Cum putem face potpuriuri cu aroma speciala de toamna

Toamna are farmecul ei aparte, iar unul dintre cele mai frumoase lucruri ale acestui anotimp este felul in care stie sa isi imprastie aromele sale deosebite. Un miros plin, dens, al recoltelor bogate, al fructelor coapte, al frunzelor gata sa-si ia zborul, un miros plin de viata si totusi duios, prevestind parca iarna care isi asteapta randul. Toamna este anotimpul festivalurilor si al bucuriei traditionale de a se fi incheiat un nou an agricol. Tot toamna este cea care ne aduce din nou in case, dupa ce ne-am petrecut vara pe la terase, prin parcuri, pe la munte sau pe la mare. Iar daca tot intram in casa, ar fi pacat sa nu simtim mirosul specific acestui anotimp.

Desigur, potpuriuri aromatice se pot cumpara de la tot felul de magazine, mai ieftine sau mai scumpe, mai ales ca tari orientale precum India au dezvoltat in secole industria aceasta a aromelor exotice. Dar ce-ar fi sa le facem noi insene, dupa propriile noastre gusturi si preferinte?

Citeste si:  Alungarea tantarilor din incapere

Pentru depozitare, putem folosi cosulete de rachita, mici vase de teracota, vechi bomboniere sau fructiere nefolosite sau chiar cesti de ceai frumos decorate, pe care le vom imprastia peste tot prin casa. Le putem aseza la vedere sau le putem ascunde in colturi, daca vrem sa simtim doar mirosul. Daca vrem sa le folosim o perioada mai lunga, le putem conserva in borcane bine inchise sau chiar le putem fierbe la foc mic, in acele candele speciale, pentru a lasa aroma sa se evapore in incaperi.

Citeste si:  Caine in casa

Potpuriu cu mere uscate

potpuri

Pentru acest potpuriu, trebuie sa avem mere uscate. Acestea se pregatesc in doua variante, in functie de posibilitatile si rabdarea voastra. Merele se taie felii subtiri si fie se pun la uscat intr-un loc uscat si aerisit doua-trei saptamani, fie se pun intr-o tava, pe hartie de gatit, una langa alta si se tin jumatate de ora intr-un cuptor usor incalzit (circa 70 de grade C).

Ingrediente:
3 – 4 lingurite de felii de mere uscate.
o jumatate de ceasca de petale de garoafe roz si rosii
un sfert de ceasca de frunze de sanziene de padure (vinarita)
2 lingurite de scortisoara maruntita (nu praf) sau o rola de scortisoara intreaga de 7 – 8 cm.
2 lingurite de nucsoara
1 lingurita de cuisoare
1 lingurita de coaja rasa de portocala
3 picaturi de ulei aromatic de vanilie

Citeste si:  Un stil aducator de caldura: cel tropical

Trandafiri imperiali

Ingrediente:
Un sfert de ceasca de petale de trandafiri, flori de iasomie si de levantica
2 lingurite de cuisoare
1 lingurita de coaja rasa de portocala
10 macese
2 picaturi de ulei aromatic de trandafir

Amintirea verii
Ingrediente:
Un sfert de ceasca de de musetel, galbenele si caprifoi
Un sfert de ceasca de frunze de lamai
3 lingurite de coji de lamaie si portocale rase si uscate
O jumatate de baton de vanilie
2 picaturi de ulei aromatic de lamaie sau portocale

Daca folositi candela, puneti o lingurita de potpuriu la o ceasca de apa. Puneti candela intr-un loc aerisit si aprindeti lumanarea. Cand mirosul s-a imprastiat, stingeti lumanarea. Puteti refolosi de mai multe ori amestecul.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.