fbpx

Cum decongelam pestele

Please select a featured image for your post

Pestele congelat se poate gati si fara a fi decongelat in prealabil, dar timpul de preparare ar creste considerabil si in plus nu ati putea gati pestele in orice fel. Pentru pestele prajit, umplut, pane sau la gratar, carnea ar trebui sa fie perfect deongelata inainte de a incepe reteta. Exista mai multe metode prin care puteti decongela pestele, insa este exclus sa il decongelati tinandu-l la temperatura camerei pentru ca temperatura crescuta, peste 20 de grade, creeaza un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor.

Decongelarea in frigider. Cea mai buna si recomandata metoda pentru decongelarea pestelui este in frigider, desi este si cea mai inceata metoda. Pestele se decongeleaza in frigider in 6 pana la 24 de ore, in general pestele foarte inghetat are nevoie de 6 pana la 8 ore per 500 de grame pentru a se decongela. Temperatura ideala la care peste se decongeleaza in frigider fara a fi pericol ca bacteriile sa se inmulteasca, este intre 1.6 – 4.5.

Citeste si:  Cum indepartezi mirosul din borcane
Pentru pestele pe care il cumparati congelat insa fara gheata, pestele se pune in frigider acoperit si neaparat intr-o tavita, pentru a nu picura in frigider pe masura ce se decongeleaza. Pestele care e congelat in gheata, treabuie pus intai sub jet de apa rece, pena cand cade gheata de pe peste, apoi se pune pestele intreg sau file pe o tavita tapetata cu prosoape de hartie, apoi se trece o folie de plastic foarte stransa peste tavita si se da la frigider.

Decongelarea folosind apa rece este o metoda ceva mai rapida decat decongelarea in frigider, insa da mai multe sanse dezvoltarii bacteriilor atunci cand nu este efectuata corespunzator. Durata medie de decongelare a carnii in apa rece este de 1-2 ore per jumatate de kilogra, Folositi un vas mare in care sa puneti apa rece, apoi puneti pestele intr-o punga inchisa ermetic si scufundati-l cu ajutorul pngii sub apa. Apa trebuie schimbata la fiecare 3- de minute, pentru a ne asigura ca nu s-a incalzit prea tare la temepratura camerei si deci nu afecteaza pestele.

Desi ati fi tentate sa inlocuiti apa rece cu apa calda, va sugeram sa nu faceti asta, pentru ca apa calda favorizeaza aparitia bacteriilor, asa ca desi nu prezinta semne a ar fi stricata (aspect ciudat, miros intepator), carnea de peste se poate sa nu mai fie comestibila dupa ce a fost expusa temperaturii ridicate pentru mai mult timp. Pestele decongelat trebuie gatit imediat dupa decongelare, in nici un caz nu se pune din nou in congelator.

Citeste si:  Ciocolata de casa
Daca ati ales sa decongelati pestele direct in chiuveta, nu folositi chiuveta la altceva, astfel incat sa nu ajunga detergen sau impuritati pe peste insa nici apa de pe peste sa nu ajunga pe alte suprafete de gatit. Dupa ce pestele e decongelat, vasul in acre a stat, chiuveta si ustensilele pe care le-ati folosit trebuiesc spalate foarte bine pentru a preveni orice fel de intoxicatie alimentara.

Decongelarea la cuptorul cu microunde. Este cea mai rapida metoda pentru a decongela pestele insa nu este recomandata pentru ca decongelarea nu se face uniform, in special atunci cand pestele este intreg. Fieare cuptor cu microunde are timpul lui specific de decongelare, in programul defrost. Puneti pestele sau fileul de peste intr-un vas speial pentru microunde si lasati-l la jumatate din timpul de decongelare, apoi intoarceti-l pe cealalta parte.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.