Chiftelute si piure de urzici, pui cu ananas

Cata vreme inca nu inteapa, sa dam iama in urzici, fie ca tinem post, fie ca punem ceva de dulce langa ele. De aceea, va si oferim doua retete cu urzici, chiftelutele fiind cu ou. Altfel n-ar avea cum sa se lege. Dintr-un ou nefolosit la chiftelute, a iesit un pui. Il gatim dupa o reteta orientala, la indemana noua.

Chiftelute de urzici

Ingrediente:
700 g urzici (dupa curatare)
2 oua
2 cepe
2 morcovi
3 felii de paine
3-4 catei de usturoi
1 legatura marar
faina
ulei
piper, sare.

Mod de preparare:
Urzicile le curatam, le spalam in mai multe ape si le fierbem. Strecuram zeama, apoi stoarcem bine-bine urzicile cu mana. Le amestecam cu ceapa tocata si calita, morcovii dati pe razatoare, painea inmuiata in apa si stoarsa, ouale crude, mararul tocat marunt, usturoiul pisat, sare si piper. Din compozitia obtinuta, formam chiftelute pe care le dam prin faina si le prajim in ulei incins.

Citeste si:  Pardoseala – clasica sau moderna?

Piure de urzici

Ingrediente:
700 g urzici (dupa curatare)
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
2 linguri faina
ulei
sare.

Mod de preparare:
Urzicile le fierbem laolalta cu ceapa curatata, intreaga. Ceapa o aruncam, urzicile le scurgem bine prin strecuratoare. Pastram din zeama in care au fiert. Zdrobim urzicile cu o lingura de lemn, apoi le punem la calit intr-o cratita in care am incins trei-patru linguri de ulei. Dupa cateva minute, adaugam faina amestecata bine, sa evitam cocoloasele, intr-o cana cu putina apa in care au fiert urzicile. Punem sare, lasam sa fiarba si faina, iar la final adaugam usturoiul pisat. Il mancam cald, preferabil cu mamaliga tot calda.

Citeste si:  Hortensia

Pui cu ananas

Ingrediente:
1 piept de pui
1 telina
1 ceapa
1 ardei gras
2 catei de usturoi
200 ml supa de pui
150 g ananas din conserva
50 ml suc de ananas
ghimbir
1 lingura sos de soia
50 g amidon de porumb
ulei
sare.

Mod de preparare:
Toate legumele le taiem felioare, inclusiv usturoiul (nu-l zdrobim!). Ghimbirul, cat sa umplem cu el o lingurita, il tocam fin. Intr-o cratita cu putin ulei, punem intai la calit ceapa si usturoiul. Punem apoi pieptul de pui taiat cubulete, telina si ardeiul. Dupa cateva minute, turnam supa de pui, ghimbirul si bucatile de ananas. Saram. Preparam separat un amestec din sosul de soia, amidonul de porumb si sucul de ananas, la rece, pana devine o pasta fara niciun cocolos. O turnam in cratita si lasam sa fiarba pana se ingroasa sosul. In loc de paine, mancam puiul cu orez fiert in multa apa si strecurat, ca sa nu se lege precum pilaful.
Amidonul de porumb se obtine cand se produce malaiul. E un praf alb, si nu galben, numit popular pospai. Nu e obligatoriu sa mergem la moara dupa el, se gaseste si in comert. Chinezii il folosesc din plin. Cu amidon de porumb in loc de faina, prajiturile ies mai gustoase – spun unii care au folosit ingredientul.

Citeste si:  Solutii design bucatarii mici

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.