fbpx

Cum lupta finlandezii cu frigul: supa de somon Lohikeitto si cozonacei Pulla

Inainte sa ne plangem ca a venit frigul, ar trebui sa ne gandim la sarmanii finlandezi, de exemplu. In tara lor, pe sfert trecuta de cercul polar, soarele va apune in curand si va mai rasari de-abia la anul. Intre timp, va veni Craciunul si gospodinele din Finlanda nu vor pune pe masa telefoane Nokia originale, cum ne-am fi asteptat, ci diverse preparate culinare cu specific nordic. Dintre ele, am ales supa de somon (pai chiar asa, credeati ca somonul nu poate fi mancat decat file?) si niste cozonacei foarte gustosi, dar cu un nume ceva mai greu de digerat – desi, in finlandeza, chiar asta inseamna: cozonac.

Supa de somon Lohikeitto (4 portii)

Ingrediente

500 de grame file de somon
1,5 litri apa
1 kg cartofi
2 cepe
200 ml smantana
2 lingurite de sare
5 ardei grasi
50 de grame de unt
Piper alb (10 boabe), marar tocat (3 lingurite)

Mod de preparare

Cartofii se curata si se taie cubulete. Ceapa se curata si se taie in sferturi. Apa se pune la fiert cu sarea, piperul, ardeii, ceapa si cartofii. Dupa ce a ajuns la fierbere, se mai tine la foc mic inca un sfert de ora. Fileul de somon se taie in 5 – 6 felii si se pune in oala, impreuna cu smantana si doua lingurite de marar. Se mai lasa 5 minute la fiert, apoi se adauga untul si se serveste fierbinte, decorata cu marar sau patrunjel.

Citeste si:  Sfaturi de casa

Cozonacei Pulla

Ingrediente:

500 ml lapte
150 ml apa calda (45 de grade)
Drojdie uscata
250 de grame de zahar alb (si inca doua-trei lingurite, pentru glazurare)
1 lingurita de sare
1 lingurita de nucsoara macinata
4 oua batute
1 ou batut pentru glazura
100 de grame de stafide
100 de grame de unt
1 kg faina pentru cozonaci

Mod de preparare:

Laptele se pune pe foc intr-o craticioara pana cand incepe sa fiarba, apoi se ia de pe foc si se lasa pana cand devine caldut. Drojdia se dizolva in apa calda, iar in laptele caldut se pune zaharul, sarea, nucsoara, patru oua bine batute si circa un sfert de kilogram de faina, mestecand in permanenta, pana cand se creeaza consistenta de aluat. Se framanta bine, eventual cu mixerul, pana cand aluatul devine uniform, moale si lucios la suprafata.

Citeste si:  Limba afumata cu hrean, carnati si sarmale

Se adauga stafidele si inca 350 de grame de faina si se framanta in continuare, pana cand aluatul s-a intarit bine. Se adauga untul topit si se framanta din nou bine, pana cand suprafata redevine lucioasa. Abia atunci se pune si restul de faina si se framanta pana cand aluatul devine tare si nu se mai lipeste usor.

Aluatul se asaza pe un tocator mare, presarat in prealabil cu faina, ca sa nu se lipeasca. Se acopera cu un vas de bucatarie asezat cu fundul in sus si se lasa 15 minute. Dupa aceea, se asaza intr-un lighean uns cu ulei caldut sau cu unt topit si se intoarce de cateva ori, asa incat toata suprafata aluatului sa fie uleioasa. Ligheanul se pune intr-un loc caldut, se acopera bine cu un prosop de bucatarie (sau mai multe) si se lasa la dospit circa o ora, pana cand isi dubleaza volumul. Dupa o ora, coca se bate cu palma ca sa se dezumfle, apoi se acopera din nou si se mai lasa o ora, pana cand se dubleaza din nou in volum.

Citeste si:  Prepararea unui ierbicid

Dupa ce s-a dospit suficient, aluatul se pune din nou pe tocatorul presarat cu faina si se imparte in noua bucatele egale. Din fiecare bucata se face un baton cu lungimea de circa 30 de centimetri. Batoanele astfel obtinute se impletesc trei cate trei, iar cei trei cozonacei obtinuti se lasa sa se umfle circa 20 de minute. Apoi se asaza in tavi, pe hartie de copt, se decoreaza cu stafide, se ung cu ou batut si se pudreaza cu zahar tos.

Se pune la cuptorul preincalzit la circa 170 de grade. Este bine sa se verifice din cand in cand si eventual sa se dea focul mai mic, pentru ca daca nu aveti un cuptor bine echilibrat, s-ar putea ca fundul cozonaceilor sa se arda repede.

Un comentariu

Lasă un răspuns la cezara Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.