Ciorba de peste si kaizer si vita in sos de vin

Reteta de ciorba e din Norvegia, pe unde porcii, atatia cati sunt, umbla cu pesti atarnati in coada. Iar cea de carne de vita, numita pe limba ei Boeuf Bourguignon, vine din Burgundia si a fost prezentata cu ocazia Turului Frantei. Doar sa n-o consume ciclistii din competitie, ca de la sosul de vin si coniac nu vor mai putea recupera forma sportiva nici dopandu-se…

Ciorba de peste si kaizer

Ingrediente:
500 g file de peste
200 g kaizer
1 ceapa
1 ardei gras
2 morcovi
2 fire de telina
3 cartofi
1 ou
100 g smantana
sare, piper macinat.

Mod de preparare:
Taiem kaizerul felii subtiri, pe care iarasi le taiem in doua pe lungime si in mai multe pe latime. Incingem oala goala in care vom fierbe ciorba si punem feliutele de kaizer la rumenit. Amestecam in ele si le scoatem deoparte. In grasimea ramasa calim ceapa taiata solzisori, morcovii rondele subtiri si ardeiul feliute. Turnam 2 litri de apa, lasam sa fiarba cateva minute si punem si cartofii. Dupa 15 minute, punem pestele taiat felii, sare si piper. Mai lasam 20-25 de minute sa fiarba la foc mic, sub capac. Inainte cu 2 minute sa stingem focul, adaugam in oala kaizerul prajit. De la ou folosim doar galbenusul, pe care il batem cu smantana. Dupa ce am stins focul, in bolul in care le-am batut turnam treptat un polonic de zeama, amestecand, apoi iarasi treptat, cu polonicul, turnam in oala smantana batuta. Tocam frunzele de telina si le presaram in oala.

Citeste si:  Flori in alb si rosu

Vita in sos de vin

Ingrediente:
1 kg carne macra de vita
150 g slanina afumata
2 morcovi
1 legatura de ceapa verde
70 g unt
5 catei de usturoi
cimbru
oregano
2-3 foi de dafin
boia dulce
boia iute
piper boabe
150 ml vin rosu
50 ml coniac
2 linguri de faina
patrunjel
rozmarin
sare

Mod de preparare:
Slanina, fara sorici, o taiem felii mici, carnea (pulpa si ceafa) o facem bucati mai mari. Carnea si slanina le calim in unt, intr-o cratita sau daca se poate intr-un tuci. Punem peste ele ceapa tocata si morcovii maruntiti in cubulete. Amestecam vreme de cateva minute, apoi adaugam usturoiul taiat feliute, boiaua, foile de dafin, cate un varf de degete de oregano si cimbru, boabele de piper, sarea, vinul si coniacul. Acoperim cu un capac si lasam cel putin doua ore sa fiarba la foc mic, punand de la inceput sau din cand in cand cateva linguri de apa clocotita. Dupa ce a fiert mancarea doua ore, turnam peste ea doua linguri de faina si amestecam cu o lingura de lemn. Gustam din sos, sa vedem daca-i mai trebuie condimente. Mai lasam sa fiarba 20 de minute, amestecand in cratita. Mancarea o decoram in farfurie cu frunze de patrunjel si rozmarin.

Citeste si:  Un stil aducator de caldura: cel tropical

2 Comentarii

Lasă un răspuns la Maria Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.