile din plante se strang pe peretii recipientului si umplu micii pori ai lutului. Pentru a intoarce cescutele in bolul cu ceai sau pentru a le spala, se apuca numai cu un cleste din lemn. Din motive igienice, dar si culturale, recipientele nu se ating cu mana. De asemenea, ele nu se spala cu detergenti, pentru ca substantele chimice pot ramane in porii lutului, trecand apoi in ceai.

Citeste si:  Zece reguli de amenajare a bucatariei

Acum putem trece la ceremonia propriu-zisa a ceaiului. Pe vremea cand ceremonia ceaiului se respecta cu sfintenie, chinezii aveau o camera speciala dedicata acestei activitati. Va trebui sa recreezi atmosfera intr-o camera linistita si confortabila. Poti folosi o masuta de cafea foarte joasa pe care o asezi in centrul camerei si cateva pernute mici pe care vor sta invitatii.

Pune toate ustensilele si recipientele pe tava din lut si se asaza-le pe masa pe care vei servi ceaiul. Urmeaza sa pui plantele in ceainic. Pentru asta, nu se folosesc niciodata mainile goale sau ustensile din metal. Vei avea nevoie fie de o lingura de lemn, fie de betigase chinezesti sau un fel de penseta din lemn, daca pui frunze intregi. Cantitatea de plante folosita depinde de numarul invitatilor. In general, se umple ceainicul pe sfert.

Citeste si:  Rata lacuita

Urmeaza sa incalzesti apa. In functie de tipul ceaiului servit, apa se va incalzi pana la o anumita temperatura. Pentru ceaiul verde, nu trebuie sa fiarba. O vei incalzi pana cand incepe sa faca bule mici de aer, adica pana pe la 85 de grade. Pentru ceaiul negru, poti sa fierbi apa. Oricare ar fi temperatura necesara, apa se incalzeste la foc. Este interzis sa folosesti cuptorul cu microunde sau dispozitivele instant. Apa calda se pune intr-un ceainic mai mare din lut, eventual acoperit cu un prosop, pentru a-si pastra temperatura cat mai mult timp.

Din acest ceainic mare, toarna apa calda in ceainicul mic, cel in care ai pus ceaiul, pana cand plantele sunt acoperite in totalitate. Imediat, toarna apa din ceainicul mic in cescute. Nu-ti face griji daca frunzele n-au apucat sa-si lase aroma. Acest pas are rolul de a incalzi cescutele, iar acest prim lichid turnat in ele nu se bea. Umple din nou ceainicul cu apa fierbinte, apoi toarna lichidul din cescute peste ceainicul inchis. Astfel se pastreaza recipientul cald si intra in contact cu apa si exteriorul sau, sigilandu-se porii lutului. Pana cand termini de varsat toate cescutele peste recipientul de lut, ceaiul ar trebui sa fie gata. Ceaiul chinezesc adevarat nu are nevoie decat de 30 de secunde pentru a se infuza. La fiecare noua infuzare, il lasi cu 30 de secunde mai mult. Daca ceaiul este de calitate ar trebui sa poti prepara din el de trei ori.

Citeste si:  Aranjare casa pentru Paste

Dupa ce ai umplut fiecare cescuta cu aceeasi cantitate de ceai, asaza-le pe cate un suport din lemn sau bambus si ofera-le invitatilor. Ei trebuie sa primeasca ceaiul cu ambele maini, ca semn de multumire pentru gazda. Pentru a bea, vor tine suportul din lemn in mana stanga, iar cescuta o vor ridica usor, cu degetele mainii drepte. Ceaiul nu se bea dintr-o singura inghititura. Mai degraba se soarbe usor, savurand aroma sa.


36 Comentarii
  1. Este vorba de cultura,sanatate,igiena,gust.Foarte interesant sa cunosti alte culturi si ritualuri ,cu atat mai mult cu cat impun relaxare si armonie.

  2. Mi s-a parut foarte interesant modul de a pregati cestile, igienizarea, etc. Avand in vedere cate are de facut o femeie in zilele noatre (8-10 ore de servici, teme copii, cumparaturi, etc) nu cred ca ne putem permite prea des sa pregatim un atfel de ceai.

  3. Încă de mică am fost interesată de tradiţia şi civilizaţia orientală însuşindu-mi unele elemente ale culturii chinezeşti şi japoneze. Mai presus de orice acest articol încearcă să reînvie ceremonia ceiului, ni se prezintă pas cu pas etapele parcurse într-o astfel de datină, de la pregătirea vaselor şi până la alegerea frunzelor de ceai. În zilele noastre ceaiul se prepară şi se bea pe fugă, nu mai acordăm importanţă gusturilor subtile ale acestei băuturi şi nici aromelor delicate. Nu se mai acordă importanţă nici măcar sortimentului de ceai băut, iar când îl preregătesc oamenii nu mai ţin cont de temperaturile necesare preparării diferitelor sortimente de ceai, deoarece temperatura apei poate influenţa eliberarea aromei.

  4. Inca de mica am fost interesata de traditia si civilizatia orientala insusindu-mi unele elemente ale culturii chineze si japoneze. Mai presus de orice acest articol incearca sa reinvie ceremonia ceiului, ni se prezinta pas cu pas etapele parcurse într-o astfel de datina, de la pregatirea vaselor si pana la alegerea frunzelor de ceai. In zilele noastre ceaiul se prepara si se bea pe fuga, nu mai acordam importanta gusturilor subtile ale acestei bauturi si nici aromelor delicate. Nu se mai acorda atentie nici macar sortimentului de ceai baut, iar cand il preregatesc oamenii nu mai tin cont de temperaturile necesare prepararii diferitelor sortimente de ceai, deoarece temperatura apei poate influenta eliberarea aromei.

  5. Imi place ceaiul deoarece de multe ori imi face bine mai ales cel de menta iar ceremonialul chinezesc imi place si chiar canitele de lut cred ca este bine sa fie mici pentru ceai ,pentru ca deseori doar doua trei inghitituri de ceai caldut fara zahar imi face foarte bine si nu este nevoie de mai mult:parca m-au intrebat pe mine chinezii ;),dar multe traditii chinezesti sint foarte bune si apreciate .

  6. Shen Nung spunea : \”Ceaiul trezeste duhul bun si da ganduri intelepte. El improspateaza spiritul, iar daca esti demoralizat, iti va da curaj\”.Ceaiului, in zilele noastre, ii sunt constientizate efectele pozitive asupra sanatatii, asupra infatisarii exterioare si a starii generale, fiind o adevarata binecuvantare pentru trup, spirit si suflet.
    In China si, in general, in Asia, ceaiul implica in mod frecvent filosofia antica, ceaiul nefiind doar ceai, ci o combinatie intre budism, confucianism si daoism.

  7. ..Interesant articol, nu stiam ca trebuie lasat ceaiul sa intre in structura recipientului.
    Se pare ca noi nu stapanim aceasta arta a prepararii si bautului ceaiului.Chinezii au intradevar traditii de care se tin cu sfintenie.

  8. Sunt foarte meticulosi, au multa rabdare si dau importanta tuturor lucrurilor pe care le fac. Probabil acesta este motivul pentru care sunt foarte longevivi. Sunt calculati in tot ceea ce fac si respecta toate ritualurile lor.

  9. Intotdeauna am fost fascinata de traditiile, ritualurile chinezilor, mai alez de meticulozitatea lor in ceea ce fac. O fac cu pasiune si cu rabdare. Sunt maestri in prepararea ceaiurilor, unul dintre bauturile mele preferate. Stiu ca pentru un ceai bun este foarte important vasul in care fierbe si desigur vasul in care este pus ceaiul. Noi mereu ne grabim sa bem un ceai nestiind metodele reale de preparare a lui si mai ales cum sa-l savuram. Nu imi incep ziua fara ceai, pentru mine ceaiul este o doza de energie pt toata ziua mai ales daca este din frunze de menta.
    Acest articol este de nota 10. Am aflat unele lucruri pe care nu le stiam despre ceai si vasul in care se tine ceaiul. Multumesc pentru info. Cu drag, Iuliana.

  10. sunt de parere ca acest ritual al ceaiului, ca de altfel toate ritualurile asiatice, au scopul de purificare a sufletului. Nu minimizez si importanta acestora pentru sanatatea fizica, dar cred ca scopul principal este sanatatea spirituala. Aceste etape de curatire a ceainicului si cestilor cred ca fac trimitere la curatirea corpului si a sufletului, din exterior si din interior. In plus e o tehnica de modelare si a rabdarii, care noua ne cam lipseste in ziua de azi. Cred ca ar fi bine sa incercam si noi sa avem astfel de practici care sa ne zideasca caracterul.Asa cum ne pregatim o baie calda, cu spuma, lumanari si alte cele, tot asa putem sa ne pregatim un ceai care sa ne scoata din banal. Ganditi-va ce impresionati ar fi musafirii nostri! Stiu doar ce impresionata as fi eu….

  11. Sunt foarte placut impresionata de tot ce am citit mai sus ,intotdeauna am fost atrasa de traditiile orientale,acesti oameni sunt magnifici chiar misteriosi pentru noi europenii.absolut toate ritualurile asiatice sun legate de purificarea corpului si a sufletului.Prepararea ceaiului este pentru ei ,descopar prin articolul de mai sus un adevarat rirual ,sunt atat de meticulosi ,rabdatori ,pasionati ,.In mod sigur ei sunt mult mai costienti decat noi de multitudinea de efecte pozitive pe care il are ceaiul asupra sanatatii fizice cat si psihice.Bravo si tot respectul! un articol de nota 10!!

  12. Nu am stiut ca exista o ceremonie a ceaiului dar eu intotdeauna am facut din bautul ceaiului o ceremonie. Imi place sa beau o cana de ceai verde in fiecare seara dupa ce vin de la munca, asta ma relaxeaza si ma binedispune total. Deasemenea prietenii mei sunt mari bautori de ceai si de cele mai multe ori ne adunam in locuinta unuia dintre noi si stam pe jos si sorbim tot felul de combinatii din arome.
    Acum abia astept sa imi iau canute noi ca sa pun in practica intreaga ceremonie a ceaiului.

  13. buna tuturor, sincer sa fiu de mult ma preocupa cultura chineza dar iin perioada noastra unde o femeie lucreaza isi creste copii ,casa mancare educatia copiilor nu cred ca am putea servii pretenii cu asa ceaiurii sofisticate,dar au o traditie buna curata si sanatoasa,sa nu uit oamenii si caiurile lor sunt magnifice si bune,cu arome bine facute special dupa bucataria chinezeasca,bravo lor eu din partea mea le dau nota 10.

  14. Buna,

    Intotdeauna mi-a placut cultura chinezeasca. Mi se pare foarte interesant ritualul de pregatire a cestilor, ceaiului. Toata lumea stie ca ceaiurile au ajuns in europa de la ei, iar la inceput englezii, care sunt renumiti pentru a fi mari bautori de ceai nu au stiut ce sa faca cu el, de aceea au fiert ceaiul si puneau frunzele pe paine si asa il consumau, asta am citit acu cateva zile intr-o revista. Daca femeile de acolo au atata timp sa pregateasca pas cu pas ceaiurile sofisticate sunt cele mai tari, pt ca la noi nu e chiar asa de usor si nimeni nu ii da o importanta asa mare, cel putin in grupul din care fac eu parte. E frumos sa se pastreze traditiile. Eu consum mult ceai, dar niciodata nu am facut asta intr-un mod traditional, ci pur si simplu am fiert apa si am adaugat plantele si l-am servit. Dar voi incerca poate de acum inainte sa fac asta cu putin fast, sa ma alint pt ca dupa o zi stresanta un ceai relaxant e tot ce isi poate dori cineva.

  15. Este important acest ritual al ceaiului pentru ei care au crescut cu acest lucru care este o traditie dar pentru mine sincer …nu stiu …nu gasesc nici o satisfactie in acest lucru. Probabil la fel ar spune si un chinez despre obiceiurile si traditiile noastre!

  16. Ar fi bine ca fiecare s-avem timp pentru asa ceva… Daca nu ceai, atunci cafea, daca nu cafea, o baie fierbinte sau orice… Nu degeaba erau \”populare\” diferitele obiceiuri…

  17. Sincer e foarte interesant , dar pentru un asemenea ritual iti trebuie timp si o anumita dispozitie . Este destul de sofisticat dar merita incercat . Acum in vremurile acestea cind tot timpul suntem grabiti cred ca merita sa incercam la noi acasa un asemenea ritual , al carui final nu poate decit sa te destinda .Eu am sa caut sa gasesc timpul necesar si am sa-mi invit sotul la un asemenea ritual

  18. Foarte interesant articolul,te face sa te gandesti inca o data la lucrurile marunte pe care le omitem.Este intr-adevar un ritual acesta al ceaiului chinezesc…imbina cultura cu traditia,cu obiceiurile,etc.Te pune pe ganduri,e ironic simplismul pe care il practicam noi:un pliculet de ceai(de diferite arome) aruncat intr-o ceasca cu apa fierbinte.Pe cad ei…Da,putin ironica situatia…suntem simplisti si cam ignoranti din punctul acesta de vedere 🙂

  19. Majoritatea oamenilor cunosc aceasta tara ca fiind tara ceaiului.Sezonul de cules al ceaiului sunt lunile martie şi aprilie.Aceste plante pentru ceai au o vechime de peste 5000 de ani,in China,potrivit unei bine cunoscute legende chinezesti, stramosul Shennongshi a degustat sute de plante şi a descoperit că ceaiul are calitatea de a potoli setea şi de a elimina substanţele nocive organism.Aceasta bautura a fost si este foarte raspandita, incat in Secolul X a devenit o adevarata cultura pe intreg teritoriul Chinei de atunci,s-au facut si numeroase cantece pe acest subiect.In general ceaiul este savurat intr-un mediu placut pentru chinezii de rând care după o zi de muncă stau cu prietenii sau familiile sau prietenii,aceste clipe oferind un bun prilej de comunicare.
    In satele chinezesti si in prezent ceaiul reprezinta un cadou la logodnă pentru că, potrivit obiceiului din străbuni, ceaiul este simbol al purităţii, devotamentului şi fecundităţii.

  20. intr-adevar cred ca asa ar trebui sa servim si noi ceaiul.poate ma refer mai mult la linistea si timpul pe care il acorzi unui asemenea ritual.credca acest ritual ii ajuta pentru mentinerea concentratiei,a linistii interioare,incerci sa te regasesti cu finetea gesturilor pe care le faci,este un fel de moment de reculegere.probabil daca noi ne-am apuca sa servim ceaiul in felul acesta,mai bine zis vom incerca(timpul ne streseaza mai mereu,ei beau ceai in ritualul acesta des deci nu putem spune ca nu ne streseaza timpul in week-end) vom putea face unele lucruri mai cu usurinta.

  21. Un articol foarte dragutz si util, din punctul meu de vedere. Am invatat ceva despre prepararea ceaiului si despre cultura chinenezeasca. Cred ca aceasta ceremonie a ceaiului te invata sa ai rabdare si iti ofera un moment de relaxare….un beneficiu pentru trup si suflet.

  22. Pentru mine ceaiul de dimineata este un moment sublim,de relaxare si incarcare cu energie,mai ales in zilele in care soarele imi bate in geam…Nu-l las sa astepte,am si deschis geamurile si am fugit,pe muzica preferata si cu fidelul meu patruped Max langa mine,tremurand si inclestand ochii la soare… 🙂
    E cel mai frumos ritual al zilei pt mine….Si trebuie sa spun…Arat f bine!… 😉

  23. Tot ce fac ei este plin de maiestrie, de indemanare si tot ce au este deosebit.
    M-a convins si in dimineata aceasta, m-am relaxat band o cana de ceai.

  24. Chinezii fac totul cu meticulozitate, nu numai prepararea/servirea ceaiului. La ei pana si oferirea si primirea unei carti de vizita are un ritual. Pe mine m-a fascinat mereu felul in care se misca atunci cand servesc ceaiul, sau alte bauturi (sake, de exp.), foarte elegant, meditativ, parca se opreste timpul in loc si nu exista ceva mai important in afara de ce fac in momentul respectiv. Parerea mea este ca asiaticii sunt longevivi pentru ca pun ceva filosofie in orice actiune aparent banala; la ei totul are insemnatate profunda, si traiesc cu cea mai mare placere niste momente care pentru altii nu au importanta, cum ar fi sa torni ceai intr-o ceasca. astept cu nerabdare un articol despre obiceiurile lor in timpul mesei.:)

  25. Ii ceva, ce numai chinezii o stiu face, uitati-va cu cata indemanare isi foloseste mainile. Este vorba de cultura, sanatate, igiena, gust. Tot ce fac ei este plin de maiestrie, de indemanare si tot ce au este deosebit.
    Foarte interesant sa cunosti alte culturi si ritualuri,cu atat mai mult cu cat impun relaxare si armonie.

  26. Am vazut de mai multe ori in filme cum se prepara ceaiul in cultura chinezeasca si pot sa spun ca mi s-a parut un ritual extraordinar. Mi-au placut foarte mult miscarile fine, linistea si indemnarea cu care femeia chineza prepara ceaiul pentru familia ei sau pentru oaspetii ei. Ceremonia avea etapele ei bine stabilite, si care erau indeplinite cu sifntenie.Sincer eram invidiosa pe ele, gandundu-ma ca in viata noastra plina de stres cand vom avea noi suficient timp si credinta sa acordam atata timp unei chestiuni atat de banale pe cat preparatul unui ceai.

  27. Fascinatia elementelor de cultura si civilizatie asiatica a suscitat dintotdeauna interesul europenilor si nu numai, atat prin delicatetea detaliilor, cat si prin asa-zisul ermetism al unora dintre ritualuri. Felicitari autorului articolului de mai sus.

  28. Este o adevarata arta,chinezii au ceva deosebit sunt meticulos.Sunt o adepta a artei feng shui,intradevar si cochetez cu el si sa stiti ca functioneaza.Nu sunt o adepta a ceaiului dar as fi tentata sa incerc ceaiul asta chinezesc numai pt ritualul care se face la prepararea lui.Felicitari acelei persoane care a redactat acest articol si in general tuturor celor care scriu articole cu tematica feng shui.

  29. E mai mult de o simpla ceremonie, e o stare de spirit, o filosofie de viata. Nu poti servi ceaiul in acest stil la toata lumea, pentru ca nu toti vor sti sa aprecieze si nici nu vor incerca sa inteleaga. Ceremonia ceaiului trebuie sa aduca armonie si liniste.
    Cine intelege acest lucru a facut un pas important.

  30. Mi-a placut acest articol. Ritualul de pregatire a cestilor, a ceaiului este foarte interesant. La noi ceaiul se bea mai mult cand ti-e frig sau cand esti racit. E foarte interesant ca inca mai exista tari care isi pastreaza cu sfintenie traditiile.

  31. FOARTE INTERESANT .CEREMONIALUL DE PREPARARE SI SERVIRE PARE A FI UN PROCES MAI IMPORTANT DECIT CONSUMAREA LUI.ATMOSFERA RELAXANTA ,INTIMITATE SI \”CALDURA\”.

  32. Este o ceremonie&ca oricare alta ceremonie,nu cred ca estepracticata zilnic.Meticulozitatea cu care se face aceasta ceremonie mi se pare ceva greu de atins.Fiecare miscare este atent calculata.Pozitia in care sunt tinute mainile,felul in care misca obiectele,distanta obiectelor intre ele este atent calculata…Intregul ritual necesita foarte mult timp si o tactica anu,me care se invata.Noi europenii suntem mai \”neciopliti\”asa.Nu avem noi nici rabdarea si nici indemanarea necesara pentru astfel de ceremonii.Suntem grabiti in tot ce facem. Chinezul cand te invita la o ceasca de ceai inseamna ca esti cineva ptr.el,inseamna ca iti poarta respect si esti tratat ca atare si cred ca te simti foarte flatat cand ti se pregateste o ceasca de ceai mai bine de un sfert de ora.Frumos articolul.Ar trebui si noi sa adoptam aceasta ceremonie a ceaiului,nu ne-ar strica.

  33. Ceremonia ceaiului (Cha-do in traducere Calea Ceaiului) este un ritual specific japonezilor; ai uitat sa specifici ca in acest ritual sunt folosite mai multe tipuri de ceaiuri :matcha (plantele sunt macinate) sau ceaiul cu plante intregi; deasemenea in acest ritual sunt folosite boluri pentru ceai nu cescute;

  34. avem atat de multe de invatat din cultura japoneza si chineza! mi se pare o lume fascinanta care te imbogateste spiritual. grija lor pentru familie, casa, traditie ma impresioneaza de fiecare data. un indiciu: gasiti-va timp si vedeti din cand in cand un film clasic japonez (de Kurosawa, Ozu, Mizoguchi, Naruse), nu veti regreta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.