fbpx

Ciorba radauteana: de pui, ca de burta

Gastronomia foloseste o seama de scamatorii. Printre cele nu foarte complicate, se numara aceea de a prezenta muschi de porc la tava sub forma de peste. Sau miel cu aspect de curcan. Si mai simplu e sa gatesti o ciorba de pasare care sa para de burta, ca aspect si, in destula masura, ca gust. Pentru ca burta de vita, prin care circula iarba aceea rumegata, e pe primul loc la ciorbe in meniul multora, dar are si antipatizanti pe masura; e o ciorba a extremelor. Puiul, in schimb, sta undeva mai la mijloc.

Ingrediente:
1 kg piept de pui cu os
2 morcovi
2 cepe
un ardei gras
o telina
o radacina de hrean
o legatura de patrunjel
200 g smantana
2 oua
4-5 catei de usturoi
sare, piper
ulei, otet

Citeste si:  Oglinzi vechi

Mod de preparare:

Pieptul se pune la fiert si pe masura ce fierbe fara nicio graba, la foc potrivit, se ia spuma. Cand inceteaza sa faca spuma, se pun in aceeasi oala morcovii, cepele intregi, ardeiul si telina, cu doua linguri de ulei. Imediat ce carnea de pasare a fiert, se scoate din oala, ca si legumele. Carnea se ia de pe os si se taie fasii dupa ce i-am indepartat pielea – dar daca beneficiarii ciorbei prefera pielea de pasare, n-avem de ce ce s-o indepartam.

Legumele se paseaza sau se trec prin sita. Puiul maruntit si pasta de legume se pun la loc in oala cu zeama, adaugand boabe de piper, cateii de usturoi pisati, hreanul dat prin razatoare si sare de muraturi. Se mai fierbe totul 10 minute.

Intre timp, intr-un castron cu smantana batem galbenusurile celor doua oua. Se adauga un polonic din ciorba care fierbe, se mesteca si se adauga inca unul. Cum am stins focul, legatura de patrunjel spalata bine o punem in oala cu ata cu tot – o ata curata, care s-o inlocuiasca pe aceea in care l-am luat de la piata. Punem otet dupa gust, iar din castronul in care am batut samantana luam cate o jumatate de polonic si o turnam in oala amestecand compozitiile. Se pune capacul pentru 5 minute, dupa care se scoate si se arunca legatura de patrunjel.

Citeste si:  Cum iti alegi o casa?

Daca in loc de piept de pui din magazin, folosim piept de gaina crescuta la tara, diferenta e ca de la burta prefiarta si congelata la cea proaspata, pe care inca mai trebuie s-o curati. Nu uitati: fiecare portie cu ardeiul ei iute.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.