Curcan cu sos de gutui si chiftelute de linte

Suntem in Postul Craciunului, iar noi nu dormim in post: una dintre cele doua rete de mai jos ii vizeaza pe cei care, din motive care tin de religie, de sanatate, de dieta, si-au luat la revedere, pentru mai bine de o luna, de la mancarea de dulce. Cealalta nu e doar de dulce, e si dulce la gust. Daca vreti sa adoptati moda altor plaiuri, curcanul il puteti pregati chiar de Craciun.

Curcan cu sos de gutui

Ingrediente:
1 curcan
200 g costita afumata
150 ml supa
1 kg gutui
1 kg rosii
150 ml vin alb
100 ml ulei
piper boabe, sare.

Mod de preparare:
Curcanul il saram pe dinafara si pe dinauntru si il lasam pentru o ora cu sarea pe el. Fara sa-l curatam de sare, il punem, culcat pe o aripa, in tava pe care o pregatim pentru cuptor. Adaugam uleiul, in care punem feliile de costita si boabe de piper. Turnam si supa. Cand curcanul s-a copt pe o parte, il intoarcem si-l stropim cu sosul din tava. Lasam sa se patrunda bine si pe partea asta, apoi turnam vinul. Il mai intoarcem in tava pana se rumeneste in intregime.
Intre timp, ne ocupam de sosul de gutui. Fructele le taiem felii si le curatam de seminte. Intr-o cratita cu putin ulei le lasam sa se inabuse, acoperite. Dupa 20 de minute, adaugam zaharul si rosiile curatate de coaja si taiate felii, lasand sa fiarba pana obtinem un sos omogen. Saram dupa gust si scoatem sosul pe un platou in centrul caruia asezam curcanul.

Citeste si:  Dulapiorul cu medicamente

Chiftelute de linte

Ingrediente:
250 g linte
4 felii de paine
100 g faina
150 ml ulei
1 ceapa rosie
4 catei de usturoi
1 legatura patrunjel
zeama de lamaie
sare, piper.

Mod de preparare:
Lintea o spalam si o tinem o noapte la inmuiat in apa rece. Tot in apa rece, dar in alta apa, o punem la fiert a doua zi. O strecuram si o dam prin masina de tocat. Calim ceapa marunt tocata in putin ulei. Feliile de paine, carora le-am indepartat coaja, le inmuiem in apa si le stoarcem. Pisam usturoiul. Patrunjelul il tocam marunt-marunt. Toate aceste ingrediente le amestecam intr-un castron, sarand si piperand dupa gust. Presaram si putina faina, sa se lege. Formam chiftelutele, le dam prin faina si le prajim in ulei incins. Le mancam calde sau reci.

Citeste si:  Renovarea si redecorarea casei

Merg foarte bine chiftelutele de linte si cu sos marinat, care si el e de post. In putin ulei incins presaram faina, amestecam pe foc si stingem cu apa. Punem apoi bulion, piper boabe, foi de dafin, zahar si otet, sare.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.