Ciorba de potroace de curcan si biftec Gemisto

Intr-o perioada a anului in care facem tuica si vinul, ciorba de potroace isi are un loc de necontestat pe masa noastra, mai degraba la micul dejun decat la pranz. Cat priveste biftecul Gemisto, e de origine greaca si numele pare sa i-l fi dat filozoful Gemisto Pletone. Omul a trait intre 1355 si 1452. Facem si noi o deductie, nu stim cat de logica si de fondata: biftecul asta iti da o longevitate de speriat!

Ciorba de potroace de curcan

Ingrediente:
1,5 kg spate, gat, tartita, inimi, pipote de curcan
2 cepe
2 morcovi
1 pastarnac
1 radacina telina
2 cartofi
50 ml ulei
1 legatura patrunjel si leustean
1,5 l zeama de varza
1 ou
100 g smantana
sare, piper boabe.

Mod de preparare:
Intr-o oala cu 1,5 litri de apa si putina sare punem la fiert carnea. Spatele il taiem in doua sau in trei. Luam spuma, dupa care acoperim oala si lasam sa fiarba la foc mic vreme de 60 de minute. Intr-o tigaie calim cepele, morcovii si telina tocate marunt si cartofii facuti cuburi mai mari, mestecand cu o lingura de lemn vreme de 3 minute. Turnam apoi un polonic de zeama din supa in tigaie si mai lasam cateva minute sa fiarba, apoi tigaia o desertam in oala. Mai tinem la fiert oala cam 25-30 de minute, pana cand carnea de pe spinare, tartite si gat se desprinde usor. Asta facem: scoatem aceste bucati, alegem carnea de pe ele si o punem inapoi in oala, fara oase. Separat fierbem zeama de varza. Cand e clocotita, o incorporam in ciorba, care va mai sta pe foc doua minute. Potrivim gustul de sare si piper, aruncam in oala verdeata tocata marunt si stingem focul. Intr-un castronas batem un galbenus de ou cu smantana. Turnam usor peste compozitia acasta, batand-o in continuare cu furculita, un plonic de zeama din ciorba, apoi treptat golim castronelul in oala.

Citeste si:  Updatare casa

Biftec Gemisto

Ingrediente:
1 kg carne de vita fara os
1 ceapa
1 legatura de marar si patrunjel
1 ardei gras
cimbru
boia de ardei dulce si iute
1 lamaie
4-5 catei de usturoi
2 rosii
200 g cascaval
100 ml ulei de masline
oregano
sare, piper.

Mod de preparare:
Carnea de vita o tocam, dar nu prin masina, ci cu satarul. Amestecam carnea tocata cu usturoiul zdrobit, ceapa si ardeiul tocate fin, o jumatate din cantitatea de verdeata tocata marunt, cimbru, boia de ardei, sare si piper macinat. Framantam si batem foarte bine compozitia, apoi o lasam la rece pentru 30 de minute. Cu mana unsa cu ulei facem bucati de marimea si forma unui hambugher. In mijlocul fiecareia punem un cubulet de cascaval si unul de rosie. Sau cate doua, daca sunt mai mici. Biftecurile le punem pe gratar. Nu trebuie sa se arda; nefiind groase, se frig destul de usor. Scoatem biftecurile pe un platou.

Citeste si:  Bucataria noastra

Preparam un sos din ulei de masline, zeama de la o jumatate de lamaie, verdeata tocata si sare. Il batem bine cu telul. Cealalta jumatate de lamaie o facem felii subtiri, de 1 milimetru. Punem peste biftecuri sosul, feliile de lamaie si oregano.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.