fbpx

Cum marinam carnea pentru gratar?

Please select a featured image for your post

Vara este indiscutabil sezonul gratarelor si nimeni nu contesta faptul ca un piept de pui la gratar face deliciul oricarei petreceri, dar un piept de pui care este prajit pe grill dupa ce inainte a facut o baie buna in ulei de masline, miere si condimente, va fi un adevarat deliciu. Rolul principal al marinatei este sa dea un gust aparte carnii pentru gratar. Gama de ingrediente pentru marinata este atat de larga pe cat o face imaginatia voastra si continutul frigiderului vostru. Pentru un piept de pui delicios, incercati o marinata de cateva ore in suc de portocala, ghimbir si susan. Gustul carnii va fi cu atat mai bun cu cat marinata are ingrediente pline de aroma si savoare: ghimbir, nuscoara, ulei de masline, sos de soia, verdeturi proaspete, suc de rosii cu busuioc si oregano, miere, suc de fructe, ceapa, usturoi, coaja si zeama de lamaie si limette sau portocale. Marinata poate sa contina mai multe elemente uscate, insa e neaparat sa contina cel putin un ingredient lichid: sos de rosii, lapte, ulei, mustar, ketchup, sos de fructe, iaurt, smantana, unt topit. Niciodata nu folositi sarea ca si ingredient pentru marinata, pentru ca in loc sa obtineti o carne bine imbibata in sos, carnea se va intari si usca foarte tare pe gratar. Un element acid, cum este sucul de lamaie va face echilibrul intre elementele dulci (cum ar fi mierea) si cele condimentate (cum ar fi chilli).
Cat timp se marineaza carnea? Timpul pe care carnea il petrece la marinat, depinde foarte mult de cat de frageda este. Astfel, pestele si fructele de mare se marineaza in aproximativ o jumatate de ora, intrucat compozitia lor permite marinatei sa patrunda rapid in intreaga bucata de carne. Carnea de pui se marineaza in aproximativ 2 ore, timpul acesta se reduce insa in cazul pieptului de pui, mai ales daca este taiat foarte subtire. Carnea de peste si de pui trebuie supravegheata in timpul marinarii, tocmai pentru ca se patrunde atat de repede. Daca sta prea mult la marinat, va fi prea moale si se va rupe usor, fiind greu de manevrat pe gratar.
Citeste si:  Pestisorul din bol
Carnea de porc se marineaza in aproximativ 4 ore, daca este taiata felii si pana la 24 de ore daca este intr-o singura bucata (de exemplu un muschiulet de porc). La fel, intre 4 si 24 de ore se marineaza si carnea de miel, de vita si de oaie, in functie de cat de tare este.
Citeste si:  Cum sa te simti bine in camera ta
Regulile unui marinat reusit Nu uitati: carnea se lasa la marinat in frigider, mai ales pe timpul verii si in cazul in care folositi ingrediente perisabile, cum ar fi laptele sau iaurtul. Tocmai pentru ca se marineaza in frigider, este indicat sa folositi uleiuri mai degraba decat unt topit sau margarina, intrucat acestea nu vor ramane lichide in frigider. Pentru a reduce din grasimi, folositi uleiuri vegetale (ulei de susan, de porumb) si ulei de masline. Tot pentru un gratar dietetic, folositi lapte, iaurt sau smantana cu continut redus de grasime.
Citeste si:  O baie cu zambet de primavara
Carnea se marineaza cel mai bine in recipiente de sticla sau in pungi inchise ermetic. Evitati vasele de metal, pentru ca pot modifica gustul marinatei. Compozitia pentru marinarea carnii este de preferinta sa nu fie refolosita sau sa se fiarba minim 5 minute inainte de a se folosi ca si sos, pentru ca in timpul marinarii se activeaza anumite bacterii care se distrug prin fierberea sosului sau prin praijrea pe gratar a carnii.

2 Comentarii

Lasă un răspuns la Hvfg Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.