Ciuperci umplute cu parmezan si prajiturele cu ketchup

Daca-n cazul ciupercilor umplute nu gasim nimic nemaivazut, la prajiturelele cu ketchup – cam da. Ce sunt ele, aperitiv, mancare cu sos, prajituri adevarate? Combinatiile imprevizibile, de dulce si iute sau desert si fel principal, au inaripat mereu imaginatia celor care nascocesc retete. Iar prajiturile acestea, pe langa interesantul lor gust, merg si ca surpriza, ca ghicitoare, daca le servim cuiva care nu stie ce sunt…

Ciuperci umplute cu parmezan

Ingrediente:
800 g ciuperci
200 g ceapa
100 g parmezan
150 ml ulei
100 ml vin
pesmet
marar
sare, piper.

Mod de preparare:
Alegem ciupercile sa fie mai mari, le rupem cozile, le curatam si le spalam in mai multe ape. Procedam asa inclusiv cu cozile. In ulei incins punem ceapa tocata marunt si cozile de ciuperci, de asemenea tocate, sare si piper cat consideram de cuviinta. Dupa ce uleiul si zeama lasata de codite scad, punem mararul tocat si pesmet si le amestecam pe foc pret de cateva minute.
Cum s-a racit compozitia, umplem cu ea palariile ciupercilor. Adaugam parmezanul ras deasupra, pe care il putem inlocui, daca preferam, cu svaiter. Bagam tava la cuptor. Cand s-a rumenit parmezanul sau svaiterul, scoatem ciupercile pe un platou. In sosul ramas, format din zeama cipercilor si ulei, turnam vinul si mai lasam tava la cuptor cinci minute. Sosul astfel obtinut il punem intr-un vas separat. Atat ciupercile, cat si sosul se mananca reci.

Citeste si:  Macrou, placinta cu pui si fursecuri dietetice

Prajiturele cu ketchup

Ingrediente:
150 g zahar pudra
80 g unt
1 ou
450 g faina
100 g stafide
2 linguri ketchup
½ lingurita bicarbonat
zeama de lamaie
zahar vanilat
sare.

Mod de preparare:
Frecam untul cu zaharul pudra pana se face spumos. Adaugam oul intreg si ketchup-ul si amestecam bine. Punem bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie, stafidele si un praf de sare. Dupa toate acestea, punem faina si formam un aluat pe care, dupa atata framantat, il lasam sa se odihneasca peste noapte. Il luam din nou in primire si facem din el un rulou cu diametrul de 4-5 centimetri, pe care-l taiem felii rotunde. Le coacem intr-o tava unsa, la foc potrivit, vreme de 15 munute. Cat sunt calde, pudram prajiturelele cu zahar vanilat si le lasam sa se raceasca. Le consumam, totusi, ca desert.

Citeste si:  Plantarea florilor de primavara

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.