Ciorba acra de potroace si spaghete cu masline si capere

Se face vinul si tuica, se fac nunti. Nu ca n-ar consuma lumea alte bauturi cu grade alcoolice si in alte ocazii. Cu atat mai mult e binevenita reteta ciorbei de potroace, se spune ca ia mahmureala cu mana. Pentru felul doi, sa retinem: caperele nu sunt ca perele.

Ciorba acra de potroace

Ingrediente:
1 kg pipota, inimi, ficat, gat, aripi de pui
2 cepe
2 morcovi
1 pastarnac
1 radacina de patrunjel
100 g orez
100 ml bulion
50 ml ulei
1 l bors
1 legatura leustean si patrunjel
sare.

Citeste si:  Ketchup iute si castraveciori in otet

Mod de preparare:
Organele si carnea le spalam si curatam bine si le punem la fiert in 2,5 l de apa. Lasam sa fiarba o ora, dand la o parte spuma. Ceapa o tocam si o punem la calit. Cand prinde sa se ingalbeneasca, adaugam morcovul, pastarnacul si patrunjelul tocate marunt, le calim si pe ele si punem totul in oala cu ciorba, o data cu bulionul. Vor mai fierbe impreuna o jumatate de ora. Orezul il fierbem separat. Cu cinci munute inainte sa stingem focul, punem in oala borsul fiert si orezul. Dupa ce stingem, punem frunzele de patrunjel si leustean tocate si sare.

Citeste si:  Design minimalist

Spaghete cu masline si capere

Ingrediente:
200 g spaghete
150 g masline (fara samburi)
100 g capere
2-3 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
50 g parmezan
boia de ardei dulce sau iute
piper, sare.

Mod de preparare:
Caperele se gasesc la conserva, in sare sau otet. Altminteri, sunt mugurii unui arbust mediteranean. Reteta e nespus de simpla. Punem spaghetele la fiert in apa si sare si, in vremea asta, prajim intr-o cratita maslinele si caperele taiate marunt si usturoiul zdrobit. Scurgem spaghetele de apa, le turnam apoi in cratita cu masline si capere si le amestecam un minut pe foc, punand si piper proaspat macinat si boia dulce sau iute, dupa preferinta. Mancam spaghetele cu parmezan ras deasupra.

Citeste si:  Rocarie in gradina ta

7 Comentarii
  1. spaghete?? corect ar fi spaghetti plural corect italian deoarece originea lor e italiana!!iar reteta de la mama ei de acasa e fara boiaua de arde ci numai dupa pofta inimii cu ardei iute adevarat .si din reteta iti lipseste si sosul de rosii!

  2. :)))
    Cati frati si surori are Raducioiu saracu….
    Cine sta 3 luni la capsuni in Italia, zbang, vine cu italiana:))
    Acum, dupa ce am ras, ma apuc sa pregatesc reteta asta fara italienisme:)))

  3. pentru a lamuri lucrurile nu am stat 3 luni la capsuni in Italia si vin cu italienisme , din potiriva dl Liviu am un restaurant si pastele s-au nascut in Italia fie ca vorbim de spaghetti fie ca vorbim de penne, fusili,tagliatele sau multe alte feluri de paste!si mi s-ar parea corect sa le respectam denumirile!

  4. Emilia, da, cuvantul vine din italiana, dar spre deosebire de tagliatele, penne sau altele, a intrat de mult timp in limba si a fost adaptat regulilor limbii romane. Ca si \”ecler\” vine din franceza, dar nu scrie nimeni \”éclair\”.

    Dex zice \”spaghete\”, asa zicem si noi.

    Bine ca-ti dai cu parerea asupra altor limbi, dar tu nu stii romaneste. Se spune si se pronunta \”dimpotriva\”.

  5. scuzati-ma domnilor si doamnelor pentru interventia mea impertinenta!va las pe voi atoatestiutori sa spuneti si sa mancati ce vreti eventual si dex-ul! sper sa aveti pofta la o pita ( nu pizza) si la o portie imensa de spaghete conform dex-ului,si la ce vreti voi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.