Ciolan cu salata bavareza de cartofi si jeleu de mere cu menta

Pentru ca sa nu mai inghitim in sec si anul acesta cand vom vedea la televizor imagini de la marea sarbatoare Oktoberfest, tinuta anual la Munchen, inutil sa mai spunem in ce luna a anului, unde participantii seaca rauri de bere si rad munti de mancare, avem o reteta specifica festivalului cu pricina: ciolan la cuptor cu salata pe baza de cartofi. Si cu bere, obligatoriu, dar reteta de bere e prea complicat de urmat.

Ciolan cu salata bavareza de cartofi

Ingrediente:
un ciolan de porc afumat
1 kg cartofi
500 g castraveti murati
4 cepe
2 oua
100 ml ulei
1 lamaie
400 g iaurt
1 legatura patrunjel
sare, piper.

Mod de preparare:
Ciolanul se prepara cat se poate de simplu: il spalam bine, apoi il punem in apa fiarta, pe foc, si il lasam cateva minute, sa se inmoaie un pic soriciul. Il crestam apoi si il punem la cuptor, pe gratar, uns cu putin ulei, tinandu-l cate 35-40 de minute pe ambele parti, pana se rumeneste desavarsit. Preparam, intre timp, salata.
Cartofii ii spalam si ii punem la fiert in coaja. Ii lasam sa se raceasca, ii curatam si ii taiem cubulete. La fel taiem si castravetii. Ceapa o taiem solzisori. Pregatim maioneza, frecand un galbenus de ou fiert cu unul de ou crud, ulei si zeama de lamaie. Maioneza o amestecam cu iaurtul, apoi aceasta compozitie cu cartofii, castravetii, ceapa si frunze de patrunjel tocate marunt. Punem sare si piper.
Salata o asezam pe farfuria intinsa, langa ciolanul fierbinte. Berea o avem alaturi de farfurie.

Citeste si:  Retete cu crenvursti

Jeleu de mere cu menta

Ingrediente:
1,5 kg mere
300 ml otet de mere
100 g frunze de menta proaspata
700 g zahar.

Mod de preparare:
Merele le spalam si le taiem bucati, fara sa le curatam de coaja si de cotoare. Peste ele punem, intr-o oala, frunzele de menta rupte bucati, pastrand insa o cincime din cantitate, turnam otetul de mere si 600 ml apa si punem totul la fiert pret de 45 de minute.

Citeste si:  Adu natura in casa ta

Luam un tifon inmuiat in apa calda si stors, operatiune care favorizeaza scurgerea. Tifonul il legam deasupra unei oale si desertam in el continutul oalei in care au fiert merele, cu zeama cu tot. Le lasam asa peste noapte, sa se scurga tot sucul, fara sa grabim procesul prin stoarcere. Aruncam tifonul cu resturile ramase si cantarim zeama obtinuta, care va avea in jur de 800 g. Punem in oala respectiva cu 100 g mai putin zahar decat masa sucului, in cazul prezentat punem 700 g zahar. Punem oala pe foc si mestecam, sa se topeasca zaharul, iar cand da in fiert, iutim focul si fierbem 15 minute.

Citeste si:  Plante native din Romania

Indepartam usor spuma de la suprafata. Menta ramasa o taiem foarte fin si o amestecam cu jeleul. Lasam sa se raceasca si turnam jeleul in borcane incalzite, pe care le inchidem ermetic. Tinem borcanele intr-un loc intunecat si racoros, pane ce continutul lor va ajunge intr-un loc cu siguranta intunecat, stomacul nostru.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.