Cum se pastreaza florile de gradina in sezonul rece?

De multe ori nu intelegem de ce, dupa o iarna geroasa, plantele noastre sunt distruse. Dar asta se intampla pentru ca iarna, plantele trebuie protejate de inghet. Exista plante de gradina mai rezistente, insa exista si unele foarte pretentioase. Inghetul odata dat, poate distruge celule plantei si usca tulpina. Odata cu cresterea temporara a temperaturei, plantei ii vor da noi lastari, iar revenirea gerului o poate distruge definitiv.

Citeste si:  Combinatii de culori si imprimeuri pentru casa ta (II)

Primul pas pentru protejarea florilor de gradina este sa le ingrijiti cu atentie pe perioada verii. Ca in cazul copiilor, planta sanatoasa si protejata va fi mai rezistenta, asemenea unui organism intarit de vitamine si alimentatie sanatoasa. Apoi, toamna, tarziu, musuroiul de pamant in jurul plantei o va proteja in anotimpul geros.

Exista si plante, ca speciile de trandafir, de exemplu, care au nevoie sa fie taiate si invelite. Procesul de taiere se face, in general, inainte de primul sau maxim al doilea inghet. Se vor taia cu atentie ramurile lungi si de prisos, special pentru a inlesni „musuroirea”.

Citeste si:  Cand catelul nu mai tace II

Apoi, invelirea plantei consta in acoperirea tulpinii cu pamant pana la primele ramuri. (Daca aveti plantat in curte trandafir catarator, acoperiti-l aproape cu totul). Invelirea plantelor se face la inceputul lui decembrie sau, daca se lasa gerul inca din toamna, dupa ce da primul inghet. Cel mai bun invelis al plantelor consta in amestecul din pamant si turba, la care se pot adauga paie, rumegus sau ace de brad.

Citeste si:  Retete de toamna: cocos in vin si iepure cu masline

Nu este recomandata acoperirea plantelor cu folie de plastic, desi este o metoda des intalnita la noi. si asta pentru ca folia din plastic mentine umezeala ceea ce poate conduce la aparitia mucegaiului.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.