Copacul demn se-nalta in gradina mea: am stiut sa-l plantez!

Sadirea pomilor pare o treaba simpla, atat vreme cat in jurul celor mai batraiori dintre ei creste puzderie de lastaris, pe care suntem nevoiti sa-l taiem. Treaba asta seamana mult cu aprinderea focului: cand vrem sa facem un gratar, ne chinuim uneori un sfert de ora pana ca flacara sa prinda. In schimb, incendiile izbucnesc de obicei cand n-ai nici cea mai mica intentie sa le produci. De aceea, vom trata plantarea pomilor fructiferi cu toata seriozitatea, si nu bazandu-ne pe faptul ca se inradacineaza ei si singuri, doar sa-i infigem noi in pamant, acolo.

In aceasta perioada a anului trebuie facuta o operatiune indispensabila plantarii de puieti, fie ca e vorba si de un singur pomisor: pregatirea terenului. La propriu. Plantarea se va face la toamna, dupa ce incep sa cada frunzele din pomii deja plantati sau crescuti singuri. Unde avem toamne lungi si ierni nu foarte geroase, asa cum exista cam peste tot in Romania, exceptand muntii, plantarea de toamna da roade mai bune (iarasi la propriu) decat cea de primavara.

Citeste si:  Simboluri si beneficiile Feng Shui

Munca o incepem cu doua luni inainte de punerea copacelului in pamant. Terenul cu pricina il curatam de vegetatie, de pietre, de orice resturi, il nivelam si il fertilizam cu balegar putrezit si ingrasaminte vegetale. In caz ca solul n-are o fertilitate ridicata, il ajutam cu superfosfat si sare potasica, iar daca e napadit de viermi sau insecte, il prafuim cu insecticid. Imediat ce am fertilizat solul, il sapam la circa 20 cm adancime si lasam sapatura asa. Cu o luna inainte de plantare, sapam groapa.

Cum facem groapa: un patrat cu latura de 80 cm la suprafata si 60 cm adancime. Stratul de pamant din prima jumatate a gropii il asezam separat de cel din jumatatea de dedesubt. Pamantul scos din groapa il amestecam cu ingrasamant, dupa care il tragem inapoi, cu sapa, alternativ din cele doua gramezi. Pana sa se umple groapa, calcam pamantul de doua sau trei ori. In caz ca solul e pietros sau arid, vom aduce pamant din alta portiune a gradinii sau de la vecini. Mai avem o luna pana sa venim cu pomisorul. Lasam groapa asa, astupata, si o destupam in momentul plantarii.

Citeste si:  Decorare pentru vara

Astazi plantam. Controlam puietul sa nu aiba rani la tulpina sau radacinile rupte – operatiunea e de preferat s-o facem inainte de a-l cumpara. Fasonam pomii la radacina, adica lasam radacinile principale de cel mult 20 cm, iar pe celelalte, doar de vreo 3 cm.
La plantare e nevoie de doua persoane, o sapa si o lopata. Una tine pomul vertical, cealalta pune pamant afanat peste radacini, asigurandu-se ca nu ramane aer intre ele, apoi indeasa pamantul cu mana. Dupa ce radacinile sunt acoperite cu un strat de vreo 10 cm, calcam pamantul, de la marginea gropii catre pom, cu atentie, sa nu betegim radacinile. Dupa acest prim calcat aruncam in groapa o galeata de ingrasamant natural – balegar si vegetatie putrezite. Se umple toata groapa cu pamant si se calca a doua si ultima oara.

Citeste si:  De ce ne ingrasam - partea II

In jurul tulpinei, pe o raza de maxim 50 cm, se traseaza un santulet adanc de 5 cm, pentru ca apa cu care vom uda pomisorul sa nu fuga din acea arie. Pamantul ramas va inconjura baza pomului, sub forma de musuroi. Daca n-a plouat de ceva vreme, mai intai turnam doua galeti de apa si apoi ridicam musuroiul.

Tulpina o invelim in hartie, pentru ca pana se contureaza coroana sa fie protejata de razele soarelui, iar la iarna – de ger. Dar in niciun caz nu o legam strans, permitandu-i sa creasca in diametru. Putem sa legam pomul de un arac, sa nu creasca stramb, dar, de asemenea, vom avea grija sa fie o legatura lejera.

Despre cum vom ingriji pomul abia pornit pe drumul vietii in perioada in care necesita cea mai atenta ingrijire, pruncia, vorbim peste o saptamana.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.