fbpx

Cum pastram cartile ca la carte

Pastrarea cartilor in casele oamenilor naste tot felul de situatii, inclusiv paradoxale. Unii isi iau biblioteca fiindca e musai sa detina si aceasta piesa de mobilier, si doar n-o s-o tina goala: ea va fi plina de carti frumos cartonate, pe cat posibil intr-o nuanta care sa se asorteze cu restul incaperii. Pe volumele acelea va pune mana cineva doar cand le va sterge de praf. Cei indragostiti de citit isi tin adesea vraiste obiectele pasiunii lor: pe suprafata biroului, in rafturile acestuia, undeva pe langa pat, pe ce s-o nimeri, pe caloriferul din baie…

Acum, depozitarea cartilor e o chestiune acuta. In ultimii cinci ani, cam tot atatea publicatii centrale au imbratisat ideea sa vanda cate o carte atasata propriului produs. Avand un pret cu mult sub cel practicat de librarii si beneficiind de reclama televizata, volumele cu pricina s-au vandut mai ceva ca painea calda, avand fata de ea avantajul ca nu se invecheau defel. Si exista oameni care se plang: cu cititul cartilor vandute la pachet cu ziarele ar mai fi cum ar mai fi, dar ce te faci cu pastrarea lor? Deja nu mai au loc prin camere de ele.

Citeste si:  Decorarea sufrageriei

Primul pas spre a repartiza volumul ocupat de carti astfel incat sa nu ne sufoce o incapere sau un hol e sa luam cartile la mana si sa le grupam pe anumite categorii. N-o sa tinem Cartea de bucate intre Cartea nuntii si Cartea junglei. Daca avem copii si ei au o camera proprie, cartile pentru ei le vom pune in camera lor. Pornind de la cartile de colorat si continunand cu acelea de povesti, orice copil alfabetizat are ce citi. Le vom aduce in spatiul lor un raft la care sa aiba acces lesne, fara vitrine, sa nu le sparga, colorat viu, ca sa-i atraga, si astfel poate ca si continutul raftului ii va mai rapi din fata computerului.

Daca aveti o profesie sau un hobby care sa va ceara consultarea frecventa a unor volume de specialitate, extrageti-le si pe acelea si pe cele inrudite cu ele din maldarul format in dormitor sau din biblioteca supraincarcata. In camera in care aveti biroul li se poate face loc usor si elegant, fara sa va impiedicati de ele: un raft suspendat in perete, pe cornier solid, rezolva neajunsul. Cand il cumparati sau comandati, tineti cont de inaltimea cartilor pe care le va tine. Poate aveti enciclopedii si cataloage, dar si carti de format mic; distanta intre paliere nu trebuie sa fie egala. De altfel, din acest motiv s-au inventat si rafturile care se pot ajusta pe inaltime.
Aveti in casa camere si carti multe? Una dintre incaperi poate fi dedicata exclusiv, sau aproape exclusiv, operelor livresti. Toti peretii vor fi acoperiti de rafturi si dulapuri, lasand loc doar ferestrei, care va lumina bine masa din mijlocul camerei. Poate fi vorba si de un birou-biblioteca, iar prezenta unui computer si-ar avea rostul.

Pentru cei care au carti multe, nu si posibilitatea de a sacrifica o odaie pentru ele, cea mai potrivita e o biblioteca mare, pe tot peretele unei camere sau al holului. Rafturile vor fi suficient de adanci cat sa contina cate doua randuri de carti si de bine ancorate in zid cat sa suporte povara. Grupati cartile pe colectii, pe autori, pe gen literar sau specializari. Ar fi bine sa va faceti un registru cu toate tilurile, un index care sa va permita sa dibuiti imediat, in caz de nevoie, volumele neaflate la vedere.

Citeste si:  Curatare calculator

Stergeti cartile de praf, nu le tineti in vecinatatea unei surse de abur (poate doar cartile de bucate nu au scapare de la acest supliciu), nu lasati soarele sa le decoloreze. Nu le pastrati in pod, in beciuri. Daca stiti ca nu va trebuie, mai bine chemati un anticar acasa si vindeti-i-le, nu va veti alege cu cine stie ce bani, dar macar veti castiga spatiu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.