fbpx

Cum folosim busuiocul?

Please select a featured image for your post

Busuiocul este una dintre cele mai folosite ieruburi aromatice din lume si cu toate astea, bunicile noastre inca nu il folosesc prea des in mancaruri, preferand sa il cultiva in ghiveci sau in gradina pe post de planta aromatica si atat. Alte popoare insa, cum ar fi italienii si in general locuitorii tarilor din Bazinul Marii Mediterne, folosesc foarte mult busuiocul si nu doar in bucatarie. Surprinzator sau nu, busuiocul are foarte multe alte intrebuintari. Daca aveti busuioc in casa, la ce l-ati putea folosi? Pentru prepararea celor mai populare bucate italiene. Italienii folosesc busuiocul in diverse sosuri de tomate dar si pentru aromatizarea pizzei, a uleiului de masline sau a otetului balsamic. Una dintre cele mai utilizate retete pe baza de busuioc este sosul pesto, sau sosul verde. Asa ca, folositi busuiocul pentru a prepara un delicios sos pesto pentru pastele tale. Ai nevoie e o cana de frunze de busuioc, putin parmeggiano sau peccorino (ambele sunt doua tipuri de branza foarte dura) pe care il dai prin razatoare, samburi de pin, are pot fi insa inlocuiti de caju si bineinteles, un alt ingrediente nelipsit din bucataria italiana, uleiul de masline. O data ce busuiocul, cascavalul si samburii de pin sunt fin maruntiti cu blenderul sau robotul de bucatarie, este timpul sa adaugi uleiul de masline, in fir subtire, treptat, pana cand obti consistenta dorita. Pesto este gata iar tu ai folosit busuiocul intr-o maniera mai mult decat inteligenta.
Citeste si:  Sa alegem perdelele si surorile lor, draperiiile
Alte utilizarii in bucatarie. In afara de preparatele cu specific italian, frunzele de busuioc pot fi folosite pentru a asezona si aromatiza salate de tot felul dar si branza proaspata sau rosiile. Cu cat busuiocul este mai proaspat cu atat vei folosi o cantitate mai mica. O alta combinatie foarte reusita este ce de busuioc si vinete. Poti adauga cateva frunze de busuioc in salta de vinete sau poti pur si simplu sa le toci foarte marunt si sa le presari peste vinetele coapte. Insa e bine de stiut ca frunzele intregi sunt mult mai aromate decat cele tocate. Busuiocul poate fi folosit si pe post de condiment, pentru a face dressing pentru salata, branza cu busuioc, unt cu busuioc, otet si in general sosuri pentru salata sau dip.
Citeste si:  Bucuria Sarbatorilor in Familie
Sfaturile bunicii sau utilizarile practice ale busuiocului se refera in primul rand la calitatile legate de sanatate si gospodarie. Busuiocul ajuta foarte mult digestia, fiind un tonic natural in lupta cu indigestia. Infuzia de busuioc ajuta foarte mult pentru refacerea stomacului dupa o masa copioasa sau orice alt fel de abuz culinar. In ceea ce priveste ajutorul pe care il primim de la busuioc in gospodarie, acesta este folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru a tine departe insectele.
Citeste si:  Muscate pentru balconul tau
Romanii puneau buchete de busuioc la geamuri pentru a alunga mustele. Si daca tot e vara, sa nu uitam ca busuiocul este foarte eficient si impotriva tantarilor, pe care ii tine la distanta atunci cand aruncati pe gratar sau pe o plita cateva frunze de busuioc. Pe langa faptul ca tantarii vor pastra distanta, carnea de pe gratar va primi o aroma deosebita. Aromaterapie. Fiind inclus in categoria plantelor aromatice, busuiocul este folosit cu succes in aromaterapie. Puteti folosi uleiuri volatile cu busuioc pentru a imporspata atmosfera sau pentru un efect relaxant, puneti cateva frunze de busuioc proaspat in apa de baie. La fel ca si levantica, busuiocul poate fi folosit in saculeti de panza, pe care sa ii puneti in dulapul de haine. Hainele nu doar ca vor avea o aroma deosebite – aici puteti alege aroma in functie de tipul de busuioc, dar vor fi si protejate de molii.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.