fbpx

Cuba: rom, orez si banane prajite

Please select a featured image for your post

Situata in Marea Caraibelor, Cuba este cunoscuta in intreaga lume datorita mult ravnitelor trabucuri, a celei mai cunoscute marci de rom Havana Club si nu in ultimul rand datorita lui Fidel Castro, ultimul mare revolutionar communist aflat inca in viata.

In ciuda conditilor economice si a saraciei in care se zbate marea majoirtate a populatiei, datorita climei si a bogatiilor naturale, bucataria cubaneza nu este in nici un caz una saraca, lipsita de gust si savoare. Datorita valurilor succesive de colonisti, dar si prin schimburile realizate cu populatiile din zona, din punct de vedere culinar, Cuba ofera un amestec de influente europene, dar si africane, asiatice sau din zona caraibelor.

Mancarea cotidiana a cubanezului de rand este orezul cu fasole rosie, carnea fiind un produs pe care nu si-l permite decat o data sau de doua ori pe saptamana. Orezul, fasolea, yucca, porumbul, bananele, tomatele, carnea mai ales de porc si de pui sunt ingredientele cele mai des folosite de bucatarii cubanezi.
Pestele se gaseste din abundenta in apele teritoriale ale tarii, fie ca e vorba de pargo, de homar, creveti sau fructe de mare, dar se consuma mai mult in restaurantele din orasele mai importante. Mancarurile nu sunt excesiv de condimentate, ardeiul iute nu este prea folosit, in schimb nu lipsesc ceapa usturoiul sau chimionul. Savoarea mancarii este data adesea doar de amestecul dintre sarat si dulce.

Citeste si:  Decorare baie mica
Daca ar fi sa recomandam cateva feluri de mancare ce nu trebuiesc ratate, primul pe lista este ajiaco, o mancare supa de cartofi si legume cu carne de porc. Interesante sunt de asemenea si Congri, adica un amestec de ceapa, orez, fasole neagra si bucati de slanina, totul este prajit. Moros y cristianos orez alb si fasole neagra ; Frijoles dormantes, fasole pasata, Pui a la criolla adica pui cu sos creol…

Dintre fructe, bananele ocupa locul cel mai important, adeseori fiind servite si ca garnitura pe langa meniuri cu carne mai ales bananele plantanos prajite. Nu lipsesc nici celelalte fructe exotice, goyavele, papaya, mango care cu siguranta au alt gust decat cele din Europa.

In ceea ce priveste bauturile, Cuba ofera cateva experiente pe cat de exotice pe atat de placute. Cei care vor ceva non- alcoolic pot alege guarapo, suc din trestie de zahar proapat presata sau champola, o bautura cu lapte zahar ars in combinatie cu diferite fructe.

Citeste si:  Supa de mere si chiftelute cu sos de susan la cuptor
Vinul produs in aceasta tara este destul de dubios calitativ, si au cateva sortimente bune de bere (Cristal si Hatuey), insa romul este bautura nationala cubaneza. Fie ca e vorba de marci binecunosute sau de mici distilerii de cartier, cubanezii beau la orice ocazie rom. De cele mai multe ori e doar baza pentru cocktailuri, amintim aici doar de cateva dintre cele mai celebre. Daiquiri, rom alb sec cu suc de lamaie, zahar si gheata, mojito rom cu menta si lamaie sau mult mai banalul cuba libre, rom cu cola.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.