Cum sa schimbi o priza

S-a intamplat sa vi se strice sau sa se „arda” o priza? Solutia nu e sa lipiti deasupra ei un sticker pe care sa scrie „ACEASTA PRIZA ESTE DEFECTA”. Solutia ideala ar fi sa chemati un electrician s-o repare, desigur, dar stim cum sunt electricienii in Romania, parca nu-ti vine sa te lasi jupuita pentru o amarata de priza. Daca vreti, puteti s-o reparati si singure – dar sa retineti ca, desi va voi spune cum ar trebui sa procedati, nu inseamna ca va incurajez sa nu apelati la sprijinul unui profesionist. Daca nu respectati pasii, riscul de electrocutare este destul de mare si nu vreau sa va am pe constiinta.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa cumparati o surubelnita-tester (costa in jur de 4 sau 5 lei) si o surubelnita cu capul cat mai mic (aproximativ acelasi pret), speciala pentru asemenea operatiuni. Spuneti-i baiatului de la magazinul de electrice la ce va trebuie si va sti el ce sa va ofere. Si nu uitati sa cumparati priza, simpla sau dubla, asa cum ati avut-o. Alegeti ceva pe care sa scrie TUV si preferabil nu luati cea mai ieftina priza din magazin.

Mai departe, inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca ati oprit curentul in casa. Opriti toate sigurantele, daca nu sunteti sigura care e cea aferenta prizei respective. In camera respectiva ar trebui sa nu mai functioneze niciun aparat electric si nici corpurile de iluminare – chiar daca ar trebui sa fie circuite diferite, nu poti sa stii niciodata ce i-a mai trecut prin cap electricianului! Apoi, introduceti varful surubelnitei tester in ambele orificii ale prizei, tinand un deget pe contactul metalic din capatul manerului. Daca rezistenta dinauntrul testerului sta stinsa, putem merge mai departe.

Citeste si:  Cum sa faci piftie de Craciun!

Cu surubelnita desfaceti cele doua sau patru suruburi pe care le vedeti atunci cand va uitati la priza. Indepartati capacul si ajungeti la corpul propriu-zis. Acesta are pe laterale doua suruburi care trebuie si ele desfacute. Pe masura ce le desfaceti, veti observa ca priza se slabeste si incepe sa iasa din suportul ei – asa numita doza. Sistemul e destul de simplu: suruburile slabesc doua cleme din otel cu gheare in capete, care atunci cand sunt stranse fixeaza priza in peretii dozei.

Nu trebuie sa desfaceti suruburile pana la capat. Cand priza poate fi scoasa din perete, e timpul sa va opriti. Apucati-o de partile ceramice, chiar daca ati oprit curentul. Eventual, mai testati inca o data sa nu fie sub tensiune. In final, atingeti usor firele cu dosul palmei. Daca nu simtiti nimic, inseamna ca e safe sa mergem mai departe.

In partea din spate a prizei se afla doua orificii in care intra cele doua fire metalice din perete. Daca priza nu mai functioneaza, inseamna ca unul dintre fire s-a desprins si a iesit afara sau ca, din cauza unei suprasarcini sau a unui scurtcircuit, s-a incins atat de tare incat a distrus contactul cu priza. Firele sunt prinse in priza cu niste surubele. Slabiti-le atat cat e nevoie pentru a putea scoate firele. Nici de data asta nu trebuie sa le scoateti de tot din orificiile lor. Scoateti firele si uitati-va la capetele lor: pentru a putea functiona in siguranta, izolatia de plastic trebuie sa fie in stare perfecta si numai la extremitati trebuie sa existe un varf metalic de 3 – 4 milimetri. Daca lucrurile nu stau asa, fie puneti mana pe un patent si un cutit si remediati situatia, fie apelati la un electrician profesionist. In general, dupa un scurtcicuit, izolatia de plastic dinspre capatul conductorului electric se innegreste si devine casanta. Partea aceea trebuie indepartata, taind firul atat cat e nevoie si indepartand din nou izolatia pe o lungime de 3 – 4 milimetri, asa cum spuneam si mai devreme. Cand ambele fire sunt in stare buna, introduceti capetele metalice in orificiile din spatele noii prize si strangeti din nou suruburile pana cand firele stau fixe. Trageti de priza un pic ca sa va asigurati ca firele nu au de gand sa mai iasa de acolo.

Citeste si:  Ogarul afgan - regele neincoronat al cateilor

Testati vizual ceea ce ati facut: in clipa asta nu mai trebuie sa se vada aproape deloc conductor metalic: firele care intra in spatele prizei trebuie sa lase la vedere numai invelisul din material plastic si cel mult un milimetru de metal. Daca e ok, mergem mai departe.

Introduceti priza inapoi in doza, tinand cu degetele de cele doua lamele cu gheare asa incat ea sa intre. Tinand-o impinsa cu mana cat mai adanc in doza (din cauza firelor metalice inghesuite in spatele ei, ea va avea tendinta sa iasa) strangeti suruburile laterale (putin pe cel din stanga, putin pe cel din dreapta, apoi iar pe cel din stanga si tot asa), pana cand priza s-a fixat. Puneti si capacul si strangeti-i surubelele. Ar trebui sa fie gata.

Citeste si:  Tine hotii la distanta

Porniti din nou sigurantele electrice din casa, cu precautie, asa incat daca priza da semne de scurtcircuitare sa le puteti opri imediat. N-ar trebui sa se intample asa ceva, daca mi-ati urmat sfaturile. Inainte de a cupla un aparat electric la priza, mai testati-o o data cu testerul electric, introducandu-l in ambele orificii ale prizei. Intr-una din ele ar trebui sa se aprinda, in cealalta nu. Daca e asa, e bine, puteti cupla un aparat electric.

Nu uitati, totusi: pe cat posibil, apelati la un electrician calificat!


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.