fbpx

Cum sa-ti amenajezi garsoniera ideala

Sufragerie, dormitor, birou… Astea toate trebuie sa incapa intr-o singura incapere. Apartamentul cu o camera, numit mai des garsoniera, e foarte raspandit la noi si de multe ori n-are un singur locatar. Sunt cateva aspecte majore care conteaza in amenajarea si mobilarea unei garsoniere. O cumparam goala, deci ii schimbam fata de la a la z, sau stam in ea cu chirie si nu se pune problema modificarilor de fond? Locuieste in ea un om sau e ocupata de doi sau chiar de trei – familie cu copil?

Sa presupunem ca avem in fata garsoniera fara nimic in ea. O varianta care te face sa castigi spatiu e sa darami din ziduri, daca ai voie, si-n Romania ai voie cam orice. Sa dispara zidul dintre bucatarie si hol sau dintre bucatarie si camera, daca nu chiar toate zidurile, mai putin cele ale grupului sanitar. Inconvenientul greu de evitat e ca, orice hota ne-am pune deasupra aragazului, mirosul de mancare tot va depasi vechile hotare ale bucatariei. Dac-am procedat astfel, bucataria va fi neaparat mobilata modern, in stil bar, va fi curata luna si va pastra doar strictul necesar: aragazul, masa cu scaune sau canapea in forma de L, lipita de perete, un dulap. Daca spatiul e mic, optam pentru dulap suspendat. Chiuveta va avea masca, sa depozitam galeata de gunoi si alte obiecte care nu dau bine la vedere: o matura, faras, detergent, carpe de sters. In bucatarie vom lua masa, dar vom putea sedea, peste zi, cu un oaspete sau mai multi la o cafea, la un pahar de vorba.

Citeste si:  Pregateste-ti singura decoratiunile

Daca alegem zugravitul clasic, vom folosi, pentru camera principala si restul spatiului, o culoare deschisa, iar pentru tavan – albul. Locul va parea mai inalt decat e. In camera cu rol de dormitor, sufragerie si birou punem pe jos parchet de lemn, parchet laminat, mocheta sau chiar gresie, pe intreaga ei suprafata. Daca nu vrem covor mare, e necesara prezenta catorva covoare mai mici, in dreptul canapelei, de exemplu, sau la masa de lucru.

Citeste si:  Decorare simpla a casei

Daca avem garsoniera de mai mult timp si dorim s-o schimbam la fata, primul pas va fi sa scapam de lucrurile nefolositoare si care ocupa spatiu. Le ducem la tara, le aruncam, le vindem, in caz ca avem cui. Patul e nevoit sa joace si rol de fotoliu. Il vom folosi pe acela care a imprumutat numele de la madame Recamier sau canapeaua, al carei nas de botez s-a pierdut in negura timpului. Evident, dimineata patul va fi strans, iar lenjeria ferita vederii. In fata canapelei punem o masa mai joasa si, daca in mod frecvent sau doar uneori in incapere se afla mai mult de doua persoane, vom avea si doua-trei taburete de inaltimea canapelei.

Masa de lucru e greu de imaginat in ziua de azi fara computer. De altfel, o masa nici nu trebuie sa fie de lucru pentru a avea aceasta dotare, cand vezi filmulete sau umbli pe site-uri de socializare nu se cheama ca lucrezi. Preferabil e ca biroul sa aiba fereastra in stanga, in unghi de 90 de grade, pentru ca ziua sa folosim in chipul cel mai eficient lumina soarelui. O masa cu sertare ne va face sa pastram cat mai libera tablia ei, dar putem recurge, in plus, si la rafturi suspendate. Sau doar la rafturi suspendate, in lipsa sertarelor. Castigam spatiu daca suspendam in suport, pe perete, in fata canapelei, televizorul sau plasma.

Citeste si:  Retete cu fructe de sezon

Baia unei garsoniere are toate sansele sa fie mica. Peretii ei vor fi albi. Cada o putem desfiinta, in favoarea unei cabine de dus. Investitia o vom recupera consumand mai putina apa calda decat daca am fi umplut cada pentru baie. In spatiul obtinut intra, de exemplu, masina de spalat.

Sunt situatii, si nu tocmai rare, cand intr-o garsoniera locuiesc mama, tata si copilul lor. De cum brotacelul capata curajul sa doarma singur, ar fi potrivit sa i se creeze un spatiu al lui, printr-un paravan prevazut cu usa. Ar fi, de asemenea, potrivit ca parintii sa treaca prin camera copilului, si nu invers.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.