Chiftelute de cartofi, sardine cu fenicul si prajitura ungureasca

Ingrediente:
• 5-6 cartofi
• 4-5 catei de usturoi
• faina
• ulei
• 2 rosii
• o ceasca mica de bulion
• o ceapa
• busuioc
• un gogosar (sau ardei gras rosu)
• marar
• sare, piper
• 2 lingurite de concentrat de legume

Mod de preparare:

Pentru chiftelute. Pune cartofii la fiert, in coaja, dupa ce i-ai spalat bine. Dupa ce s-au racit si i-ai curatat, da-i printr-o razatoare mare. Adauga, apoi, usturoiul pisat (ca pentru mujdei), o lingurita de concentrat de legume (vegeta), o lingura de faina si amesteca bine. Pentru a face chiftelutele, ia cu o lingura din compozitia de cartofi si da-le o forma ovala, de marime medie. Dupa aceea, da chiftelutele prin faina si prajeste-le in ulei incins pana se rumenesc pe toate partile.

Pentru sos. Curata ceapa si ardeiul si taie-le marunt, dupa care caleste-le 5 minute in ulei, la foc mic. Adauga rosiile (decojite si taiate felii), ceasca de bulion, sare, piper, cealalta lingurita de concentrat de legume si busuiocul. Pune, apoi, chiftelutele in sos, apoi mai fierbe totul, la foc mic, inca 10 minute. Pentru a le pregati pentru servire, presara marar peste chiftelute.

Citeste si:  Garsoniera versus apartament cu o camera

2) Tulpini de fenicul cu sardine

Ingrediente:
• 6 tulpini de fenicul
• o lingura de stafide
• 2 bucati de file de sardine
• 3 linguri de zeama de lamaie
• 3 linguri de ulei de floarea soarelui
• piper macinat, sare
• o legatura de busuioc.

Mod de preparare:

Spala tulpinile de fenicul si taie-le bucati. Pune, apoi, stafidele sub un jet de apa fierbinte. Dupa aceea, clateste sardinele si taie-le fasii, apoi amesteca-le cu zeama de lamaie, uleiul si stafidele, sare si piper dupa gust. Pune amestecul peste tulpinile de fenicul taiate si lasa-le sa se patrunda cel putin o ora. Serveste-le cat mai reci!

Citeste si:  Alb si negru, o combinatie cu stil

3) Prajitura ungureasca.

Ingrediente:
• Pentru aluat:
â—¦ 300 grame de faina
â—¦ 100 grame de unt
â—¦ 100 grame de zahar
â—¦ un ou
â—¦ o lingurita de cacao
â—¦ o lingurita de bicarbonat nestins
â—¦ o cana cu smantana

• Pentru foaia de piscot:
â—¦ 4 oua
â—¦ 10 linguri de zahar
â—¦ 10 linguri de apa
â—¦ 125 grame de faina

• Pentru crema:
â—¦ 400 ml de lapte
â—¦ 100 grame de faina
â—¦ 180 grame de zahar
â—¦ un pachet de unt
â—¦ zeama de la o lamaie.

Mod de preparare:

Pentru aluat: Amesteca toate ingredientele pana obtii un aluat compact si intinde doua foi pe care coace-le, pe rand, pe fundul unei tavi unsa cu unt si tapetata cu faina.

Pentru foaia de piscot: Amesteca galbenusurile de la cele patru oua cu zaharul, dupa care adauga 10 linguri de apa. Adauga, apoi, faina si albusurile de la oua, si bate-le pana obtii o spuma tare. Toarna, apoi, aluatul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si coace la foc potrivit.

Citeste si:  Zugraveste-ti casa singura

Pentru crema: Din lapte, zahar si faina fa un aluat, precum cel pentru clatite, pe care pune-l la fiert pe baie de aburi. Cand s-a ingrosat ca o smantana, lasa-l sa se raceasca putin si adauga, apoi, untul si zeama de lamaie.

Cum faci prajitura? Intr-o tava, trebuie sa pui o foaie de aluat (coapta anterior), un strat de crema, foaia de piscot, un alt strat de crema si acopera cu cealalta foaie de aluat. Deasupra prajiturii, pune ceva greu, pentru a sta tasata, si las-o asa pana a doua zi. Pudreaza, apoi, cu zahar vanilinat si taie prajitura dupa preferinta.
Se poate consuma cu topping de ciocolata sau de fructe.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.