fbpx

Cum prezentam catelului noul membru al familiei

Pentru majoriatea celor care hotarasc sa adopte un catel, acesta ajunge sa fie intr-o oarecare masura un inlocuitor al copilului pe care pesoana respectiva nu il are inca, astfel ca incepe sa depinda de ei pentru atentie, ingrijire cand sunt bolnavi, mancare sau adapost. In plus, adoptia unui catel este adesea unul dintre primele angajamente luate impreuna de unele cupluri, un fel de test fata de modul in care cei doi se vor descurca in dificila meserie de parinti. Dar ce se intampla atunci cand apare un bebelus? Catelul trebuie sa se adapteze la noua situatie, iar uneori trecerea poate fi destul de dificila.

Prima regula in prezentarea noului membru al familiei catelului este urmatoarea: procesul trebuie sa fie graduat, deoarece animalutul are nevoie de timp sa se obisnuiasca cu prezenta si, mai ales, cu atentia oferita unei a treia persoane. Atunci cand aflati ca sunteti insarcinata, este bine sa repetati cu catelul, in fiecare zi sau macar de 3 ori pe saptamana, dresajul da baza, astfel incat sa fiti sigura de faptul ca animalutul va va asculta, macar in ceea ce priveste comenzile de genul:”stai” sau „culcat”, care sunt esentiale pentru a-l controla in situatii care pot fi periculase atat pentru caine cat si pentru copil.

Citeste si:  Pat de flori

Un caine curios si gata sa sa-si arate mereu afectiunea poate rani neintentionat copilul, asa ca asigurati-va ca animalul dumneavostra are unghiile bine taiate. Atunci cand aduceti copilul de la spital este mai bine sa-l tineti izolat de animal pentru cateva zile. Desi este de inteles ca sunteti foarte obosita si probabil nu veti aveti chef de joaca, trebuie sa faceti un extraefort si sa petreceti timp si cu catelul.

Cand copilul este prezent, aratati-i catelului mai multa atentie uneori sau deloc alteori, astfel incat acesta sa nu-l perceapa ca pe un factor care influenteaza comportamentul dumneavoastra vis-a-vis de el. Pentru a obisnui animalutul cu mirosul copilului ii puteti oferi, de exemplu, o paturica pe care ati folosit-o la invelirea copilului.

Catelul trebuie lasat sa exploreze in voie noile mirosuri, avind grija ca acest proces sa se realizeze in circumstante pozitive, de exemplu in locul lui preferat din casa. In timp ce catelul inspecteaza obiectul, mangaiati-l cu gesturi blande, dragastos, astfel incat acest sa formeze o asociatie pozitiva cu copilul chiar dinainte sa-l cunoasca.
Inregistrati un CD cu plansul copilului dumneavostra pe care catelul sa-l asculte la volum mai incet apoi din ce in ce mai tare, si in acest interval dumneavoastra exersati dresajul cu el, pentru a fi sigura ca va acorda atentie, indiferent de galagia din jurul lui.

Citeste si:  Scapa de pete

Cand sunteti gata sa prezentati catelului copilului rugati o alta persoana sa tina animalul (eventual sotul dumneavostra) in lesa, in pozitia „sezi”, in timp ce o alta persoana tine copilul. Procedati astfel cateva zile, apropiind incet catelul de copil, in functie de comportamentul acestuia, tinind cainele sub control, intr-o maniera calma si relaxata. Dupa cateva saptamani in care realizati astfel de sedinte si daca observati ca animalutul raspunde pozitiv, puteti sa-l eliberati din lesa.

Oricat de multa incredere aveti in animalul dumneavoastra de companie, nu trebuie niciodata sa lasati singur copilul cu el. In cazul in care catelul dumneavostra are antecedente in a-si pazi cu agresivitate mancarea, are un comportament salbatic fata de alti oameni sau nu se supune dresajului de baza trebuie sa procedati cu mare atentie, poate fi chiar cazul sa va ganditi, din pacate, sa renuntati la cainele de companie!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.