Cum combinam culorile?

In etapele de abordare si derulare ale unui proces de amenajare interioara, dupa depasirea barierei legata de stabilirea bugetului necesar unei transformari de acest gen, principala problema care apare o consituie de cele mai multe ori alegerea culorilor de ambientare. Cel mai simplu ar fi sa mizam pe puterea estetica a albului pur, solutie la care apeleaza frecvent cei care ‘se tem de culoare’. Aceasta indepartare de contextul cromatic se datoreaza in mare parte unor lipsuri pe care le avem in materie de desen-pictura-arta. Chiar si arhitectii se tem de culoare, preferind fatade albe, care, ce-i drept, au un rafinament deosebit, comunica armonios cu lumina si cadrul natural caruia nu ii produc modificari indisolubile.

Vorbind acum despre interiorul casei tale, problema cu rezonante ‘cromatice’ care apare se refera la modul in care alaturam doua sau mai multe culori. Daca din ratiuni logice sau de natura grafica am optat pentru o anumita nuanta in living, ne intrebam care este corespondenta sa in ceea ce priveste dormitorul, baia, bucataria, diningul sau spatiile de legatura dintre acestea. Si acum cea mai buna solutie este legata de cunoasterea unor ‘scheme cromatice’ care sa armonizeze spatiul casei tale, sa ii dea personalitate si claritate estetica. Iti vin in ajutor cu o serie de informatii privind natura culorilor si modul de armonizare al acestora.

Citeste si:  Ciocolata de casa

Ce este ‘cercul cromatic’ si care sunt culorile primare, secundare si tertiare?
Cercul cromatic al lui Itten este ‘ajutorul nostru cromatic’. Este un cerc impartit in 12 parti, avand situate, prin numerotare in sens orar, pe pozitiile 1, 5 si 9, culorile galben, rosu si albastru – cunoscute si sub denumirea de culori primare. Acestea au cel mai inalt grad de stralucire si nu pot fi obtinute din combinatia altor culori. Amestecand culorile primare, in proportii bine stabililite si adaugand alb si negru se obtin aproape toate celelalte culori din natura.

Culorile secundare se obtin din amestecul culorilor primare, doua cate doua, in parti egale: verdele – combinatie galben + albastru, violetul – combinatie albastru + rosu si oranjul – combinatie rosu + galben. In comparatie cu cele primare, culorile secundare au un grad mai scazut de stralucire.

Citeste si:  Alegerea televizorului

Culorile tertiare se obtin amestecand culorile secundare cu o culoare primara vecina. Cu un grad mai scazut de stralucire decat cele secundare, culorile tertiare sunt: verde-albastrui = verde + albastru, verde-galbui = verde + galben, oranj-galbui = oranj + galben, oranj-roscat = oranj + rosu, violet- albastrui = violet + albastru.

In cercul cromatic, fiecarei culori primare ii corespunde, in partea diametral opusa, o culoare secundara – obinuta din amestecul celorlalte doua culori primare. Culorile opuse in cercul cromatic, una primara iar cealalta secundara, se numesc culori complementare: rosu si verde, galben si violet, albastru si oranj. Prin alaturare, culorile complementare se evidentiaza una pe cealalta intr-un contrast strident.

Cum alcatuim schemele cromatice?
1) Folosind culorile complementare
Alege o pereche de culori complementare si apoi adauga o culoare neutra: albul, bejul, cremul, maroul sau griul.
2) Folosind culorile analoage.

Acestea sunt culorile asezate pe pozitii alaturate in cercul cromatic, asa cum sunt de exemplu: rosu si rosu-oranj. Pentru a forma o schema cromatica, alege o pereche de ‘culori analoage’ si adauga o a treia culoare-accent, ca de exemplu albastrul. Ca sa nu gresesti, culoarea accent din aceasta schema cromatica poate fi una ‘complementara de rupere’ – adica una din culorile asezate de-o parte si de alta a complementarei culorii alese initial. Spre exemplu: complementara culorii galben este culoarea violet. Pentru a forma o schema cromatica, poti alege, pe langa aceste culori, ca o a treia, una dintre cele situate, in cercul cromatic, de-o parte si de alta a culorii violet: rosu – violet sau albastru – violet.

Citeste si:  Dorada cu sos de citrice si clatite de dovlecei cu sos picant

Nu trebuie sa pornim in amenajarea casei noastre cu o lista a regulilor de ambientare, ai carei pasi trebuie sa ii respectam cu strictete. Si ma refer aici la schemele cromatice. Nu trebuie sa pasim doar pe pozitia vecina in alegerile noastre. Putem foarte bine sa mergem si la doua pozitii distanta. In ultimul exemplu prezentat, pentru a forma o schema cromatica utilizand culori analoage si pornind de la galben, putem opta atat pentru galben + violet + rosu-violet sau galben + violet + albastru-violet, asa cum am prezentat sau putem ‘sari’ de la violet peste pozitia invecinata, la drapta sau la stanga, ajungand la rosu sau albastru. Avem asadar schemele: galben + violet + rosu sau galben + violet + albastru.
Lumea culorilor este fascinanta! Distreaza-te, experimenteaza si decoreaza-ti casa in culori!


7 Comentarii
  1. Un articol foarte tare. Anca, am de gand sa urmez multe dintre sugestiile tale cand ma hotarasc sa reamenajez; sunt foarte interesante; poate faceti in Flu o rubrica in care sa putem cere un sfat pe astfel de teme.

  2. ce complicata poate sa fie toata chestia cu culori: complementare, analoage. mi-e greu sa decid dupa asa o schema, prefer sa imi las instinctul sa isi spuna cuvantul. chiar daca asa ceva nu este de preferat pentru toata lumea, unele femei pur si simplu nu au gust in amenajarea unei case (stiu eu cateva care au transformat casa intr-un dezastru coloristic, galben si roz aprins, verde neon, doar pentru ca li se parea lor ca merg impreuna). ba da , gusturile se discuta !

  3. nu e deloc complicata treaba asta legata de culori, andreea. 🙂 citeste cu atentie articolul, eventual cauta cercul lui itten pe net si studiaza-l in timp ce citesti articolul.

    eu personal nu sunt de acord cu folosirea culorilor analoage, pe langa cele complementare. nu mi se par combinatii fericite rosu + violet sau albastru + violet, nu stiu, pur si simplu nu dau bine. in schimb, da, intr-un apartament arata genial culorile complementare, care se evidentiaza una pe cealalta, la care se adauga una neutra, de obicei bej, crem, maro..culorile lemnului. arata chiar foarte misto, si scoate apartamentul respectiv din anonimat, ii da personalitate, intre atatea alte apartamente mobilate doar in culori neutre..

  4. super thare sitheul ank .. doar k vreau sa ma ajutzi q cva : spune-mi te rog frumos qm se obtzine qloarea indigo .. am nevoie neaparat .. imi place siteul !!!! cei mai tare ………….. yeeeee … rockeritza lui bill va pupa dulce

  5. @rockeritza – viloetul, movul si indigoul se obtin in general combinand albastru si rosu. In functie de ce tente au culorile respective (mai deschis sau mai inchis) poti obtine violet, mov sau indigo. Have fun 🙂 Noi ne-am distrat cu un lila pe cateva dintre ramele din redactie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.