fbpx

Ciorba de vitel cu tarhon si pasta de sardele in franzela

Sezonul ne permite sa luam din piata tarhon verde – o mirodenie pe care ne-am obisnuit s-o avem uscata, la plic. Altfel, celelalte legume si verdeturi sunt comune. Popoarele care consuma carne de vita in mod frecvent, cum ar fi italienii, se orienteza catre vacile mai batraioare: carnea de vita tanara imbolnaveste de guta. Cum la noi porcul e regele de necontestat al animalelor comestibile, nu-i niciun pericol daca, intre doua Craciunuri, ne mai dedam si la un vitel.

Ciorba de vitel cu tarhon

Ingrediente:
1 kg pulpa de vitel fara os
1 kg oase de vita cu maduva
2 cepe
2-3 cartofi
2-3 morcovi
1 radacina de telina
1 radacina de patrunjel
1 lamaie
50 ml ulei
2 legaturi de tarhon
1 legatura de patrunjel
1 legatura de leustean
2 oua
100 g smantana
sare.

Citeste si:  Idei pentru a folosi ouale rosii ramase de la paste

Mod de preparare:
Spargem oasele pe din doua, sa iasa zeama din maduva, iar carnea o taiem bucati. Toate le punem la fiert intr-o oala cu 3,5 litri de apa in care am pus sare. Lasam la fiert o ora si jumatate, indepartand spuma (vom avea de furca in privinta asta in primele 20 de minute). Ca sa fim siguri ca nu vom gasi cioburi de oase in farfurie, strecuram zeama in alta oala. O punem la fiert cu bucatile de carne.

Ceapa o tocam marunt. Morcovii si radacina de patrunjel si cea de telina le taiem cubulete si, laolalta cu ceapa, le calim in ulei. Le punem in oala. Dupa 15 minute, punem si cartofii taiati cubulete, care vor mai fierbe circa 20 de minute. Punem tarhonul tocat, zeama unei lamai si, dupa preferinte, sare. Mai lasam cateva clocote. Dupa ce am stins focul, dregem ciorba cu galbenusurile batute cu smantana intr-un bol in care adaugam, cate putin, zeama de ciorba. Mai punem frunzele de patrunjel si leustean tocate.

Citeste si:  Cand catelul nu mai tace II

Pasta de sardele in franzela

Ingrediente:
2 conserve de sardele in ulei (aproximativ 500 g)
1 ceapa mica
1 ou
1 lamaie
50 g unt
6-7 masline
mustar
piper, sare.

Mod de preparare:
Scoatem sardelele din conserva, pastrand deoparte uleiul in care s-au conservat, si le indepartam sirele spinarii. Le zdrobim cu furculita si le amestecam intr-un bol. Separat amestecam pana la omogenizare galbenusul fiert al unui ou cu mustarul si untul. Punem acesta compozitie peste sardele, le frecam bine si adaugam din uleiul in care s-a conservat pestele, zeama de lamaie, sare si piper. Tocam cat putem de marunt ceapa, maslinele (sa nu incercati operatiunea cu sambure cu tot!) si albusul de ou. Le incorporam in pasta de sardele. Franzela o taiem pe jumatate si, folosind o lingurita cu coada lunga, scobim jumatatile de miez, fara sa le indepartam colturile. In franzela fara miez indesam pasta de peste. Acoperim capetele taiate cu staniol si pastram la rece 24 de ore. Cand vom taia felii groase de 7-8 milimetri, pasta de peste va ramane prinsa in ovalul din coaja de paine.

Citeste si:  Protejare canapele din piele
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.