fbpx

Cum putem face din faina ce ne trece prin cap

Poate aveti nostalgii de pe vremea in care va jucati cu plastilina, sau poate va starnesc invidia fetele care isi fac bijuterii din Fimo… Sau poate doar aveti chef sa faceti ceva cu mana voastra! Ei bine, puteti modela o sumedenie de lucruri folosind cele mai comune ingrediente din bucatarie: faina, apa si sare. Cu un pic de imaginatie, ii veti uimi pe cei din jur!

Nu aveti neaparata nevoie de lut. Daca modificam nitelus reteta pentru o coca traditionala, obtinem un aluat care, tinut la cuptor si apoi lacuit, poate rezista multi ani. Trebuie doar sa punem ceva mai multa sare, pentru a da aluatului rigiditate. Proportiile pentru ceea ce ne trebuie noua sunt urmatoarele:

Citeste si:  Romantism reconditionat: shabby chic

2 parti de sare;
3 parti de apa;
7 parti de faina;

Cantitatile difera in functie de ceea ce vrem sa facem. Daca vrem sa facem o scrumiera, de exemplu, vom folosi o cana de faina.

Amestecam toate aceste ingrediente intr-un lighean de bucatarie si framantam bine. Daca vrem, putem colora aluatul in rosu, albastru sau verde, folosind coloranti alimentari (nu trebuie sa fie speciali, putem folosi si vopseaua de oua ramasa de la Paste, nu conteaza daca a expirat sau nu).

Dupa ce aluatul e gata, ne putem apuca de modelat. Ce vreti sa faceti cu el tine exclusiv de imaginatia voastra. Bomboniere, scrumiere, animalute, recipente pentru diverse chestii uscate, cosulete pentru paine etc etc. Cand suntem multumite de forma capatata, trecem la etapa urmatoare: ceramizarea.

Citeste si:  Ce nu stiai despre banane

Punem formele pe o tava pudrata cu faina si o introducem in cuptorul incins la 150 de grade Celsius. In circa 45 de minute ar trebui sa fie gata.

Din cand in cand, in timpul coacerii, trebuie sa ne mai verificam „opera”. Daca da semne ca s-ar crapa, scoatem si astupam crapaturile cu aluat mai moale (adaugam un pic de apa). Daca vrem ca rezultatul sa aiba mai mult luciu si o culoare mai inchisa (in cazul in care n-am folosit deja colorant), putem vopsi forma cu ou batut cu putina apa, pe care il aplicam cu o pensula, cu 10 minute inainte de a fi gata. Pentru mai mult luciu si o culoare si mai inchisa, putem repeta acest procedeu de inca doua-trei ori.

Citeste si:  Pulpa de miel la cuptor

Daca am folosit un colorant in aluat, sau daca vrem sa pictam formele dupa ce acestea sunt gata, pentru a proteja culoarea, putem aplica un strat de selac sau de lac transparent. Daca lacul este bine aplicat, forma va rezista cativa ani buni – cu conditia sa nu intre in contact excesiv cu umezeala!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.